Streljačko društvo Dalmacijacement Solin obilježilo je na svečanosti u solinskom Hotelu President 70 godina svoga djelovanja. Obljetnica je zaokružena zapravo prošle godine, ali je zbog situacije s koronom proslava pomaknuta ovu godinu, ali ne zato u manjem sjaju – piše Mia Sesartić, novinarka SD.
 
Jer "sjajilo" je ovoga puta svih 110 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, svjetskih kupova, Mediteranskih i Europskih igara i Prvenstava Balkana i sigurno još četiri puta toliko i manjih, tijekom povijesti ovog uspješnog solinskog streljačkog društva, kako je kazao voditelj programa svečanosti, sportski novinar Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a i glavni tajnik AIPS-a. Njih dvadeset i dvoje zajedno sa svojim trenerom Sinišom Vitezom osvojilo je ukupno tih 110 "kolajni". Među njima i imena koja nose i nagrade naše novinske kuće Sportsko ime Dalmacije.
 
Moglo se tako čuti kako je od tih 110 prvu medalju za klub na velikim natjecanjima osvojio 1982. na europskom prvenstvu u Rimu Miroslav Jankov, prvu žensku medalju za klub s europskog prvenstva u Dortmundu 1983. Branka Jankov, a prvu svjetsku medalju Vesna Domazet 1986., i dalje redom uspjehe i medalje su nizali: Dijana Bošnjak, Željan Škaro, Mladenka Malenica, Renato Kunac, Natalija Gotovac, Marina Borzić, Ana Nazor, Irena Božić, Danijela Burić, Marša Samma, Sandra Vitez, Ante Krišto, Marija Marović, Petar Gorša, Marin Čerina, Ivan Petričević, Marta Zeljković, Borna Petanjek i zadnju 110. Josip Sikavica, ali vjerujući u uspjehe solinskih strijelaca, neće sigurno biti posljednja.
 
I dok su nazočni sportaši primali svoje plakete Siniša Vitez se u jednom trenutku okrenuo prema njima.
- Zar sam sve ovo ja trenirao? – kazao je Siniša preplavljen emocijama dodavši - Kako iskazati poštovanje prema ovim mladim ljudima koji su pronijeli ime svoga kluba, svoga grada, svoje države. Sportaši znaju, nije uvijek bilo lako, bilo je i suza i manjih nesporazuma, ali sve je bilo u dobroj namjeri i interesu kluba, reprezentacije i interesu svjetskih rezultata. Jer kod nas je uvijek bila deviza red, rad i disciplina i zahvaljujući tome smo i uspjeli. Pored ovih velikih sportskih rezultata ostvarili smo na društvenom planu impozantne rezultate u odgoju mladih - istaknuo je posebno Siniša te najavio: - Naš sljedeći plan su Olimpijske igre u Parizu i osvojiti tu olimpijsku medalju koju nemamo.
 
 
Pored svih dosadašnjih predsjednika, ponosan je svakako bio i aktualni predsjednik društva Renato Kunac koji je zaključio:
- Trudit ćemo se povjerenje koje nam dajete opravdati i u budućnosti, a da ne spavamo na lovorikama i zaslugama nekih bivših, samo bih spomenuo da je streljačko društvo prošle godine po prvi put u povijesti streljaštva osvojilo sve četiri ekipne nagrade u prvoj hrvatskoj ligi.
 
Čestitke i daljnju podršku su im ovom prilikom iskazali, direktor Cemex-a Hrvatska Velimir Vilović, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, u ime Grada Solina dogradonačelnik Ivica Rakušić, Bojan Đurković, glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza, Željko Jerkov, potpredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, ponosan na svoje Solinjane je bio i Darko Vučić, koji je čestitao slavljenicima ispred Ministarstva turizma i sporta, a u ime Solinske zajednice sportova Damir Katić. Svečanost su pjesmom uveličali Vokalisti Salone i Marko Pecotić.
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
 
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA
Ovom prilikom predstavljena je i nova knjiga Jurice Gizdića - 70 godina Streljačkog društva Dalmacijacement. Ovo je autorova 80. knjiga na čemu su mu svi čestitali velikim pljeskom.
- Sama riječ cement u našem bazenu sama po sebi govori, cementaški solinski bazen, da smo svi na neki način bili vezani za taj cement, on nas je odgojio, hranio, prema tome sama riječ koja stoji u imenu ovoga kluba asocira na neka vremena koja su za nama - rekao je autor Jurica Gizdić, član HZSN-a. 
 
Ovo društvo prošlo je gotovo sve kontinente, uvijek su naglašavali da su iz Solina, kolijevke hrvatske državnosti. 
- Mnogi koji se nalaze u monografiji podsjećaju nas na neka druga vremena, kada smo bili mlađi, na školske dane, na neki Solin kakvog više nema. Jole, Đonlija, Jure Harašić…, imena i riječi koje su otišle u povijest, ali govore same za sebe... Zato je ova knjiga tu kao zahvalnost svima njima koji su dali ovom klubu, solinskom sportu i hrvatskom sportu u cijelosti. Knjiga je timski rad, mnogo je u njoj brojki, imena .... Stoga hvala cijelom redakcijskom odboru na čelu s glavnim urednikom Sinišom Vitezom i izvršnoj urednici Marti Zeljković - dodao je Gizdić.
 
MLADENKA STIGLA IZ NJEMAČKE
Iz Njemačke gdje živi je posebno za ovu prigodu došla Mladenka Malenica, danas Vidović.
- Došla sam nakon dugo, dugo vrimena, ali uvijek je to radost u srcu kad vidiš ljude s kojima si nekad trenirao, družio se, bez obzira gdje nas putevi životni dalje odnijeli. Mi smo bili obitelj, jer kad si u sportu godinama, kad si na treningu redovito prisustan, kad putuješ svaki vikend zajedno, praktički si ko obitelj, te ti uspomene ostanu zauvik i pri ovakvim susretima bude emocije - kazala je razdragano Mladenka.
---------------------------------------------------------------------------------------
 PRENOSIMO Slobodna Dalmacija Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX