Slatko iščekivanje prije puta za OI Tokio 2020. završeno je za još jednu hrvatsku sportašicu. Iz zagrebačke zračne luke „dr. Franjo Tuđman“, #premasuncu je otputovala maratonka Matea Parlov Koštro, zajedno sa svojim trenerom Slavkom Petrovićem.
 
Nakon visinskih priprema u Livignu (ITA) i St. Moritzu (SUI) te završnih u Zagrebu, da bi se priviknula na visoke temperature kakve je očekuju na olimpijskoj stazi Tokija, jedna od dvije hrvatske maratonke (druga je Bojana Bjeljac) krenula je prema ostvarenju svojih sportskih snova. Višestruka hrvatska prvakinja na srednjim i dugim stazama, Matea Parlov Koštro olimpijsku normu u maratonu ispunila je u Valenciji potkraj 2020. godine. Bio je to njezin treći maraton u životu, u kojem je postavila i osobni rekord od 2 sata 28 minuta i 52 sekunde, a koji joj je otvorio vrata olimpijskog raja.
 
Sjajno raspoložena, svjesna dobre forme i vjere u svoje mogućnosti, Matea Parlov Koštro, kojoj je uzor proslavljeni hrvatski boksač Mate Parlov, inače njezin rođak, imala je lijepu podršku klupskih prijatelja iz atletskog kluba “Svetice“. Također, rado je podijelila i neka svoja razmišljanja o utrci života koja je čeka u olimpijskom gradu.
 
Matea Parlov Koštro: 
- Stvarno sam super spremna, jako sam uzbuđena, ali isto tako mislim da sam i hladne glave što se tiče utrke, tako da evo, stvarno jedva čekam. Ja sam u formi života, stvarno sam jako dobra. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti, možda da dođe nekakva hladnija fronta, ne bi bilo loše. Mislim da će nam najviše problema stvarati visoka vlaga u zraku, ali ja ću dati 110 posto od sebe pa kako bude.“
 
Maraton za atletičarke na rasporedu je 7. kolovoza. Dakle, naša Matea ima dovoljno vremena da se adaptira na posebne vremenske uvjete koji je čekaju u Tokiju i otrči još jednu utrku života.
 
Biciklist Josip Rumac prvi hrvatski sportaš koji se vratio iz Tokija
 
 
U skladu s preporukama japanske Vlade i Međunarodnog olimpijskog odbora da sportaši koji završe svoje nastupe trebaju napustiti Japan u roku od 48 sati, u Hrvatsku se vratio naš prvi predstavnik s OI Tokio 2020. Na svečanosti u zračnoj luci „dr. Franjo Tuđman“, dočekali su ga glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, uz još nekoliko djelatnika HOO-a te predstavnici medija.
 
Riječ je o biciklisti Josipu Rumcu koji je zajedno sa svojim trenerom Tomislavom Zadrom stigao večeras, u 22 sata i 15 minuta letom iz Frankfurta. Josip Rumac nastupio je u 234 kilometra dugačkoj cestovnoj utrci, ali nažalost, nije je uspio završiti. Nakon što je gotovo 200 kilometara vozio u glavnoj skupini, neposredno uoči uspona na treći vrh Mikuni, mladi Riječanin morao je odustati. Razlog su dakako, iscrpljenost i umor, jer se utrka vozila po izuzetno teškim vremenskim uvjetima s temperaturom većom od 30 stupnjeva i vlagom u zraku od gotovo 80 posto.
 
Podsjećamo, Josip Rumac bio je posljednji hrvatski predstavnik koji je stekao pravo nastupa u Tokiju. Naime, početkom srpnja, Svjetska biciklistička federacija (UCI) napravila je novu rang listu na svojim ljestvicama i tako se naš 27-godišnji nadareni profesionalni vozač, našao u krugu onih koji su dobili mogućnost nastupa u Tokiju. Premda je bio u treningu, Josip Rumac nije imao previše vremena za posebne pripreme kakve nedvojbeno zaslužuje nastup na  Olimpijskim igrama. Uz sve to, zbog korone je imao znatno manje utrka ove godine pa je i to nedvojbeno utjecalo na nastup u Tokiju.
 
Josip Rumac: 
- Dali smo svoj maksimum, imali smo natjecanje odmah prvi dan. Utrka je bila stvarno veoma teška, 240 kilometara i četiri i pol tisuće metara nadmorske visine što je zaista jako puno. Vrijeme je napravilo tešku utrku, bilo je jako toplo i vlažno, tako da je utrka sama po sebi već vremenski bila teška. Uz to, bila su tri dugačka brda koja su napravila veliku selekciju .Ja sam na kraju drugog brda izgubio zadnja tri kilometra vodeću grupu. Imao sam kratku krizu nakon koje sam se oporavio, ali bilo je već kasno. Malo je nedostajalo, ali zasigurno veliko iskustvo. Tako da idemo dalje, pripremati se za nadolazeće utrke.
 
Ne sumnjamo da će ovo olimpijsko iskustvo Josipu Rumcu pomoći u nastavku ove godine, kad ga čekaju i Europsko i Svjetsko prvenstvo, ali i u karijeri uopće.
 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.