Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da besplatno sudjeluju u natjecanjima u deset različitih sportova. U 26 godina postojanja okupile su se više od 2.500.000 djece i mladih.
 
Otvorenju igara prisustvovala je i ministrica turizma i sporta i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac koja je čestitala organizatorima na organizaciji natjecanja. 
 
- Sport uči mlade o važnosti tolerancije i fer playa, a potiče ih i na druženje i to je razlog što Ministarstvo već godinama podupire ovaj projekt. Nastavit ćemo tako iu budućnosti jer je jedan od strateških ciljeva Ministarstva poticanje što većeg broja djece na bavljenje sportskim aktivnostima - rekla je ministarca Brnjac.
 
Otvorenju igara prisustvovali su među ostalima i predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić, izaslanik Predsjednik Republike Hrvatske Željko Jovanović kao i predstavnici sponzora Igara. Nakon programa svečanog otvorenja počela su natjecanja u graničaru i sprintu na 60 metara za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole.
 
Rijeka je za svečanost otvorenja Igara izabrana između ostalog i zato jer ove godine nosi titulu Europskog grada sporta.
 
- Drago mi je što Rijeka ove godine ima priliku biti domaćin otvorenja ovako velikih manifestacija. Tijekom godina puno smo uložili u sportsku infrastrukturu, ponosni smo na naše brojne klubove i sportaše. Drago mi je što se današnji dan odvija pod olimpijskim motom 'brže, više, jače' i što Igre i službeno kreću upravo iz našeg grada - istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.
 
Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koje uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradničke kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suče, delegate i vrhunski event management. U 26. sezoni, samo u Hrvatskoj, Plazma Sportske igre mladih okupit će više od 100.000 djece i mladih. Plazma Sportske igre mladih uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su utjecaja i odgovornosti koje imaju prema svojim sudionicima, a to im pomaže da se razviju u odgovornoj pojedincu našeg društva koji će promicati poticanje različitosti i inkluzije.
 
Svi pobjednici održanih na Korzu plasirali su se na Državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se srpnju održati u Splitu.
 

Izvor: www.rss.hr