Na Skupštini Hajduka, održanoj u kino-dvorani na Poljudu, službeno je objavljeno gašenje druge momčad Bijelih, prezentirani su natjecateljski ciljevi za ovu i sljedeću sezone, te financijski plan iz prethodne i aktualne godine. Idemo redom... - piše Jurica Radić, novinar SN.
 
Predsjednik Lukša Jakobušić prvo je predstavio plan Uprave za 2021. godinu.
 
- Pored četiri igrača koja smo doveli, strategija je na mlade igrače s kojima su potpisani dugoročni ugovori. Ne možemo se samo oslanjati se na mlade, bojim se da bi bez četiri nova igrača bili u donjem dijelu ljestvice. Ove sezone cilj nam je plasman u Europu, a sljedeće sezone 2021./22. borba za trofeje u nacionalnom okviru. Što se tiče Europe, iduće godine želimo doseći grupnu fazu. Uz to idu afirmacija mladih igrača i smanjivanje troška prve momčadi za 30%. Naš je izazov smanjiti troškove, a podići se s petog mjesta. Plan smo napravili jer trebaju nam dvije grupne faze Europe da bi se klub stablizirao - kazao je Jakobušić.
 
U planu za sljedeću godinu nema druge momčadi, kako smo već prije dva dana najavili, na kraju ove sezone ukida se Hajduk B.
- Zatražili smo ukidanje druge momčadi jer troškovi su 10,9 milijuna kuna godišnje, a imamo 41. igrača u kadru. Za sljedeću sezonu pet igrača ide u prvu momčad, njih 17 na posudbe u razne prvoligaške i drugoligaške momčadi, dok se ide na raskid ugovora sa 19 igrača - najavio je predsjednik Hajduka.
 
- Možda u svoj toj selekciji najviše trpi trener Hajduka II Goran Sablić. Ušli su igrači u zonu komfora, dobro im je, možda i od tih 17 ili 19 bude dobrih igrača, pogriješit ćemo sigurno ... Želimo klubovima partnerima dati pet-šest igrača, za klubove prve lige tražili bismo klub-partner u okruženju, već smo u razgovorima ...
 
U financijskom segmentu za sljedeći tjedan je planiran potpis ugovora s jednim od najjačih klupskih sponzora, drugim po veličini odmah iza Tommya. Član uprave Ivan Matana iznio je financijski plan za 2021. godinu.
- Planirani prihodi su 127 milijuna kuna, a rashodi 132 milijuna kuna, uz pretpostavke da se navijači vrate na tribine od srpnja, da se plasiramo u Europu, u Konfederacijsku ligu, te da napravimo transfere igrače. Nakon svega planiranoga, naš minus bi bio pet milijuna kuna. Prošlu godinu smo zaključili s približno 22 milijuna kuna gubitka, što izgleda loše kada se zna da smo 2019. završili s 5 milijuna kuna dobiti - rekao je Matana.
 
Jakobušić je također govorio o financijama ...
- Kada sam došao, govorio sam da imamo plaće samo za iduća dva mjeseca. Tada je to tako bilo. Sada smo isplatili plaće za siječanj, veljaču, ožujak. Nismo se zadužili, to je ključno. Naravno da smo mogli napraviti neki izlazni transfer na zimu, ali cijene koje su nam ponuđene nisu nas zadovoljavale. Nismo išli kupovati sigurnost. Sigurno bi nam bio život lakši, ali ne biramo lakši put. Zahvalio bih se igračima, par njih na čelu s kapetanom, koji nose najviša primanja.
 
Dogovorili smo da im jedan dio platimo u drugom dijelu godine, pokazali su zajedništvo, odanost - naglasio je predsjednik.
- Budite sigurni da imamo plan kao što smo ga imali i za ova tri mjeseca. Siguran sam da ćemo na svoj način uspjeti završiti sezonu i da ćemo onda u osmom mjesecu imati drugačije rezultate. Naravno, ako ne uđemo u Europu ili ne napravimo transfere, nemamo se kome obratiti kome nego dioničarima. Način na koji smo postavili ciljeve je da u ovoj teškoj godini stabiliziramo poslovanje.
 
Po pitanju gradnje kampa, Jakobušić je objasnio proces u kojem prvo MORH treba prebaciti zemljište na Grad Trogir, zatim će u kolovozu početi arhitektonski natječaj, jer treba imati spreman projekt za financiranje putem fondova EU. Izglasane su i dvije odluke o promjeni Statusa, prema kojima će Nadzorni odbor ubuduće brojiti pet članova, a osniva se i savjetodavno tijelo, Hajdučka zajednica, koja će pomoći u unapređenju izbornog procesa. Hajdučka zajednica imat će počasne članove (predstavnici Grada Splita i Našeg Hajduka), te redovne članove iz poslovnog svijeta koji mogu pomoći Hajduku.
 
---------------------------------------------------------------------------
PANDEMIJA ODNIJELA PET MILIJUNA KUNA S TRIBINA
 
Zbog koronavirusa i zatvorenih tribina, Hajduk je prošle godine izgubio više od pet milijuna kuna prihoda.
- Prihodi od ulaznica su bili manji 5,4 milijuna kuna zbog činjenice da nismo imali gledatelje. S druge strane, sponzorstva i oglašavanja su bila izdašnija, rasla su za četiri milijuna kuna. Uz to, primanja igrača su smanjena za 5,6 milijuna kuna, zaposlenika kluba za 4,4 milijuna kuna, a posrednicima je isplaćeno 9,1 milijuna kuna manje nego prethodne 2019. godine - objasnio je član uprave Ivan Matana.
 
PRIJATELJSKA UTAKMICA UMJESTO TROFEJA MARJAN
 
Prva utakmica na obnovljenom travnjaku Poljuda trebala bi se igrati 14. srpnja. Taj prijateljski susret planiran je umjesto Trofeja Marjan.
- Planirali smo ponovo pokretanje Trofeja Marjan, ali s obzirom na radove oko travnjaka morali smo odustati od tog plana. Generalno, imamo i dalje plan povratka Trofeja Marjan, ali ovog ljeta imamo prijateljsku utakmicu 14. srpnja - objasnio je Jakobušić.
--------------------------------------------------------------------------

 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Nikola Vilić/CROPIX