U Zagrebu je u 88. godini života preminuo je Slavko Podgorelec, jedan je utemeljitelja HOO-a.  Dovoljno je reći prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora samostalne Hrvatske države i to od 1991. do 2000. godine.
 
Slavko Podgorelec, rođen je 4. rujna 1934. godine u Zagrebu. Na Ekonomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1959., a na interfakultetskom poslijediplomskom studiju obranio je 1974. magistarski rad na temu „Ekonomika i tehnika automatizacije“. U mladosti se bavio gimnastikom, ali je pravu sportsku karijeru napravio u zagrebačkom Hrvačkom klubu Lokomotiva, član koje je bio od 1951. do 1957.  U tom razdoblju bio je prvak Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji do 73 kilograma slobodnim stilom, te viceprvak grčko – rimskim stilom. Dva puta bio je prvak Hrvatske u dizanju utega. Neočekivano je prekinuo natjecateljsku karijeru 23. godini. Ozlijedio je meniskus i ligamente. Kako mu je prijatelj imao istu ozljedu, a operacija nije uspjela, odustao je od aktivnog bavljenja sportom. Kasnije se rekreativno počeo baviti dizanjem utega u želji da ojača ligamente. 
 
Nakon uspješne sportske karijere bio je trener hrvača Lokomotive i Komunalca. Malo je poznato u javnosti da je Slavko Podgorelec bio jedan od osnivača Hrvačkog kluba Zagreb. U dva mandata i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza (od 1972. do 1976. i od 1978. do 1980.). U dva mandata bio je predsjednik Hrvačkog saveza Jugoslavije (od 1977. do 1979. i od 1984. do 1985.). U razdoblju od 1986. do 1990., obnašao je dužnost tajnika Republičkog SIZ-a za fizičku kulturu, a od 1984. do 1986., tajnik je USIZ - a fizičke kulture grada Zagreba. Budući da je nakon demokratskih promjena Republički SIZ fizičke kulture prestao djelovati, Slavka Podgorelca je hrvatska Vlada imenovala direktorom Sportskog fonda Republike Hrvatske.  Osim pionirskih poslova u razdoblju stvaranja i borbe za međunarodno priznanje HOO-a, Slavko Podgorelec sudjelovao je i u izradbi Zakona o športu u Republici Hrvatskoj.  Radio je Slavko čak 12 godina na Radio – televiziji Zagreb na mjestu direktora plana, analize, revizije i kontrole.  
 
Godine 1995. Slavko Podgorelec dobio je Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora pod nazivom „Jedinstvo olimpijskog pokreta“. Godine 2001. dobio je Nagradu 'Franjo Bučar' za životno djelo, a 2006. Nagradu HOO-a 'Matija Ljubek'. Dobitnik je još velikog broja kako nacionalnih tako i lokalnih nagrada i priznanja. 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Sućut obitelji Slavka Podgorelca poslao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec:
„Napustio nas je Slavko Podgorelec, čovjek koji je stvorio Hrvatski olimpijski odbor. Mi novinari znamo koliko je Slavko imao razumijevanja i za naš posao i zato mu maksimalno hvala. Malo je takvih u sportu, silno će nam nedostajati njegovi savjeti, njegova smirenost i njegova radna energija. U ime Hrvatskog zbora sportskih novinara i u osobno ime cijenjenoj obitelji i prijateljima izražavam iskreno saučešće“.
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač uputili su izraze najdublje sućuti članovima obitelji Podgorelec te rodbini i prijateljima:
„Dragi Sonja i Saša, poštovana obitelji Podgorelec, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Slaveka, čiji se životni put trajno povezao s Hrvatskim olimpijskim odborom, jer ne samo da je sudjelovao u njegovu utemeljenju, nego ga je u procesu ustrojavanja umnogome kreirao i učinio funkcionalnim. Upravo će kreativna energija i sportski duh Slavka Podgorelca ostati nenadmašni ideal u sportskom dužnosništvu, a sjećanje na njega zauvijek će odzvanjati u izričaju: prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!„
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------