U Misiju HOO u Pekingu stigao je odgovor na prosvjedno pismo upućeno Organizacijskom odboru Igara povodom kompliciranog postupka testiranja na Covid-19 i popratnih aktivnosti, uslijed kojih je hrvatska snowboardašica Lea Jugovac izostala sa svečanosti otvaranja Igara 4. veljače, a sutradan ostala i bez olimpijskog nastupa u slopestyleu.
 
U pismu isprike, koje je uputio voditelj servisnog centra NOO-a u Olimpijskom selu Zhangijakou, Hailing Xie, stoji:
 
„Ovim putem upućujem iskrenu ispriku gospođici Lei Jugovac i nacionalnom olimpijskom odboru Hrvatske za loše iskustvo na dan svečanog otvaranja Igara. Žao nam je što je gospođica Jugovac dugo čekala na stadionu, a također i propatila tijekom procesa transporta sa stadiona u Olimpijsko selo. Potpuno smo svjesni da izlazni prijevoz nije bio dobro organiziran zbog čega je morala dugo čekati, a izlazak iznimno velikog broja sudionika rezultirao je kaotičnom situacijom i kašnjenjem prijevoznog sredstva za nju. Također, ispričavamo joj se i zbog stresa proživljenog uslijed opasne vožnje do željezničke postaje. Organizacijski odbor ZOI Peking 2022. dao je veliku pozornost njezinom lošem iskustvu i sanira poremećaje u organizaciji prijevoza kako se ova situacija više ne bi ponovila. Dopredsjednica OO-a ZOI Peking 2022. Han Zirong također izražava suosjećajnost i šalje ispriku. Na njezin zahtjev, glavni direktor operativnog tima Olimpijskog sela Zhangijakou, Jia Kai, sastat će se s gospođicom Leom Jugovac i još jednom joj se iskreno ispričati u ime Organizacijskog odbora Igara.“
 
Vrlo brzo nakon prispijeća pisma, čin isprike dogodio se i uživo - Lea Jugovac i njezin trener Darko Bilen bili su na prijamu kod vodećih dužnosnika Olimpijskog sela Zhangijakou, koji su im, uz usmenu ispriku, uručili i prigodne darove domaćina.
 
Evo kako je Lea Jugovac sažela dojmove s tog prijama:
- Kroz kratki razgovor ispričali su se u ime organizatora i cijelog osoblja za moj slučaj. Kao što znate radilo se o testiranju radi potvrde graničnog pozitivnog testa kojeg sam dobila 4. veljače, a zbog procedure koja je predugo potrajala, propustila sam i nastup. Osim isprike, naveli su i da temeljem ove pogreške dodatno nastoje ubrzati proces dobivanja PCR rezultata kojim se jednom dnevno moraju testirati svi sportaši i osoblje. Bilo mi je drago primiti ispriku. Iako ona ne mijenja moju situaciju i propušteno natjecanje, potvrđuje da su organizatori doista počinili propust i da su toga svjesni.
 
Naravno, predstavnici organizatora Igara poželjeli su Lei i puno uspjeha u nastavku olimpijskih nastupa:
- Uz prigodne poklone, zaželjeli su mi sreću i uspjeh u nastupu 14. veljače i ponudili svu pomoć, ukoliko dođe do ikakvog problema za vrijeme našeg boravka. Nadam da neće biti potrebe i da smo svu lošu sreću za ove Zimske olimpijske igre „ispucali“.
 
Četvrtog natjecateljskog dana na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na skijališta izlaze naši nordijci. Od 9 sati skijaške trkače Vedranu Malec, Marka Skendera i Tenu Hadžić očekuju kvalifikacijski nastupi u pojedinačnom sprintu slobodnim načinom. 
 

 HOO/Vinko Knežević