Hrvatski zbor sportskih novinara je organizacija koja postoji od 1949., dakle jedna je od najstarijih u sportskom novinarstvu na tlu Europe, samim time i svijeta. I ove godine smo ponosni da Hrvatska ima predstavnike u konkurenciji za “AIPS Nagrade”. 
 
Naime, čak četvorica hrvatskih predstavnika (dvojica novinara i dvojica fotoreportera) prijavili su svoje radove za “AIPS Nagrade”, dvojica fotoreportera u obje dostupne kategorije - pojedinačne fotografije i portfolio, uz njih još i TV kandidatura u kategoriji kratki video, te u kategoriji za najbolju pisanu kolumnu.
 
Podsjećamo da je Hrvatska u sve 3 dosadašnje sezone imala predstavnike, a kolega Drago Sopta je u prvoj sezoni uspio osigurati četvrto mjesto, s fotografijom Šime Vrsaljka kako leži na hrvatskoj zastavi tijekom SP u nogometu u Rusiji.
 
Dobro je da Hrvatska i hrvatsko sportsko novinarstvo imaju svoje kandidate za najveće nagrade, jer AIPS Nagrada je definitivno postala prestižna nagrada u svijetu sportskoga novinarstva. Dakako, bude li i ponovo dovoljno kvalitete po ocjeni čak dva žirija, bit će dobro za  Hrvatsku i za HZSN. Naime, cijeli se proces ocjenjivanja odvija u 4 faze, prve dvije su u ingerenciji članova Izvršnoga odbora AIPS-a, a posljednje dvije faze (najboljih 10 i najbolja 3) zaključuje posebni žiri sastavljen od svjetski poznatih novinara i fotoreportera. Konačni poredak prva 3 rada u svakoj kategoriji definira se doslovce na dan proglašenja nagrada. Iduće godine AIPS Nagrade bit će dodijeljene u Firenzi, potkraj veljače.
 
Podsjećamo, AIPS Nagrada se dijeli u 8 kategorija, od kratkih videa i video dokumentaraca, preko fotografija i portfolia, do pisanih uradaka, kolumna i audio kategorije. Prva je nagrada čak 8000 dolara, no fascinira podatak da je ove godine i ponovo prijavljeno preko 1700 radova iz rekordnih 133 zemlja svijeta. Baš zato je lijepo među njima vidjeti i Hrvatsku.
 
Čim završi ovaj ciklus, AIPS raspisuje novi ciklus u koji se uključuju radovi nastali od studenog ove godine do studenog iduće.
 
Nadamo se, dakako, s hrvatskim predstavnicima i dogodine, bez obzira na rezultate ove godine!
 
JURA OZMEC, predsjednik HZSN i glavni tajnik AIPS