Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovala je u četvrtak iz zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske Paraolimpijske igre.
 
Peking će tako postati prvi grad u povijesti koji je organizirao ljetne i zimske Olimpijske (2008) i Paraolimpijske igre (2022). Tokio je prošlog ljeta bio prvi grad koji je po dva puta ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre. Prve Olimpijske igre u Tokiju održane su 1964, a druge prošlog ljeta.
 
Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz više od 50 zemalja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima.
 
Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara.
-Ponosan sam i velika je čast nositi zastavu svoje domovine na otvaranju zimskih paraolimpijskih igara i veselim se tome - kazao je uoči puta Bošnjak koji je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u  disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.
 
Svečanost otvaranja Zimskih POI na rasporedu je 4. ožujka na Nacionalnom stadionu, ili popularno nazvanom Ptičjem gnijezdu na kojem su nedavno održane svečanosti otvaranja i zatvaranja ZOI. Poput olimpijskih i zimske paraolimpijske igre snažno su obilježene pandemijom i što se tiče epidemioloških mjera strože su negoli su bile one u Tokiju. Svi sudionici, sportaši i dužnosnici ostat će u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od vanjskog svijeta za vrijeme trajanja Igara. Sportaši su imali izbor – ili biti potpuno cijepljeni ili 21-dnevna karantenu po dolasku, dok na Olimpijskim igrama u Tokiju nije postojala obveza glede cjepiva. Svi u balonu morat će svakodnevno raditi testove na Covid, a kao i u Tokiju, sportaši će morati nositi masku većinu vremena, osim kada sudjeluju u događajima ili ako su na podiju.
 
Hrvatska delegacija je krenula na put prema Pekingu u danu u kojem je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.
-Ne sviđa mi se cijela situacija, ali ne vjerujem da će se POI odgoditi ili otkazati. Nadam se da će se cijela ova situacija smiriti - dodao je Bošnjak.
 
Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine, a nastupili su i Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), te Pjongčangu (2018).
 
Izvor: Klikni.hr