Godina 2021. nije bila laka a sada se suočavamo s 2022. s nadom da će doći bolje. Moramo biti optimistični, čak i ako naše posljednje dvije godine nisu bile tako dobre. Naša profesija u ove dvije godine dovedena je u opasnost - Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a.
 
Mnogi od nas su ostali bez posla jer nije bilo mogućnosti ući na stadione i općenito, razvijati svoje vještine i međusobno se upoznavati. Ovo je nešto što se mora obnoviti. Moramo braniti svoju neovisnost u situaciji pandemije, čak i od nekih sportskih dužnosnika koji se radije bave PR-om umjesto pravim novinarstvom. Naša borba biti će teža nego prije ali sam optimističan jer svi vi želite boriti za obranu naše profesije i kredibiliteta. Mnogo smo puta govorili o lažnim vijestima, bližimo se pobjedi u ovoj borbi ...
 
Ova sportska 2022. godina uključivat će dva velika događaja: Zimske olimpijske igre u Pekingu i FIFA Svjetsko prvenstvo u Dohi. Jedan početkom godine, drugi na kraju godine. Što se tiče Pekinga, čuli smo za moguće bojkote, političke bojkote. Bojkot uopće nije koristan, vidjeli smo to 1980. i 1984. godine. To znači da će samo generacija sportaša, u slučaju bojkota, izgubiti priliku da osigura bolju sportsku budućnost. Iz tog razloga, bolje je izbjegavati ovakav scenarij.
 
Za ostalo moramo zapamtiti da je sport nešto što pomaže ljudima da ostanu zajedno, nešto što pomaže budućim generacijama da se upoznaju. Zapamtite, sport je kultura, pa čak i naša profesija je kultura. Moramo to braniti jer ima puno neprijatelja protiv nas: doping, namještanje utakmica ... Stvari koje žele uništiti našu mogućnost da stvorimo bolju budućnost za sve.
 
Sport je važan alat za promjenu samog društva i mislim da tim putem moramo ići. Zato, ugodnu 2022. i budimo opet zajedno, pa i na našem Kongresu, osobno, a ne samo videom.