Završno odbrojavanje je u tijeku. Zagreb i jedina veslačka staza u Hrvatskoj na kojoj se mogu održavati velika natjecanja od 30. travnja do 2. svibnja bit će domaćini Svjetskog veslačkog kupa. Prve od tri ovogodišnje regate i prve koja se održava u Hrvatskoj.
 
Veslačka staza na Jarunu izgrađena je za Univerzijadu 1987. i sad je prvi put obnovljena upravo zbog održavanja Svjetskog kupa. Najveći i dugoročno neophodan zahvat - odmuljivanje jezera pričekat će neka bolja vremena, ali popriličan je popis radova koji su morali biti napravljeni da bi se moglo biti domaćinom ovakve veslačke priredbe (obnova startne infrastrukture, novi pontoni, novi strujni i optički kablovi, obnova Doma sportaša i upravne zgrade, obnova svlačionica, izgradnja rampe za osobe s invaliditetom ...).
 
Zapravo, na Jarunu su završni radovi još u tijeku, a u ponedjeljak na Zagrebačko more dolaze i prve strane posade. U radove je, inače, uloženo oko 30 milijuna kuna.
 
- Dobili smo novi Jarun, konkurentan Jarun što nam priznaje i Svjetska veslačka federacija i Jarun se vratio na svjetske veslačke karte - rekao je na prigodnom druženju uz stazu Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza i nastavio:
 
- Ovo je prvi put da se nešto ovako značajno dogodilo u hrvatskom veslanju, dobili smo Svjetski kup, dobit ćemo najjače svjetske veslačke posade u Zagrebu, a to do sada nismo imali.
 
Zagreb je doduše još 2000. bio domaćin Svjetskog prvenstva u neolimpijskim disciplinama i Svjetskog juniorskog prvenstva, ali dobro, ono najfriškije je uvijek najveće.
 
Velika je stvar da Svjetski kup dolazi u Zagreb, ali pandemija koronavirusa ipak uvjetuje neke stvari, a i Europsko prvenstvo je bilo početkom travnja, završne olimpijske kvalifikacije su u svibnju, pa se sve to odrazilo i na broj prijava. I inače na prvu regatu Svjetskog kupa ne dolaze Australci i Novozelanđani, a u Zagrebu neće biti ni Britanaca, ne dolaze ni Rumunji, Italija šalje samo dvije posade ...
 
Na Jarun, prema prijavama, dolazi ukupno 27 zemalja sa svojim posadama, a najviše će ih imati Švicarska i Hrvatska po 12. U nekim disciplinama bit će brojčano “tanko”, recimo u konkurenciji ženskih dvojaca ‘bez’ prijavljene su samo četiri posade, a naš adut su sestre Ivana i Josipa Jurković.
- Svi smo jako sretni zbog Svjetskog kupa kod nas, a sestri i meni je ovo dobar uvod za olimpijsku kvalifikacijsku regatu. Nadam se da ćemo dobro proći, šteta što neće biti navijanja uz stazu, ali možete nas gledati u televizijskim prijenosima i navijajte za nas - poručila je Ivana Jurković, koja je preuzela ulogu glasnogovornice dvojca.
 
Ista uloga ispred muškog četverca ‘bez’ dodijeljena je Patriku Lončariću, koji je pred mikrofone izašao praćen bučnom podrškom kolega iz čamca - brata Antona, Ivana Pitona i Marka Ukropine.
- Imamo dobre veslače koji predstavljaju Hrvatsku, a za naš četverac je ovo jedna stanica prema olimpijskim kvalifikacijama, dat ćemo sve od sebe da prođemo što bolje i da napravimo još jedan iskorak.
 
Skifist Damir Martin se nije imao s kim dogovarati tko će pričati ili kako se našalio ...
- Ja sam se sam sa sobom dogovorio da ću ja pričati.
 
A o onome što nas očekuje ...
- Stvarno je lijepo da smo se okupili zbog ovako lijepe prigode, napokon su naši objekti dobili face-lift, a u dobru organizaciju uopće ne sumnjam, siguran sam da će sve štimati.
 
Martin Sinković je govorio u ime najbolje hrvatske posade, bratskog dvojca ‘bez’ i odmah pogledao i koju godinu unaprijed.
- Nadam se da možda kroz koju godinu i SP biti Jarunu. Mi smo sretni što ćemo se na domaćem terenu odmjeriti snage s najjačim posadama, dat ćemo sve od sebe, nadam se da ćemo veslati kao na nedavnom EP i da pobjeda neće biti upitna.
 
U ime Grada Zagreba s veslačima se jučer družila Jelena Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnice.
- Investicija od 30 milijuna kuna za uređenje staze nije samo za ovo natjecanje, nego i za generacije koje dolaze i koje će možda i zahvaljujući ovoj manifestaciji zavoljeti ovaj sport te se okušati u veslanju. Iznimna nam je čast ugostiti ovako veliku sportsku priredbu i pokazati da smo dobri domaćini i da ne postoji niti jedna zapreka koja bi nas spriječila da našim sportašima i građanima omogućimo vrhunski sportski užitak.
 
Poručila je svim sportašima kako u Gradu Zagreb imaju najvećeg prijatelja i kako su im vrata uvijek otvorena, a usput je iznijela i neke brojke ...
- Grad Zagreb, kao prijatelj sporta, ponosan je na svih 46.000 registriranih sportaša koliko ih imamo, u Zagrebu djeluje više od 700 sportskih klubova, zapošljavamo više od 400 trenera, sportska događanja se odvijaju na oko 340 lokacija. Samo želim reći koliko je ovo snažan sustav i dok god postoji snažan sustav i dok god postoje mlade generacije koje se odlučuju za zdrav život i za bavljenje sportom naš grad i zemlja imaju dobru budućnost.
 
-------------------------------------------------------------------------
HRVATSKE POSADE
 
Muški samac (24)
Damir Martin
David Šain
Boris Cesarec
 
Ženski samac (7)
Bruna Milinović
 
Ženski laki samac (8)
Dora Dragičević
 
Ženski dvojac ‘bez’ (4)
Ivana i Josipa Jurković
 
Muški dvojac ‘bez’ (10)
Martin i Valent Sinković
Karlo Borković i Ivan Vuković
 
Muški dvojac na pariće (20)
Goran Mahmutović i Jakov Bijelić
Gordan Milovac i Fran Šuk
Mihael Girotto i Patrik Papac
 
Muški četverac ‘bez’ (6)
Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić, Ivan Piton
 
Napomena: U zagradama je broj prijavljenih posada.
--------------------------------------------------------------------------

 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Damir Krajač/CROPIX