Kakav preokret! Matea Jelić u nevjerojatnoj je drami osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u ovoj kategoriji, aktualne Jelić iz Sofije u travnju ove godine i Williams iz Kazana 2018.
 
Nakon što je u karijeri nekoliko puta na velikim natjecanjima u zadnjim sekundama ostajala bez medalja, hrvatska tekvondašica Matea Jelić sve je naplatila osvojivši zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Tokiju. Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile.
 
Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog tekvandoa stigla pobijedivši u kategorijo do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21. Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.
 
Jelić ima samo 23 godine, no iza nje je niz medalja na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama, te slavila na Grand Prix turnirima.
 
HRVATSKA IMA I DRUGU OLIMPIJSKU MEDALJU! TONI KANAET SLAVI POBJEDU KARIJERE
 
U borbi za brončano odličje Toni Kanaet je svladao Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča sa 24-18. Nakon izjednačene prve runde koja je završila rezultatom 6-6, Kanaet je u drugoj stekao prednost od 15-8. Rafalovič je s dva udarca rukom početkom treće runde smanjio na 15-10, a kada je Uzbekistanac krenuo na sve ili ništa Kanaet ga je kaznio s dva udarca u tijeko i jednim u glavu kojima je osigurao pobjedu.
 
 - Još ne znam što se dogodilo i što sam napravio. Nakon poraza sam bio ljut i rekao sam da ću sve pomest i to sam napravio. Zaista sam sretan i ponosan što sam napravio. Mi smo se borili deset puta i svaki put sam izgubio. Nikako da prijeđem tu granicu i da ga pobijedim. Rekao sam dat ću sve od sebe kroz repesaž i uzeti broncu i eto, uspio sam - rekao je Kanaet.
 

 Izvor: HINA Foto: Javier Soriano/AFP