Posljednjih dana brojni savez, nogometni stručnjaci i igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.
 
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, ruska reprezentacija nije dijelom svjetske nogometne federacije,a  isto je učinila i onda europska - UEFA.  
 
"Nastavno na ranije najave, FIFA i UEFA su odlučile isključiti ruske momčadi, bilo one nacionalne, bilo klubove iz svih natjecanja do daljnjega. Ove su odluke donesene danas po hitnom postupku.  Nogomet je potpuno ujedinjen i solidaran sa svim ljudima koji su pogođeni situacijom u Ukrajini', stoji između ostalog u objavi.
 
Ranije je odlučeno da na tlu Rusije neće biti međunarodnih  nogometnih utakmica, a "Zbornaja" će svoje utakmice igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.  Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Zuricha. 
 
Posljednjih dana brojni savez, nogometni stručnjaci i igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.  Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa  World Cupa. 
 
"Što se tiče nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., FIFA je zabilježila stavove koje su putem društvenih mreža iznijeli Poljski nogometni savez, Nogometni savez Češke Republike i Švedski nogometni savez te se već uključila u dijalog s ovim savezima. FIFA će ostati u bliskom kontaktu kako bi zajedno nastojala pronaći odgovarajuća i prihvatljiva rješenja," zaključili su iz Zuricha.
 
 Izvor: HINA Foto: Igor Kralj/PIXSELL