Utakmica je imala i dosta snažnu emotivnu notu u našoj reprezentaciji. Ovom je utakmicom naime, naš Katalonac Xavi Garcia (37) odigrao posljednju utakmicu odnosno okončao dugačku i trofejnu igračku karijeru.
 
Čast da kao posljednji hrvatski sportaši nastupe na Olimpijskim igrama u Tokiju, već je tradicionalno pripala vaterpolistima. Tradicionalno jer vaterpolo je na posljednjim nekoliko Igara posljednji sport ili disciplina na Igrama, a po tom pitanju niti Tokio nije bio iznimka. Barakude su nam pak, za svoj i uopće hrvatski oproštaj od Tokija poklonile pobjedu. Čistu i glatku, protiv karakteristično već rasplivanih SAD za 5. mjesto na Igrama. Neovisno činjenici da što te utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta doista niti išta donose, još manje znače, veseli što su naši igrači i u takvim okolnostima, a nakon razočarenja četvrtfinalnim porazom, smogli dostatno i snage i volje za dvije vrlo dobre utakmice.
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HRVATSKA - SAD 14:11 (2:3, 4:2, 4:2, 4:4)
TOKIO - Plivalište Tatsumi. Suci: Severo (Italija) i Kun (Mađarska). Opunomoćenik: dr. Molnar (Mađarska).
HRVATSKA: Marcelić (11 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 2, Joković 2 (1), Bukić 3 (1), Vukičević 2, Bušlje, Miloš 1, Vrlić, Obradović 1, Garcia 2. Izbornik: Ivica Tucak.
SAD: Holland (13 obrana), Hooper 2, Vavic, Obert 2, Daube, Cupido, Hallock 2, Woodhead, Bowen 2, Stevenson 1 (1), Smith, Irwing. Izbornik: Dejan Udovičić.
PETERCI: Hrvatska 2-2, SAD 1-1.
OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 13, SAD 15. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (28), Obradović (30), Bušlje (31). ŽUTI KARTON: izbornik Udovičić (20).
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-12 (41%), SAD 7-11 (63%).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Izbornik Barakuda Ivica Tucak ukratko se osvrnuo na utakmicu, ali i na nastup Hrvatske u Tokiju.
- Pomalo je i deprimirajuće igrati ovakve utakmice, ali pronašli smo zadnji atom snage za odraditi jedino onako kako pravi sportaš mora. Kada smo bili u 'knock-downu', nakon poraza u četvrtfinalu, nismo se 'raspali', ostali smo čvrsti. To je ono što je pozitivno, ali i inače je puno ovdje stvari pozitivno u i oko naše momčadi. Nažalost, rezultat nije onakav kakav smo željeli, ali ne možeš uvijek ni medalju osvojiti. Generalno, bit će vremena za analizu. Nemam momcima što za zamjeriti. Radili smo 'krvavo', samo mi znamo koliko nam je teško, a sve drugo nije bitno. Rezultatski, mi da smo izgubili protiv SAD, pa čak i onu ranije, meni to nešto osobito ne bi značilo, ali jasno da mi je kao treneru drago da smo ostali ujedinjeni, kompaktni, čvrsti nakon teškog ispadanja koje nije lako primiti. Čestitam zato momcima da su sve to uspjeli odraditi i sada nam prije svega valja vratiti se doma, odmoriti 'glave', sačuvati zdravlje - rekao je izbornik nakon utakmice pa dodao:
 
- Da je ovo u Tokiju bilo ono što smo mi htjeli, to sigurno nije, ali sigurno nije ni debakl. Zašto su neki poraz od Mađarske doživjeli kao debakl, to ne znam. Da se razumijemo, to nije uspjeh i to ponavljam, ali gdje to piše i po čemu je Hrvatska baš trebala obvezno pobijediti Mađarsku? Zar imamo veće nagrade, bogatiju ligu, zar više kao država ulažemo u sport, imamo više bazena od Mađara...? Ne, izgubili smo od tog trenutka boljeg suparnika. Nama je najviše žao. Prošli smo posljednjih 4-5 uistinu teških, 'paklenih' dana boravka ovdje bez ikakvog više cilja, ali ostali smo do kraja i pokazali da smo pravi sportaši. Peto mjesto ne znači ništa, ali bolje i peti nego deveti ili jedanaesti.
 
Izvor: SN/ D. Bauer Foto: Orange Pics Bv/Alamy/Profimedia