Tri tri hrvatske alpske skijašice - Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić - nastupile su na stazi u Yanqingu u ženskoj slalomskoj utrci petog dana Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.
 
Leona Popović je nakon 30. mjesta u prvoj vožnji, s 12. vremenom druge vožnje zauzela ukupno 23. mjesto, uz zaostatak od 3.44 sekunde za pobjednicom. Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji bila 26., na kraju je za jedno mjesto i poboljšala slalomski učinak (25., sa zaostatkom od 3.93 sekunde za olimpijskom pobjednicom). Andrea Komšić je ostala bez plasmana zbog odustajanja u prvoj vožnji.
 
Nastupilo je čak 88 skijašica, a zlatno odličje osvojila je vodeća slalomašica Svjetskog kupa, Slovakinja Petra Vlhova (osma u prvoj vožnji), ispred aktualne svjetske prvakinje Austrijanke Katharine Liensberger i brončane Švicarke Wendy Holdener. Kandidatkinja za odličje, Amerikanka Mikaela Shiffrin, napravila je veliku pogrešku u prvoj vožnji i već na trećim vratima odustala, po sličnom scenariju kao nedavno u veleslalomu. Utrku nije završila ni veleslalomska pobjednica, Šveđanka Sara Hector.
 
Leona Popović je zbog koronavirusne infekcije propustila veleslalomsku utrku, a propustila je i treninge na olimpijskoj stazi, tako da nije zračila zadovoljstvom nakon slaloma:
- Možda se nisam uspjela dobro prilagoditi, dva dana treninga uoči utrke uistinu je premalo. Uvjeti su bili dobri, staza je bila malo više zalivena vodom i bila je dosta slična kao u Europi…
 
Nadovezala se Zrinka Ljutić svojim viđenjem slalomske utrke:
- Rezultat je dobar s obzirom da sam imala veliku pogrešku na početku staze, prije ravnice, a to je bio ključan dio staze gdje sam trebala prenijeti brzinu …
 
Ipak, najtužnija je bila Andrea Komšić koja zbog bolova u vratu i leđima nije nastupila u veleslalomu, a problemi s ozljedom nastavili su se i u slalomu.
- Nisam uspjela stići do cilja. Volja je bila prisutna, ali bolovi su prevladali. Probala sam, ali u završnici se više nisam uspjela nositi s bolovima - kazala je Komšić.
 
Budući da je završio s olimpijskim nastupima, ženski tercet iz alpskog skijanja već se u petak (11. veljače) vraća iz Pekinga. Od hrvatskih predstavnika u četvrtak (10. veljače) nastupit će samo skijaške trkačice Vedrana Malec i Tena Hadžić. U konkurenciji još 96 suparnica očekuje ih utrka na 10 kilometara klasičnim načinom (od 8.00 do 9.40 po hrvatskom vremenu) - Vedrana Malec starta 62., Tena Hadžić 74.  
 

 Izvor: HOO/Vinko Knežević Foto: Jaki Franja