Tužna vijest zatekla je hrvatski olimpijski pokret, posebno gimnastički sport. U 48. godini života preminuo je hrvatski gimnastički olimpijac Aleksej Demjanov.
 
Rođen je 1973. godine u gradu Čerkesku u Rusiji, gdje je započeo karijeru u Gimnastičkom klubu Dinamo koji djeluje u Čerkesku. Demjanov je u Hrvatsku došao 1993. godine, i bio je član Gimnastičkih klubova Osijek i Hrvatski dragovoljac iz Zagreba. U „Lijepu našu“ je došao zahvaljujući gimnastičkom entuzijastu Nenadu Solaru koji je te 1993., bio izbornik hrvatske gimnastičke reprezentacije. Pod hrvatskom zastavom Demjanov je nastupio već 1995., na Svjetskom prvenstvu u Sabaeu, gdje je odličnim rezultatom izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti, gdje je u konačnici zauzeo 20. mjesto na karikama.
 
Potrebno je istaknuti da je Demjanov bio prvi hrvatski gimnastički olimpijac od uspostave neovisnosti, sportaš koji je udario temelje i utirao put današnjoj sjajnoj generaciji hrvatskih gimnastičara i trenera. Aleksej Demjanov bio je sjajan višebojac, prije svega specijalist za karike, te preču i ruče. Hrvatskoj je donio prva finala na svjetskom prvenstvu gdje u Lausanni osvojio sedmo mjesto na karikama, kao i finale na Europskom prvenstvu u Brondbyu 1996., gdje je osvojio osmo mjesto na ručama i deveto u višeboju. Osvojio je Demjanov zlatnu medalju na Univerzijadi u Fukuoki 1995., na karikama, kao i srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u Bariju 1997., također na karikama. Osvojio je i Aleksej sedam medalja na natjecanjima svjetskog kupa u gimnastici. Bio je prvi u Cottbusu 1996., na karikama, a godinu dana kasnije i na karikama i na preći.
 
Poznati talijanski gimnastički velikan Jury Checci olimpijski pobjednik iz Atlante i peterostruki svjetski prvak na karikama, rekao je svojedobno da se boji samo Demjanova. I, za kraj treba posebno istaknuti da su Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Černov i Nenad Solar na određeni način probudili gimnastiku u samostalnoj Hrvatskoj i pomogli joj da dođe na razine na kojoj je danas kada proživljava svoje najsjajnije dane.
 
Aleksej Demjanov iznenada je preminuo 8. kolovoza 2021., u rodnom gradu Čerkesku. Iako je pripadao po rođenju i nacionalnosti ruskoj državi trajno je i za sva vremena obilježio hrvatski sport.
 
Pod zastavom „Lijepe naše“ sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1996., u Atlanti i trajno će u povijesti hrvatskog olimpijskog pokreta ostati zapisano da je upravo Aleksej Demjanov prvi gimnastičar koji je nastupio za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku na Olimpijskim igrama, jer kao što je poznato u Barceloni 1992., Hrvatska nije imala natjecatelje u gimnastici. Aljoša kako su ga zvali hrvatski gimnastički prijatelji, otišao je u vječnost, ali će za vječnost ostati prvi gimnastičar koji je nastupio na Olimpijskim igrama iz samostalne i suverene Republike Hrvatske. 
 
Hrvatski olimpijski odbor izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Alekseja Demjanova!