HOO u svojstvu nakladnika, u suradnji s HZSN, promovirao je u Novinarskom domu u Zagrebu drugo, dopunjeno izdanje knjige Hrvatski olimpijci i odličnici 1900. - 2020., autora sportskog publicista i kroničara Jurice Gizdića kojemu je ovo 79. knjiga a u pripremi je i 80. 
 
Riječ je o drugom, dopunjenom izdanju knjige koja sadrži životopise svih hrvatskih olimpijaca od 1900. do 2020. godine, zaključno s nedavno održanim Olimpijskim igrama u Tokiju. Uz ažuriranje zimskih olimpijaca iz Pjongčanga 2018., autor Jurica Gizdić u novo je izdanje uvrstio i životopise hrvatskih predstavnika koji su nastupili na trima izdanjima Olimpijskih igara mladih.
 
Skup je započeo minutom šutnje za 35 preminulih olimpijaca i olimpijki u petogodišnjem razdoblju između dvaju izdanja knjige, s najsvježijim sjećanjem na tužni ispraćaj košarkaške olimpijke Žane Lelas prije nekoliko dana u Splitu. 
 
O knjizi posvećenoj i 30. obljetnici HOO-a, s biografijama 1068 olimpijaca i odličnika hrvatskog sporta, u ime nakladnika je govorio glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, koji je naglasio: 
- Pred nama je kapitalno djelo hrvatskog sporta na više od 400 stranica, a u njemu su predstavljeni svi hrvatski sportaši i sportašice koji su kroz 120 godina nastupali na olimpijskim igrama pod zastavama četiriju državnih tvorevina. Više od 1000 olimpijaca, čiji su životopisi u ovoj knjizi osvojilo je oko 170 medalja, i tu je zapravo sve ono što su Hrvati ostvarili u olimpijskoj povijesti. Jedna poslovica kaže: "ono što nije zapisano, kao da se nije dogodilo". Slobodan sam kazati da ovako dragocjenu, hvalevrijednu knjigu ima malo država u svijetu i zato zahvaljujem autoru Jurici Gizdiću i suradnicima na njezinoj realizaciji. Hrvatski olimpijski odbor uvijek će davati potporu ovakvim projektima jer čuvaju baštinu našega sporta.  
 
 
Urednik knjige, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara i predsjednik HOO-ove Komisije za informiranje i izdavaštvo, Jura Ozmec, o knjizi je rekao:
- Ovo je jedinstvena knjiga u svijetu sportske publicistike, dakako, i nije jedina koju je Jurica Gizdić ostavio hrvatskoj olimpijskoj povijesti. Štoviše, ovo je 79. knjiga u njegovu cjelokupnom autorskom radu. Ne postoji cjelovitiji i potpuniji rad skupljanja podataka o sportašima, trenerima, sportskim dužnosnicima koji su obilježili bogatu hrvatsku sportsku povijest. Ponekad je trebalo provjeravati matice rođenih i umrlih, ponekad hodati po grobljima, i ništa nije bilo teško našem autoru. Znam da je iz pera istog autora zgotovljena još jedna knjiga - o hrvatskim sportskim dužnosnicima - i nadam se da će uskoro ugledati svjetlo dana.
 
 
O tome što ga inspiriralo da započne ovaj velebni izdavački projekt, sam autor Jurica Gizdić je rekao:
- Ovom knjigom cilj mi je u prvom redu pokazati javnosti što je hrvatski sport dao olimpijskom pokretu i da se jednom za svagda zna tko je hrvatski olimpijac i medaljonoša i na koji način pripada hrvatskom sportu, a ne nekoj drugoj državi nakon raspada Jugoslavije. Hrvatska sportska povijest je dio nacionalne baštine i svi veliki uspjesi naših sportaša pripadaju Hrvatskoj i hrvatskom narodu, nikome više. Ako već govorimo o Jugoslaviji, bivšoj zajedničkoj državi, pa i Hrvatska je bila dio nje. Tko ima pravo svojatati zlatnu olimpijsku medalju veslača splitskog Gusara na Igrama 1952. godine u Helsinkiju, osvojenu za Jugoslaviju. Hrvatski veslački klub Gusar je splitski klub, sva četvorica veslača - Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić - rođeni su u Dalmaciji. U trenutku osvajanja medalje bili su članovi Gusara. Pa tko onda ima pravo, ma s koje strane dolazio, svojatati njihovu medalju, osim hrvatskog naroda? 
 
Predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić, ovom prilikom ujedno i recenzentica knjige te predstavnica hrvatskih olimpijaca, istaknula je važnu činjenicu: 
- Ova knjiga nije završena priča, ona ima i otvorenu elektroničku verziju koju autor redovito ažurira, a na svima nama je da pomognemo u stvaranju uvjeta da ona nikada ne bude zatvorena. 
 
Bivša košarkaška olimpijka autorica je i predgovora knjizi, skupa s Predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, članicom MOO-a iz Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom. 
 
Promociju knjige uveličali su posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima, ravnatelj Uprave za sport pri Ministarstvu turizma i sporta Krešimir Šamija, predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, koji je autoru knjige Jurici Gizdiću uručio posebno priznanje plaketu HZSN-a. Oduševljenje knjigom iskazali su proslavljeni olimpijac Josip Glasnović (zlato u trapu na OI-ju u Riju 2016.) te olimpijke - Marija Anzulović (7. mjesto s odbojkašicama 2000. u Sydneyju) i sjajna maratonka Matea Parlov Koštro (21. mjesto u maratonu na nedavnom OI-ju u Tokiju).   
 
HOO/Vinko Knežević Foto: Stipe Majić/Anadolu Agency; Lana Slivar Dominić/HINA