Nakon odluke o zabrani nazočnosti stranih gledatelja otprije tri mjeseca, organizatori ljetnih olimpijskih igara u Tokiju objavili su u ponedjeljak da će olimpijska natjecanja moći s tribina pratiti najviše do 10.000 domaćih gledatelja.
 
U ožujku je odlučeno da strani gledatelji ne mogu pratiti natjecanja na OI u Tokiju. Međutim, nedvosmislen je stav domaćina da se u slučaju porasta broja zaraženih koronavirusom, sva olimpijska natjecanja održe potpuno bez gledatelja.
 
Odlukom, koja je donesena samo nekoliko tjedana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara (23. srpnja), završena su višemjesečna nagađanja o tome hoće li domaći gledatelji uopće moći pratiti olimpijska natjecanja.
 
- U svjetlu ograničenja japanske Vlade za javne događaje, pomaknuli smo dopuštenu granicu olimpijskih gledatelja na 50 posto popunjenosti sportskih tribina, ali ne više od 10.000 gledatelja - stoji u priopćenju za javnost domaćina, uz upozorenje da se sve može promijeniti ukoliko dođe do dramatičnog povećanja slučajeva zaraze stanovništva koronavirusom.
 
Odluku o tome koliko će gledatelja moći gledati Paraolimpijske igre, organizatori Tokija odgodili su za 16. srpnja, tjedan dana prije početka Olimpijskih igara.
 

 HOO/MOO