Karlovačka športska zajednica (KŠZ) i Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) napravit će prijedloge novih pravilnika o nagrađivanju sportaša, koji bi trebali poboljšati sustav nominacija i samih izbora najboljih u karlovačkom i županijskom sportu.
 
Karlovačka sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara već je duže vrijeme javno izražavala negodovanje sustavom izbora najboljih u sportu koji je trenutno na snazi i na karlovačkoj i na županijskoj razini, pa je danas na tu temu s predstavnicima KŠZ-a i ZŠKŽ-a održan radni sastanak. Marijan Bakić i Gordan Tomičić su, u ime sekcije, predsjednicima navedenih krovnih sportskih organizacija uručili prijedloge za poboljšanje cjelokupnog sustava izbora najboljih u sportu.
 
Sportski novinari donijeli primjedbe i prijedloge za poboljšanje sustava izbora
 
Novinari karlovačke sekcije smatraju da se kod izbora najboljih nedovoljno dobro valoriziraju nastupi pojedinaca iz ekipnih sportova u odnosu na sportaše iz pojedinačnih sportova, što su potkrijepili činjenicom da su u posljednjih 14 karlovačkih izbora samo dvojica najboljih sportaša došla iz ekipnog sporta – nogometaš Zvonko Pamić 2009. i rukometaš Luka Cindrić 2013. godine. Sadašnji sustav nominacija, u kojem je nominiranje sportaša i ekipa prepušten isključivo klubovima, smatraju neobjektivnim i manjkavim pa među nominiranima vrlo često nema svih koji su to svojim nastupima i rezultatima zaslužili. Prigovorili su i na glasovanje članova Skupštine i Nadzornog odbora obje organizacije, koji je gotovo u pravilu pristran i neobjektivan te upozorili na ‘poplavu’ nagrada za mlade sportske nade, što, smatraju, umanjuje vrijednost tih nagrada.
 
Skrenuli su pozornost i na to da je brojnost konkurencije u nekim sportovima, pogotovo borilačkim, jako slaba pa je vrlo čest slučaj da se na državnim prvenstvima i međunarodnim turnirima medalje osvajaju bez pobjeda nad suparnicima. Takva odličja, dodali su, ne mogu biti jednako vrednovana kao ona osvojena u puno brojnijoj konkurenciji. Karlovačka sekcija HZSN-a stoga je, među prijedlozima za poboljšanje kompletnog procesa, predložila da se odbaci sadašnji sustav nominacija i glasovanja te da nominiranje i odlučivanje o najboljima preuzme Povjerenstvo, koje bi činili predstavnik krovne sportske organizacije, predstavnik trenera i sportaša te sportski novinari.
 
Željko Šančić: Pravilnik nije sveto pismo, doradit će se
Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice, kazao je da Pravilnik o priznanjima i nagradama ide na usklađenje s usvojenom Strategijom o razvoju sporta te da nije ‘sveto pismo’ i da ga se može mijenjati. Istaknuo je da se kod financiranja sportaša u obzir uzima pravilo da se rezultati ostvareni u konkurenciji manjoj od 6 sportaša ili ekipa ne boduju te da bi se nešto slično moglo primijeniti i kod biranja najboljih.
 
Želimir Feitl: Dosadašnji sustav izbora kroz anketu nije se pokazao najsretnijim rješenjem
Čelni čovjek Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl složio se s primjedbom novinara da se sadašnji sustav glasovanja za najbolje kroz anketu nije pokazao najsretnijim rješenjem te da će, prilikom izrade prijedloga novog pravilnika, razmisliti o preuzimanju sustava Hrvatskog olimpijskog odbora, u kojem bi radna skupina sastavljena od predstavnika svakog grada i sportskih novinara, Upravnom odboru davala prijedloge nominacija.
 
Uglavnom, obje krovne sportske organizacije pokušat će do ljeta izraditi prijedloge novih pravilnika o izboru najboljih u sportu, u koje bi implementirale neke od prijedloga karlovačke sekcije HZSN-a, te potom te prijedloge dati na uvid javnosti.
 
Izvor: RM/Gordan Tomičić  www.radio-mreznica.hr