Nakon gotovo tri mjeseca dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić uspjeli su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla. U 83 dana provedena na oceanu, Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu.
 
Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je dvojici ponosnih hrvatskih branitelja na tom povijesnom uspjehu, izrazivši zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu.
 
Projektom „Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja. Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu “Fenix”, dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odali su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebno oceana i mora.
 
Martin Cruickshank i Werner Ilić su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva. Sada su u čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ta dvojica branitelja uspjela preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana. Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno započeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije. 
 
- Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine je vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi je neoštećenim čamcem doveslati do Barbadose - istaknuo je branitelj Werner Ilić.
 
Martin Cruickshank je po dolasku na Barbadosu rekao kako su na neobičnoj plovidbi “imali jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko njih i želju da proslave voljenu domovinu”.
 
 - Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla - zaključili su.
 

 Izvor: HINA Foto: Igor Kralj/PIXSELL