Prije točno 73 godine, 6. travnja, u Zagrebu je 1949. godine osnovana Sekcija sportskih novinara Hrvatske, prvi predsjednik bio je Miroslav Habunek, a glavni tajnik Zvone Mornar. Otad je kroz ovu udrugu prošao niz legendi hrvatskog sportskog novinarstva. 
 
- Prije 73 godina naši su prethodnici imali ideju, imali su želju ujediniti sportske novinare u zajednicu u kojoj će biti bolji i uspješniji, u kojoj će se zajedno skrbiti o uvjetima rada za novinare i o jačoj brizi društva za sport. Povezali smo se s Europom i sa svijetom, ali i učvrstili dobre odnose u Hrvatskoj, otkrili kako to možemo bolje i jače - kazao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.   
 
------------------------------------------------------------------------------------
36. sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara bit će održan u utorak, 12. travnja 2022. godine u 10.30 sati (radni dio)
a od 12 sati (svečani dio kojom prigodom će biti dodijeljene godišnje nagrade i priznanja članovima HZSN-a.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
OSNIVAČKA SKUPŠTINA
 
Sam čin pokretanja sekcije, osnivačka skupština, održana je 6. travnja  1949., a prvim je predsjednikom imenovan Miroslav Habunek, glavnim tajnikom Zvone Mornar, koji će već 1950. biti biran za predsjednika Sekcije. Osnivačka skupština je održana u tadašnjem Klubu novinara (Gajeva 2b) u Zagrebu. Brojne sudionike pozdravio je glavni tajnik Fiskulturnog saveza Hrvatske Slavko Filipi. Prihvaćena su pravila Sekcije, a konstatirano je veliko zanimanje članova za seminare, koji su od velike koristi za stručno uzdizanje kadrova. Čin osnivanja sekcije nedvojbeno pokazuje da je pokretanje stručne organizacije u okviru tadašnjeg republičkog ustroja, no na federalnoj razini, potekla u Zagrebu, jer do tada nisu postojale druge stručne sekcije Društva novinara Hrvatske niti Saveza novinara Jugoslavije. Nije ni čudno, tijekom 1948. redovno su, svakoga tjedna, održavani sastanci sportskih novinara s najuglednijim predstavnicima sportskih saveza Hrvatske i pojedinih sportskih institucija u glavnome gradu Hrvatske.  Inicijatori su bili Miroslav Habunek, urednik Narodnog sporta i Hrvoje Macanović, prvi profesionalni sportski novinar u Hrvata, uposlenik Radio Zagreba od prvoga dana postojanja (15.svibnja 1926.). Iako prisutnost na tim sastancima nije bila obavezna, oni su uvijek bili odlično posjećeni, dolazili su profesionalni, zaposleni novinari, ali i pojedinci, honorarni suradnici novina.
 
Osnivanjem sekcije rad na usavršavanju pojačan je i dodatno, kroz organiziranje usmenih novina diljem Hrvatske, izložbama sportske štampe i publicistike. Nakon osnivanja sportske sekcije, unutar Društva novinara osnivaju se i ostale, specijalističke sekcije, pa Sekciji sportskih novinara pripada zasluženo mjesto pokretača trenda.
 
Zanimljivo je da je Savezna sekcija sportskih novinara Saveza novinara Jugoslavije osnovana tek 1964., ali i opet na inicijativu hrvatske sekcije, točnije neumornog Miroslava Habuneka. Iste godine je Savezna sekcija, na kongresu u Muenchenu primljena za redovnog člana AIPS-a.
 
VEZE AIPS-a I HZSN-a 
 
Prisne veze s AIPS-om, te želja da se jugoslavenski sportski novinari uključe „na velika vrata“ u svijet europskoga i svjetskoga sportskog novinarstva, doveli su do organizacije Kongresa AIPS-a 1970. u Jugoslaviji. Organizator i domaćin bila je Sekcija sportskih novinara Hrvatske (tada je predsjednik bio Žarko Susić, potpredsjednica Milka Babović), a domaćin je bio grad Dubrovnik, Hotel Excelsior, od 20.-24. travnja. Jedinstvenost organizacije je bila da su novac, većinu, donirali tadašnji nogometni prvoligaši od prodaje ulaznica na 10 svojih utakmica! Sa završne tombole posljednje večeri kongresa svi su kućama odnijeli ponešto, a veliki finski novinar Matti Salmenkyla - Elanove skije! Grad Dubrovnik tada je AIPS-u poklonio zastavu, koja se od tada predaje iz ruke u ruku svim organizatorima AIPS-ovih kongresa i po tome se vječno upisao u povijest AIPS-a! Nakon dubrovačkoga uspjeha, već 8 godina poslije ponovo je Hrvatska, grad Split, u Hotelu Lav, od 7.- 10. studenog 1978. domaćin 42. Kongresa AIPS-a. Jedan od glavnih aduta svakako je bila činjenica da je Split bio domaćin Mediteranskih igara 1979., čime je AIPS načeo tradiciju biranja grada domaćina svojih kongresa u gradovima koji su ubrzo nakon AIPS-ovih kongresa udomljavali velike sportske priredbe.
 
Ključan trenutak u povijesti sportskoga novinarstva, ali i novinarstva i života u Hrvatskoj dogodio se 1991., tijekom ratnoga vihora, kad je neovisna i nova država, Republika Hrvatska, počinjala svoj europski put. Svjesni stanja i rata, sportski su novinari hrvatskih redakcija 8. kolovoza 1991. pod predsjedanjem Darka Draženovića donijeli odluku o istupanju iz Udruženja sportskih novinara Jugoslavije te pokretanju inicijative za primanje Sekcije u AIPS. Brza protureakcija Predsjedništva SFKJ isključila je hrvatske novinare s popisa akreditiranih za OI u Barceloni 1992., pa je 5. rujna 1991. osnovano Hrvatsko društvo sportskih novinara (HDSN), s predsjednikom Darkom Draženovićem i glavnim tajnikom Ivicom Vukotićem. Uskoro je, zahvaljujući velikoj pomoći UEPS-a i AIPS-a, Međunarodni olimpijski odbor našao rješenje za hrvatske novinare, pa je  Hrvatska dobila dodatnih 5 akreditacija za ZOI u Albertvilleu, te čak 20 akreditacija za OI u Barceloni, prve olimpijske igre gdje je Hrvatska nastupila kao neovisna država.
 
Dobre veze s AIPS-om, te brzina djelovanja nove udruge dovode do primanja Društva u AIPS, na 55. Kongresu, održanom od 28. travnja do 2. svibnja 1992. u Budimpešti. Valja naglasiti da su tadašnji predsjednik AIPS-a, Frank Taylor i glavni tajnik Istvan Gyulai odigrali ključnu ulogu u „preskakanju“ uobičajene dvogodišnje procedure! Uostalom, i uspomene na kongrese AIPS-a u Splitu i Dubrovniku bile su dovoljno jake. Na kraju, zastava napravljena u Dubrovniku i poklonjena AIPS-u 1970. bila je izvješena tijekom  tog kao i svih dotadašnjih kongresa! HDSN su u Budimpešti predstavljali Darko Draženović i Žarko Susić, čija su osobna poznanstva i ogromno novinarsko iskustvo bili presudni u angažiranju Evgena Berganta iz Slovenije, tada dopredsjednika UEPS-a (Europske unije sportskih novinara),  kako bi se pojasnili odnosi s Udruženjem sportskih novinara Jugoslavije, koje je poništilo sve hrvatske akreditacije za dolazeće olimpijske igre.
 
PROMJENA IMENA U HZSN
 
Na Saboru u Rovinju, 26.studenog 1994., HDSN mijenja ime u Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN). Nakon desetljeća uspostave novih odnosa unutar HZSN-a, angažmanom predsjednika Jure Ozmeca, izabranoga 2003. i glavnoga tajnika Marina Šareca (u 2 mandata, od 2003.-2011.), HZSN počinje svoj uspon i unutar europske i svjetske hijerarhije, uspostavljajući paralelno čvrsti sustav financiranja u Hrvatskoj, te šireći broj članova HZSN-a i AIPS-a. Od 2011. na mjestu glavnoga tajnika HZSN-a je Marijan Bakić, karlovački sportski novinar. Na domaćem planu se HZSN financijski osamostaljuje i 2010. postaje samostalna udruga, izvan HND-a, ali – dakako – ostaje aktivnim članom vrhovne novinarske udruge u Hrvata, jedan od najaktivnijih zborova. Od 2006., na europskim izborima u Dublinu, Jura Ozmec postaje dopredsjednik UEPS-a, u mandatu do 2010., a od 2013. izabran je u prvom krugu glasovanja za člana Izvršnoga odbora AIPS-a. Na izbornom Kongresu AIPS-a u Koreji 2017., Jura Ozmec je aklamacijom izabran za rizničara AIPS-a, a na sjednici Glavnog ureda AIPS-a je u ljeto iste godine odlučeno da Ozmec bude i v.d. glavnoga tajnika, ujedinivši tako prvi puta u povijesti APS-a te dvije funkcije, što su najviše funkcije koje je ijedan hrvatski novinar ikad imao u UEPS-u i AIPS-u. Na Kongresu AIPS-a u Bruxellesu 2018. mandat je glavnom tajniku aklamacijom produžen.
 
Niti jednoga trenutka HZSN ne staje, noseći se idejom iz Dubrovnika 1970., da što više hrvatskih predstavnika bude u međunarodnim tijelima, pa su od 2013. stalni članovi sportskih komisija AIPS-a postali kolege Dražen Pinević (Sportske novosti) u rukometnoj komisiji, te Damir Senčar (HINA) u foto komisiji.
 
HZSN je u periodu od 2004. bio pokretač, aktivni sudionik, te nositelj inicijative za osnivanje regionalne udruge sportskih novinara SEESJA (South East European Sports Journalists Association), čiji je prvi predsjedavajući na osnivačkoj sjednici u Ohridu, 10. listopada 2014. postao član Izvršnoga odbora HZSN, Nikola Lipovac, novinar Jutarnjeg lista, a mandat mu je potvrđen i na izborima 2016., na Kongresu koji je HZSN organizirao na otoku Ugljanu, u Kukljici. Nakon 2 mandata koliko je HZSN imao predsjednika SEESJA (do 2018.), Izvršni odbor HZSN je odlučio da više neće kandidirati članove u izvršna tijela ove organizacije, u načelu zbog drugačijeg odnosa prema smjeru kojim bi SEESJA mogla ići, no HZSN ostaje punopravnim članom.