Nakon 53 godine Italija je prvak Europe, Gianluigi Donnarumma koji nije branio na najvišoj razini, na kakvu je navikao, tijekom igre zaustavio je udarce s bijele točke Sanchu i Saki, a Rashford nije zabio i Wembley je briznuo u plač. Rijeke suza slijevale su se niz stepenice podno tribina ...
 
Azzurri su odigrali odličan i hrabar turnir, od reprezentacije koja je bila favorit iz prikrajka došli su do finala i unatoč minusu u drugoj minuti na kraju slavili. Njihovoj euforiji i suzama radosnicama nije bilo kraja... Koliko je bilo napetih utakmica, produžetaka, penala i šokova, ovaj Euro valjda je morao završiti na takva način. Gareth Southgate uveo je u 120. minutai Rashorda i Sancha samo za "penale" i totalno promašio. Od junaka nekim odlukama postao je tragićar. Wembley je bio pun gotovo kao u najljepša vremena, Talijana se probilo oko sedam tisuća, Englezi su mahali improviziranim peharima jer ovo je bila samo njihova večer.
 
Talijani su 11. srpnja 1982. u Madridu postali svjetski prvaci pobijedivši Njemačku 3:1, vjerovali su da je ovo njihov sretan datum, ali praznovjerja ne donose pobjede, samo igra, a u ovakvim utakmicama i sreća s bijele točke koju su imali. 
 
Englezi su prije utakmice demolirali neke od londonskih trgova otkidajući grane, bacajući boce i prevrtajući kontejnere, dio navijača je htio bez ulaznice na tribine u čemu ih je spriječila policija, a redari su u finišu susreta morali ganjati jednog navijača koji je utrčao u teren. 
 
Talijani su „okupirali“ trgove Milana, Rima i Napulja gdje su se susreti pratili na velikom ekranima. Dugo je bila moć i nakon utakmice.
 
ITALIJA - ENGLESKA 1:1 (Bonucci 67' / Shaw 2')
 
LONDON Stadion Wembley. Gledatelja: 67.173. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska). Jedanaesterci: 1:0 - Berardi, 1:1 - Kane, Belotti - obranio Pickford, 1:2 - Maguire, 2:2 - Bonucci, Rashford - promašio, 3:2 - Bernardeschi, Sancho - obranio Donnarumma, Jorginho - obranio Pickford, Saka - obranio Donnarumma. Žuti kartoni: Barella (47), Bonucci (55), Insigne (84). Chiellini (90), Maguire (106), Jorginho (114)
 
ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (od 118. Florenzi) - Barella (od 54. Cristante), Jorginho, Verratti (od 96. Locatelli) - Chiesa (od 86. Bernardeschi), Immobile (od 55. Berardi), Insigne (od 91. Belotti). Izbornik: Roberto Mancini
ENGLESKA: Pickford - Walker (od 120. Sancho), Stones, Maguire - Trippier (od 71. Saka), Phillips, Rice (od 74. Henderson, od 120. Rashford), Shaw - Sterling, Kane, Mount (od 99. Grealish). Izbornik: Gareth Southgate
 
 Izvor: SN Foto: John Sibley/AFP