Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što se šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour drugi put organizira u Hrvatskoj.
 
 - Vjerujem da će i ovaj turnir pridonijeti daljnjoj popularizaciji ove igre, osobito kod mladih, kojima ova neprolazna igra na zabavan način pomaže u razvijanju čitavog niza itekako korisnih vještina - naglasio je predsjednik Vlade RH.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. U svom govoru, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što se šahovski turnir Croatia Grand Chess Touru drugi put organizira u Hrvatskoj. Podsjetio je da jedan od najprestižnijih šahovskih turnira u svijetu prošle godine otkazan zbog pandemije covida 19. Posebno je zahvalio organizatoru, šahovskom klubu E4 i velemajstoru Zlatku Klariću na njegovom velikom angažmanu.
 
- Ovo je vaš ogroman doprinos popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji Hrvatske među milijunima šahista diljem svijeta - naglasio je Plenković. 
 
Premijer je istaknuo da je važnost ovoga turnira za Hrvatsku, kao i za razvoj šaha općenito, Vlada prepoznala već prije dvije godine te je i ovog puta dala pokroviteljstvo putem Ministarstva turizma i sporta, koje je sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna. 
 
- Drago mi je da će ovdje biti najbolji šahisti svijeta koji će se natjecati u vrlo spektakularnom brzopoteznom ubrzanom šahu odnosno Rapidu od 25 minuta + 10 sekundi po dodatnom potezu i u munjevitom brzopoteznom šahu odnosno Blitzu - rekao je premijer.
 
Kazao je kako na turniru sudjeluju igrači iz osam država i kako je riječ o "kremi svjetskoga šaha." Plenković je izrazio zadovoljstvo što na turniru sudjeluju i dva bivša svjetska prvaka Vishy Anand te Gari Kasparov, koji će ove godine nastupiti pod hrvatskom zastavom. Na turniru sudjeluje i Ivan Šarić, prvak Europe 2018. godine i jedini Hrvat među prvih 100 igrača u svijetu, koji će igrati brzopotezni šah rapid turnir.  
 
- Vjerujem da će za sve ljubitelje Kraljevske igre diljem svijeta ovo biti izuzetno zanimljiv i uzbudljiv turnir s puno prekrasnih partija - naglasio je Plenković.
 

Izvor: Vlada RH