Svi Globusi imali su svoje vlasnike i prije posljednje dvije utrke Svjetskog kupa u Lenzerheideu, a to su bili muški slalom i ženski veleslalom. Ostala je tek manja neizvjesnost oko medalja u ove dvije discipline, a teoretski je u igri bilo i treće mjesto u ukupnom poretku muškog Svjetskog kupa –piše Renata Beluhan, novinarka SN.
 
Za tu je poziciju kandidirao i naš Filip Zubčić, ali kako su ispred njega bila dva sjajna slalomaša, Marco Schwarz i Loic Meillard, to i nije bilo baš objektivno očekivati. I nije se dogodilo, Austrijanac i Švicarac su zadržali svoje pozicije u ukupnom poretku, Zubčić je završio peti ukupno što je njegov daleko najbolji plasman dosad i prvi put da je netko od Hrvata osim Janice i Ivice Kostelić završio sezonu u Top 10 ukupnog poretka.
 
Uz treće mjesto u poretku veleslaloma, 24. u slalomu, ukupno 764 osvojena boda, 2 pobjede i 6 penjanja na postolje u Svjetskom kupu te srebro na Svjetskom prvenstvu to znači da naš najbolji skijaš uživa u najuspješnijoj sezoni karijere.
 
NAPREDAK U SLALOMU 
 
U posljednjem nastupu sezone bio je 13. U prvoj vožnji je imao 12. vrijeme i 4. na donjem dijelu staze, u drugoj vožnji 16. vrijeme, a premda se dan ranije nadao i boljem rezultatu u slalomu, iz Lenzerheidea je otišao umoran, ali s najširim mogućim osmijehom. S razlogom...
- Ocjena sezone? Pa ako je maksimalna ocjena 5, onda bih si dao 4,5, jer se uvijek može bolje, ali ovo je fenomenalno. Kad sam u subotu onako otpeljao veleslalom baš sam bio ispunjen. Kad vidiš da si u samom vrhu nečega to je osjećaj koji je zapravo teško opisati.
 
I imam više od 600 bodova u veleslalomu, a to je brutalno. Zapravo, cijela sezona je brutalno dobra i svi su sretni i tata i Šumi i to mi je baš drago. Nakon slaloma je bio malo ljut, ali malo...
- Nisam bio zadovoljan s drugim “laufom”, ali dobro je saznanje da i s lošijim nastupom mogu napraviti solidan rezultat. U biti, to mi je treći najbolji rezultat u slalomu ove sezone.
 
Nije mogao izdvojiti najbolji trenutak sezone, ali iz samo jednog razloga - bilo ih je toliko da bi bilo šteta samo jedan izdvojiti.
- Pobjede sigurno, pa dva druga mjesta u Adelbodenu, jer mi je to jedna od dražih staza, ma sva postolja, 5. mjesto na Sljemenu... Naravno, medalja na SP, jer je meni oduvijek jedan od najvećih ciljeva postati svjetski prvak. I to što sam završio 5. u ukupnom poretku.
 
U skijanju se “sve događa u krug”, kako je on to opisao. Gotov je Svjetski kup, ali to ne znači i da sad kreće odmor. Baš suprotno, ovaj tjedan ga još čeka nastup na državnom prvenstvu, a onda treninzi, treninzi, treninzi...
- Dobro je da osjećam kako u slalomu imam prostora za napredak i mislim da možda ne već sljedeće sezone, iako se ja nadam da će biti sljedeće, mogu doći do toga da se borim za postolja i u ovoj disciplini. Jako mi je bitan taj pomak koji sam napravio u slalomu.
 
Od 11 slaloma u 8 je osvojio bodove, ima 5. mjesto, ima još tri Top 15 plasmana i ima 132 osvojena boda. Za usporedbu, u svim prethodnim sezonama je u slalomu ukupno osvojio 87 bodova.
 
PLAN JE SKIJATI I SUPER G
 
A veleslalom? Tu nemamo što pričati o još jednom iskoraku, jer...
- U veleslalomu su nijanse u pitanju, kad bih rekao da ću napraviti još jedan korak to bi onda trebalo značiti da ću pobijediti u svim veleslalomima. Za veleslalom je plan držati cijelu sezonu visok nivo, onakav kakav je imao Pinturault u ovoj budući da niti u jednoj utrci nije bio ispod petog mjesta. to je jedini način ako želiš osvojiti nešto više.
 
Već se zna otprilike plan za iduću sezonu, uključit će u program i super G, uostalom bit će i dvije kombinacije...
- Definitivno je plan skijati i super G, ali ne sve utrke, nego one koje mi odgovaraju, nećemo forsirati. Može se i u kombinaciji do dodatnih bodova, ali...
 
Ali to ćemo ostaviti za iduću sezonu, sad je vrijeme u kojem treba uživati u onome što je napravio u ovoj...
- Ja živim svoj dječački san - ponovio nam je rečenicu koju smo puno puta čuli od njega ove sezone.
 
FILIPOVA SEZONA SVJETSKOG KUPA U BROJKAMA
 
22 utrke u Svjetskom kupu
5. u ukupnom poretku sa 764 boda
3. u poretku veleslaloma sa 606 bodova
24. u poretku slaloma sa 132 boda
10. u poretku paralela s 26 bodova
2 pobjede u veleslalomu
6 postolja u veleslalomu
5. mjesto najbolji rezultat u slalomu
7 Top 5 plasmana u Svjetskom kupu
10 Top 10 plasmana u Svjetskom kupu
19 utrka s osvojenim bodovima
 
FILIP ZUBČIĆ U UKUPNOM PORETKU SVJETSKOG KUPA
 
Sezona              Pozicija            Bodovi
2014/2015.        83. mjesto        72 boda
2015/2016.        78. mjesto        99 bodova
2016/1017.        75. mjesto        85 bodova
2017/2018.        68. mjesto        89 bodova
2018/2019.        60. mjesto        112 bodova
2019/2020.        14. mjesto        475 bodova
2020/2021.        5. mjesto        764 bodova
 
HRVATSKI PLASMANI U TOP 10 U UKUPNOM PORETKU SK-A
 
1. mjesto       Janica Kostelić       2001.
1. mjesto       Janica Kostelić       2003.
1. mjesto        Janica Kostelić      2006.
1. mjesto        Ivica Kostelić         2011.
2. mjesto        Janica Kostelić     2005.
4. mjesto        Ivica Kostelić        2009.
4. mjesto        Ivica Kostelić        2012.
5. mjesto        Ivica Kostelić        2010.
5. mjesto        Ivica Kostelić        2013.
5. mjesto        Filip Zubčić           2021.
6. mjesto        Ivica Kostelić        2008.
7. mjesto        Ivica Kostelić        2002.
7. mjesto        Ivica Kostelić        2003.
 

 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Facebook