Hrvatski nordijac Josip Zima (34) nije se uspio plasirati u polufinale discipline sprint za sjedeće u skijaškom trčanju na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu. U kvalifikacijama je zauzeo posljednje, 36. mjesto – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
– Dao sam sve od sebe. Naporno sam trenirao i odricao se da bih bio ovdje. Nažalost, imao sam dosta ozljeda, a zbog problema s ramenom u sredini sezone praktički sam se vratio na početak – rekao je Zima, kojem su ovo druge Paraolimpijske igre nakon što je nastupio i u Pjongčangu. 
 
Zima je s 19 godina pao s balkona i ostao prikovan za kolica. Legendarni bacač kugle Darko Kralj uveo ga je u svijet atletike. Međutim, nakon nekog vremena probao je nordijsko skijanje i ostao u tom sportu posljednjih šest, sedam godina.
– Imati osobu kao što je Kralj pokraj sebe u tim trenucima bila je velika stvar. Kad sam probao skijaško trčanje, bila je to ljubav na prvi pogled – dodao je Zima, koji je podrijetlom iz Grubišnog Polja, no sada živi u Bjelovaru i član je SK Sokol. 
 
Zima radi svaki dan do 16 sati, a nakon posla ide na treninge. Kada se uspoređuje s drugim ekipama i bogatijim savezima, njegov fond sati na snijegu daleko je manji. Otkrio je i tko su njegovi najveći navijači. 
– To su moje kćeri Ema i Eva. Kada idem na natjecanja, one su moji najveći navijači, moji pokretači i inspiracija. Moja najveća snaga – dodao je. 
 
Tijekom priprema za Peking često je razgovarao s hrvatskom olimpijkom i nordijkom Vedranom Malec. 
– Kada nam je rekla koja je temperatura, svi smo bili u šoku. Mi smo to nešto sitno osjetili prvi i drugi dan, no sada je sasvim neko drugo vrijeme, neki drugi uvjeti – dodao je Zima, kojeg još očekuje nastup na 10 km.
 

 Izvor: Večernji list Foto: HINA, Tomislav Miletić/PIXSSEL