Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u zagrebačkom hotelu Sheraton 30. sjednicu Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu. Najopsežnija točka dnevnog reda bio je prijedlog novog poslovodnog ustrojstva HOO-a. Budući da u prošlih 15 godina nije provedeno organizacijsko restrukturiranje HOO-a, jednoglasno je prihvaćen prijedlog novog ustroja - s ciljem modernizacije, bolje funkcionalnosti, ali i usklađenja sa zakonskim aktima. 
 
Kondicijski treneri nova kategorija u sufinanciranju trenerskog rada
 
Na sjednici je prihvaćeno i završno izvješće o boravku i nastupu hrvatske olimpijske delegacije na XXIV. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, kao i prijedlog korisnika sredstava Posebnih programa za poticaj i razvoj sporta na lokalnoj razini, a riječ je o šest programskih zahtjeva s razine lokalnog sporta. U točki o izmjenama i dopunama u razvojnim programima HOO-a za sportaše, najviše je na dobitku atletika - Janko Kišak, Mia Wild i Jana Koščak od 1. travnja su korisnici razvojnog programa I, a Roko Farkaš i Viktorija Vujović od 1. ožujka su uvršteni u razvojni program II/1. Kondicijski treneri nova su kategorija u HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera i bit će praćeni, odnosno (su)financirani na drugačiji način od ostalih trenerskih kategorija. Na taj način željela se istaknuti važnost i specifičnost poslova koje obavljaju treneri ove struke.
 
Nezaobilazna tema bili su i izbjegli ukrajinski sportaši i sportašice koji sve više biraju Hrvatsku za svoje privremeno utočište. Nakon jedriličara, stižu boksači, skakači u vodu, mačevaoci, veslači, odbojkašice…, a nacionalni sportski savezi preuzimaju brigu o njima u koordinaciji s HOO-om. 
 
Od zahtjeva za pozitivno mišljenja HOO-a za domaćinstva međunarodnih sportskih priredbi u Hrvatskoj - samo jedno. Hrvatski veslački savez dobio je „zeleno svjetlo“ za organizaciju regate Svjetskog kupa na Jarunskom jezeru od 5. do 7. svibnja 2023. godine. Prošlogodišnja premijera istog natjecanja, unatoč pandemijskim okolnostima - pokazala se punim pogotkom. Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 12. travnja. (hoo/vk) 
 
HOO, HOA, HDUN i HRS potpisali sporazum za obilježavanje 9. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir (6. travnja)
 
U središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) potpisan je Sporazum o suradnji u provedbi obilježavanja 9. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir (6. travnja). Potpisnici su ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, dopredsjednica Hrvatskog društva za Ujedinjene narode (HDUN) Maruša Stamać i glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Damir Poljak. Potpisani sporazum uvertira je u događaj koji će biti upriličen 6. travnja 2022. godine.
 
Ravnatelj HOA-e Ceraj zahvalio je partnerima u provedbi obilježavanja ovog događaja, posebno istaknuvši rukometaše koji su svojim angažmanom prošle godine istinski uveličali događaj. Glavni tajnik HOO-a Krajač naglasio je i važnost aktualnog trenutka u kojem se sve događa, dodavši da je i ovo način kojim se potvrđuje "misija sporta da spaja, a ne razdvaja ljude". Ni dopredsjednica HDUN-a Stamać i glavni tajnik HRS-a Poljak nisu mogli izbjeći asocijacije na glavno svjetsko krizno žarište - ratom zahvaćenu Ukrajinu, izrazivši veselje i zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu koji ima za cilj promicanje tolerancije i mira u društvu.
 
Međunarodni dan sporta za razvoj i mir ima vrijednu potporu i na svjetskoj razini - od Ujedinjenih naroda i Međunarodnog olimpijskog odbora - jer upravo Olimpijska obitelj i Ujedinjeni narodi dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu putem sporta.
 
Već drugu godinu zaredom (deveti put ukupno) HOA/HOO, HDUN i HRS suorganizacijski su partneri događaja čije će aktivnosti, uslijed još važećih antipandemijskih mjera, biti provedene elektroničkim načinom (virtualna kampanja). Simbolika obilježavanja ovog važnog datuma i ove će godine biti u znaku podignutog bijelog kartona. Voditeljice projekta programa su Ana Popovčić (ispred HOA-e i HOO-a) te Maja Marić kao predstavnica HDUN-a.
 
Ukrajinski veleposlanik u RH, Nj. E. Vasilj Kirilič, primio čelnike HOO-a i zahvalio na brizi za ukrajinske sportaše
 
Izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Sinišom Krajačem, boravilo na prijamu u ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu. Ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Vasilj Kirilič, u srdačnom je razgovoru zahvalio predstavnicima HOO-a na svemu što čine za ukrajinske sportaše i sportašice koji su, uslijed ratnih strahota, prisiljeni napustiti domovinu. 
 
Organizacija pomoći ukrajinskim sportašima bila je i dominantna tema sastanka u ukrajinskom veleposlanstvu. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je veleposlanika Kiriliča kako će se, prema odluci Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO), ukrajinskim sportašima i sportašicama omogućiti nastavak treniranja i bavljenja sportom u bilo kojoj državi članici EOO-a, pa tako i u Hrvatskoj. Glavni tajnik HOO-a Krajač najavio je da će o tome brinuti svaki nacionalni sportski savez (NSS), iz čijih sporta se jave pridošlice iz Ukrajine. Naravno, sve u koordinaciji s HOO-om.
 
Prvi su to učinili jedriličari, koji su ukrajinskim kolegama na natjecanju u Hrvatskoj u vrijeme početka ratnih zbivanja u njihovoj domovini, omogućili ostanak u Kaštel Lukšiću. Javili su se i drugi NSS-ovi, izrazivši spremnost za prihvat ukrajinskih sportaša. To je mogla potvrditi i savjetnica glavnog tajnika HOO-a, ujedno i HOO-ova koordinatorica za pomoć ukrajinskim sportašima Mia Baćić, koja je uz predsjednika Matešu i glavnog tajnika Krajača, nazočila sastanku u ukrajinskom veleposlanstvu. 
 
Ukrajinski veleposlanik, Nj. E. Vasilj Kirilič, srdačno je zahvalio na izrazima potpore i solidarnosti HOO-a, kao i svih građanki i građana Republike Hrvatske prema njegovu narodu.
 
JK Split se stavio na raspolaganje ukrajinskim jedriličarima za nastavak treniranja, HOO će refundirati troškove
 
Na tragu inicijative Europskih olimpijskih odbora (EOO) o skrbi za izbjegle ukrajinske sportaše u državama-članicama, a koju je nedavno u Hrvatskoj pokrenuo predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, iz Hrvatskog jedriličarskog saveza stigla je obavijest o preuzimanju brige za nastavak bavljenja sportom ukrajinskih jedriličara koji se nalaze pri Jedriličarskom klubu Split. Upravo je splitski klub pokazao veliko srce prema sportskim prijateljima iz ratom pogođene Ukrajine. 
 
Iz dopisa JK Split, proslijeđenog HOO-u, koji će posredovati u refundaciji troškova za ukrajinske sportašice i sportaše, evidentno je da su Splićani stavili na raspolaganje sve raspoložive resurse: "Jedriličarima i trenerima ponudili smo da nastave koristiti naš klub kao trening bazu, da  se uključe u raspored treninga i regata s našim jedriličarima u klasama ILCA i Optimist, a planiramo prijaviti i projekte kojima bismo omogućili sufinanciranje njihova zapošljavanja na poslovima na određeno vrijeme, poput voditelja škole jedrenja za odrasle i sl. Tako im nastojimo pomoći da se odmaknu od stalnih briga i nastave trenirati i družiti se, te da za sebe i obitelji osiguraju barem nešto financijskih sredstava za svakodnevne potrebe. Dio njih jučer je otputovao na regatu na Malom Lošinju i dobili su naputak da sačuvaju sve račune za put, kako bi im troškovi bili eventualno refundirani. Sa sportašima je i troje trenera te nekoliko roditelja mlađih jedriličara. Ujedno, ovim putem prenosimo informaciju da su sportaši i treneri vrlo zainteresirani za učenje hrvatskog i engleskog jezika pa ako postoji bilo kakva mogućnost da se tečajevi jezika sufinanciraju ili održi bez naplate, bili bismo zahvalni na povratnim informacijama".
 
Podsjetimo, skupina od 13 ukrajinskih jedriličara ostala je prije dva tjedna u Hrvatskoj, točnije pri JK Split, a sa smještajem u Kaštel Lukšiću, jer se nakon natjecanja nisu mogli vratiti u ratom zahvaćenu domovinu.
 
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša primio hrvatskog veleposlanika u Indiji i počasnog konzula Šri Lanke u RH
 
Predsjednik HOO Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Indiji, Nj. E. Vinka Ljubičića, s kojim se zadržao u duljem srdačnom razgovoru. Tijekom sastanka bilo je govora o jačanju i novim mogućnostima suradnje s veleposlanstvima RH,  temeljem sporazuma s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Također, bilo je razgovora i o uspostavi konkretne sportske suradnje s Indijskim olimpijskim odborom, za koji će uskoro biti predložen memorandum o suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom.
 
Uz veleposlanika RH u Indiji Petra Ljubičića, na sastanku je bio nazočan i počasni konzul Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke u Hrvatskoj Zlatko Mateša, sin aktualnog čelnika HOO-a.
 
 HOO/Vinko Knežević