Suočen s humanitarnom tragedijom koja teško pogađa Ukrajinu, AIPS osuđuje izbor Vladimira Putina da pokrene, kako je jednostavno rekao, specijalnu vojnu operaciju, koja potresa ne samo Ukrajinu, već i cijelu Europu i svijet. Uglavnom se protivimo korištenju nasilja kao instrumenta ugnjetavanja.
 
S nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Pekingu (4.-13. ožujka), ova Specijalna vojna operacija također je prekinula olimpijsko primirje, koje je sport pokrenuo prije nekoliko godina kao sredstvo za razmišljanje i blokiranje izbora korištenja sile za rješavanje situacija koje su svakako teške, ali koje se mogu riješiti na drugi način.
 
Ako prihvatimo ova nasilna, mišićava ponašanja, na kraju ćemo dopustiti drugima da sutra otvore nove fronte. Uloga nas sportskih novinara je obično osigurati da svijet sporta ostane čist, bez određenih virusa koji inficiraju naše društvo, da zaštitimo budućnost mlađih generacija kojima ne smijemo učiti da je nasilje jedini alat za ušutkavanje onih koji ne razmišljaju poput nas. Tražimo da neprijateljstva prestanu i odmah započne proces oporavka tih ljudskih načela koja su pregažena.
 
Izvor: AIPS Media
 
 
MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR OŠTRO OSUĐUJE KRŠENJE OLIMPIJSKOG PRIMIRJA 
 
 Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro osuđuje kršenje olimpijskog primirja koje je izazvala ruska vlada - glavna je poruka MOO-ova   priopćenja, odaslanog u četvrtak iz središnjice u Lausanni.
 
 Iz MOO-a podsjećaju da je rezoluciju Ujedinjenih naroda (UN) o olimpijskom primirju, konsenzusom svih 193 država članica, prihvatila i Opća   skupština  UN-a 2. prosinca 2021. godine. Olimpijsko primirje započelo je krajem siječnja, sedam dana uoči početka Zimskih olimpijskih igara (4. - 20.   veljače), a završava sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara (4. - 13. ožujka), što znači da je na snazi do 20. ožujka 2022. godine.
 
 Predsjednik MOO-a Thomas Bach ponovio je poziv na mir, izrečen i u govorima na svečanostima otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u   Pekingu. Podsjetimo, prilikom otvaranja Igara pozvao je političke vlasti u svim državama na predanost olimpijskom primirju, uz poruku: "Dajte miru   šansu!"
 
 Na završnoj svečanosti pekinških Igara Bach je poručio političkim čelnicima da se nadahnjuju "primjerom solidarnosti i mira" koji su svojim ponašanjem   postavili olimpijski sportaši i sportašice na netom završenim Igrama.
 
 Nakon ratnih događaja u Ukrajini, MOO je izrazio duboku zabrinutost za sigurnost olimpijske zajednice u toj zemlji. Krovna udruga međunarodnog  olimpizma osnovala je radnu skupinu za pomno praćenje situacije i koordiniranu dostavu humanitarne pomoći članovima olimpijske zajednice u Ukrajini
 
Izvor: HOO
 
UKRAJINSKE SPORTSKE AKTIVNOSTI PRISILJENE NA OBUSTAVU ZBOG RUSKE RATNE INVAZIJE U UKRAJINI 
 
Strašna i opasna eskalacija krize između Rusije i Ukrajine doživljava još jednu odlučujuću fazu u ovim satima, stvarajući humanitarnu krizu. Scenarij koji uključuje i ukrajinski sport: nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proglasio izvanredno stanje, sve sportske aktivnosti su obustavljene.
 
PRVENSTVO PREKINUTO: Trenutna situacija uključuje i ukrajinski nogometni svijet. Ukrajinsko prvenstvo je, naime, privremeno prekinuto sljedećih 30 dana, navodi se u službenom priopćenju ukrajinskog nogometnog saveza putem njihove web stranice. Liga se trebala ponovno pokrenuti u petak nakon zimske stanke, "život ide po planu", ali je proteklih sati potvrđeno da je početak odgođen, nakon uvođenja - kao što je ranije spomenuto - izvanrednog stanja.
 
REPREZENTACIJA: Dvojbe oko utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Ukrajini protiv Škotske, koja je na rasporedu 24. ožujka, u Glasgowu, održat će se ili ne – mijenja se iz sata u sat. UEFA i FIFA zasad čekaju razvoj situacije i nisu donijele službenu odluku o tome te o mogućnosti promjene finala UEFA Lige prvaka 2022. godine, koje je na rasporedu 28. svibnja, iz Sankt Peterburga na drugu lokaciju, kako je proteklih dana predložio premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson u službenom priopćenju.
 
STAV UEFA-e: UEFA je u međuvremenu dala sljedeću izjavu o situaciji: "Nakon razvoja situacije između Rusije i Ukrajine u posljednja 24 sata, predsjednik UEFA-e odlučio je sazvati izvanredni sastanak Izvršnog odbora za petak 25. veljače u 10:00 po srednjoeuropskom vremenu kako bi procijenio situaciju i donio sve potrebne odluke. Daljnja komunikacija bit će objavljena nakon sastanka Izvršnog odbora UEFA-e."
 
IGRAČI I OSOBLJE ZAPELI: Šahtar Donjeck, počevši od danas, neće trenirati sljedećih dana: talijanski trener Andrea De Zerbi, zajedno s osam svojih suradnika i igrača svoje momčadi, sada je zatvoren u hotelu, bez mogućnosti odlaska negdje drugdje. Međunarodna zračna luka Donjeck Sergey Prokofiev definitivno je zatvorena. Utakmica protiv FC Rige, koja je ranije bila na rasporedu u subotu 19, otkazana je zajedno s ostalim utakmicama.
 
AIPS Media/Stefano Carnevale, Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images