SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Prema prijedlogu Riječkog sportskog saveza (RSS), čak 2.956.334 kuna predviđeno je za stručni rad što je za 77,35 posto veći iznos nego u 2021. godini.
 
Sa 23 glasa za i tri suzdržana riječko Gradsko vijeće na svojoj je 7. sjednici usvojilo Detaljan plan raspodjele financijskih sredstava unutar Programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2022. godinu.
 
Prema prijedlogu Riječkog sportskog saveza (RSS), unutar Programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2022. godinu najveći iskorak napravljen je u rubrici treninzi i natjecanja sportaša, za koju je predviđeno 9.062.800 kuna, odnosno od toga je 5.663.000 kuna predviđeno za treninge i natjecanja sportaša, a čak 2.956.334 kuna za stručni rad.
 
Budući da je za stručni rad u 2021. godini bilo izdvojeno 1.666.000 kuna, jasno je da je riječ o značajnom povećanju od čak 77,45 posto.
 
Drugim riječima čak 40 trenera zaposlenih u 28 riječkih klubova, Riječkom karate savezu i Košarkaškom savezu Grada Rijeke (druga fotografija ispod teksta) u 2022. godini bit će (su)financirano namjenskim sredstvima iz gradskog proračuna, od toga 21 trener na puno radno vrijeme, a 19 trenera na pola radnog vremena.
 
- Zadnjih godinu dana napravili smo iskorak u financiranju, uz malo restrukturiranja i načina funkcioniranja u Riječkom sportskom savezu. Donijeli smo pravilnik o financiranju loptačkih sportova, to je bilo nužno jer se naprosto zbog ligaških natjecanja moraju financirati na malo drugačiji način. Odlučili smo ići u smjeru da honoriramo stručni rad, da imamo više ljudi zaposlenih u sportu. Ako imate objekte, morate imati i stručnjaka koji će u tim objektima raditi. To je preduvjet za uspjeh u sportu. Do sada smo imali 24 trenera zaposlena u klubovima, sada ih imamo 40. Cilj nam je u svakom sportu imati barem jednog zaposlenog trenera - izjavila je Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, odgovarajući na pitanja gradskih vijećnika.
 
Najviše (su)financiranih trenera ima ŽNK Rijeka, čak trojicu, po dvojicu trenera imaju AK Kvarner, HNK Rijeka, HAOK Rijeka, MOK Rijeka, VK Primorje EB, KK Flumen Sancti Viti, ŽRK Zamet i Riječki karate savez (prilog tablica).
 
Inače,  Programom javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2022. godinu predviđeno je 12.182.800 kuna.
 

 Izvor: SportCom.hr