Alpska skijašica Leona Popović i skijaški trkač Marko Skender bit će nositelji hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Pekingu 4. veljače 2022. godine.
 
Tako je jednoglasno odlučilo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 27. sjednici, održanoj elektroničkim načinom. Vijeće je prihvatilo i prijedlog odluke o sastavu hrvatskog olimpijskog izaslanstva na ZOI-ju u Pekingu, a u njemu je ukupno 39 članova.
 
Podsjetimo, Hrvatsku će na Igrama u Pekingu predstavljati 11 sportašica i sportaša: Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić te Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega (svi alpsko skijanje); Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje); Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard).
 
Naša najbolja skijašica, 24-godišnja Leona Popović, kojoj je u prvom olimpijskom nastupu, u Pjongčangu 2018., veleslalomska ozljeda koljena oduzela mogućnost ostvarenja zapaženijeg rezultata, bez imperativa putuje na Igre, ali itekako svjesna velikog napretka između dva velika olimpijska događaja. 
 
- Ne postavljam si velike ciljeve, nego idem, kao i uvijek - dati sve od sebe - kratko je o ambicijama kazala Popović.
 
Puno rječitija bila je na pitanje o statusu nositeljice zastave na otvaranju ZOI u Pekingu: 
 
- Sretna sam što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara. Sjećam se te svečanosti s prošlih Igara, bio je uistinu lijep doživljaj, a sada će sigurno biti još ljepši. Sviđa mi se odluka da sportaš i sportašica skupa nose zastavu, to mi je baš super…, dodala je.
 
Marko Skender (21) pamtit će pekinške Igre po debitantskom nastupu, ali i po statusu stjegonoše na svečanosti otvaranja. 
 
- Nisam mogao vjerovati da ću biti izabran za stjegonošu, to je nešto što se događa u snovima. Još uvijek tražim riječi da bih opisao taj osjećaj i jedva čekam otvaranje Igara. Zbog ravnopravnosti spolova u sportu, odluka o muškom i ženskom nositelju zastave sjajna je stvar za olimpijske igre - rekao je Skender.
 

 Izvor: HINA Foto: Igor Kralj/PIXSELL