Međunarodna džudo federacija (IJF) u nedjelju je objavila suspenziju statusa počasnog predsjednika i ambasadora Vladimiru Putinu, kao reakciju na rusku invaziju Ukrajine.
 
"S obzirom na trenutni sukob u Ukrajini, Međunarodna džudo federacija objavljuje suspenziju statusa gospodina Vladimira Putina kao počasnog predsjednika i ambasadora Federacije", priopćio je IJF. 
 
Međunarodni džudo savez dodijelio je u listopadu 2012. ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu naslov "crnog pojasa osmi dan", što je jedno od najvećih priznanja uopće u tom sportu. Počasni predsjednik Međunarodnog džudo saveza postao je 2008.  Vladimir Putin počeo je trenirati taj borilački sport s 11 godina. 
 
U dobi od 21 godine, Putin je postao prvak Lenjingrada i dobio titulu majstora, a 1999. je izdana knjiga 'Learning Judo with Vladimir Putin'. Putin je snimio osnovne tehnike džuda za video koji je dolazio uz knjigu.
 
Osim tog sporta, Putin je odličan i u nekoliko drugih borilačkih vještina, uključujući i karate. Vladimir Putin ima crni pojas, 8. dan u Kyokushin karateu, podsjeća agencija France presse.
 

 Izvor: HINA Foto: AFP