Rukomet se na Olimpijskim igrama prvi put igrao 1972. u Münchenu. Njegov “stariji brat”, rukomet na otvorenom, bio je u programu OI u Berlinu 1936. i nikad više – piše Renata Beluhan, novinarka SN.
 
Od Münchena su rukometaši dio olimpijskog programa na svim Igrama, a od 1976. su im se priključile i rukometašice. I sad, nakon gotovo pola stoljeća, prvi put će na Igrama, kad govorimo o muškom turniru, iz Europe igrati isključivo zapadnjaci. A koliko puta smo čuli od starih trenera i rukometaša “mi smo njih učili igrati rukomet”. Ispada da smo ih ili predobro naučili ili smo mi zaboravili nadograđivati svoje znanje, ali nadajmo se da je ovo samo “izdvojeni incident” i da će se istočniji dio Europe uzvratiti udarac već u Parizu 2024.
 
U Tokiju će Europu će predstavljati Danska, Španjolska, Norveška, Francuska, Portugal, Švedska i Njemačka. Prije četiri godine u Riju omjer je bio 4-3 za zapadnjake (Francuska, Njemačka, Švedska i Danska - Hrvatska, Slovenija i Poljska). U Londonu 6-3 (Francuska, Danska, Španjolska, Švedska, Island i tu je upala Velika Britanija kao domaćin Igara - Hrvatska, Mađarska, Srbija).
 
U Pekingu 2008. 5-3 (Njemačka, Danska, Island, Francuska, Španjolska - Hrvatska, Rusija, Poljska).
 
U Ateni 2004. su iz Europe bile Njemačka, Francuska, Španjolska i Island te Hrvatska, Rusija, Mađarska i Slovenija, plus Grčka kao domaćin. U Sydneyu 2000. je nastupalo sedam europskih reprezentacija, Švedska, Španjolska, Njemačka i Francuska te Rusija, Jugoslavija i Slovenija...
 
Ako se pogleda još dalje u povijest, najmanje reprezentacija iz istočnog i našeg dijela Europe bilo je 1996. u Atlanti (Hrvatska, Rusija) i 1984. u LA-u (Jugoslavija, Rumunjska), a na svim ostalim OI su bile najmanje četiri.
 

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO  Sylvain Thomas/AFP