Nedavno se pojavila vijest da će drugi tenisač svijet, Rus Danil Medvedev, moći zaigrati na ovogodišnjem izdanju Wimbledona samo ako se javno odrekne režima predsjednika Rusije Vladimira Putina. No sad se čini da čak ni to neće pomoći Medvedevu da izbjegne sankcije.
 
Engleski mediji sad tvrde kako su organizatori Wimbledona spremni zabraniti nastup na ovom Grand Slam turniru svim tenisačicama i tenisačima iz Rusije i Bjelorusije!
 
Prvo se kao glavni uvjet njihovog nastupa postavljalo javno odricanje od ruskog predsjednika Vladimira Putina te osuda ruske agresije na Ukrajinu, ali u Wimbledonu su se sada odlučili na drastičniji potez, a najgore će proći drugi tenisač svijeta Danil Medvedev. Naime, Englezi strahuju da bi - ako Medvedev nekim slučajem osvoji Wimbledon - to bio mogući veliki medijski poticaj Putinu i njegovoj politici. Ovakav izuzetak do sada nije viđen u svijetu tenisa, ali je gotovo sigurno da će Medvedev biti nemoćan ako takva politička odluka stupi na snagu. S turnira bi tako bili izbačeni i svi ostali tenisači i tenisačice iz Rusije i Bjelorusije - sve iz straha da bi njihov dobar rezultat na trećem Grand Slamu sezone mogao utjecati na političku situaciju u svijetu.
 
Britanski ministar sporta Nigel Huddleston još je ranije tražio od Medvedeva i ostalih ruskih tenisača i tenisačica da se pisano izjasne i potvrde da ne primaju novac od Putina, Rusije i Belorusije, kao i to da im neće davati podršku. No sad im ni to neće biti dovoljno da zaigraju na travnatim terenima Wimbledona...
 
Englezi to mogu napraviti bez problema jer All England Club ima poseban status kao organizator Wimbledona. Ostali Grand Slam turniri moraju se ravnati prema ATP i WTA pravilima, a Wimbledon ima status privatnog turnira pa bez straha od mogućih posljedica može donositi ovakve drastične odluke.
 

Izvor: www.tportal.hr Foto: Frofimedia