Gledajući u zvijezde u toploj noći, između pustinje i mora, privodi se kraju četvrto izdanje AIPS Sport Media. Bit će to čarobno kao što smo nekada sanjali kada nas je COVID-19 sve ograničio na beskrajno zatvaranje, utječući na našu mobilnost, pristup mjestima i mogućnost rada.
 
U godini Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, sve oči prirodno upućuju u Dohu. Kako je svijet ukidao ograničenja putovanja i život se polako vraćao u normalu, pitali smo se: može li postojati savršeniji izbor za okupljanje najboljih svjetskih novinara o sportskim pričama od glavnog grada Katara?
 
Doha je definitivno mjesto gdje bi svaki sportski novinar na svijetu želio biti 2022. godine, i očito nijedno drugo mjesto nije bolje od Dohe za proslavu četvrtog izdanja AIPS Sport Media Awards, jedine globalne nagrade za sportsko novinarstvo , obilježavajući ponovno okupljanje o kojem smo svi sanjali. Ali gdje u Dohi, s obzirom na njen širok raspon mjesta? Najsuvremeniji muzej? Amfiteatar? Svijetla hotelska plesna dvorana? Svi bi oni bili izvrsni izbori, ali nigdje ne može biti ka na  nogometnom stadionu, zar ne? A što je s nogometnim stadionom Svjetskog prvenstva 2022.? Uz neprocjenjivu pomoć Katarskog sportskog odbora za tisak pretvorili smo upitnik u stvarnost.
 
Da, 12. lipnja, s početkom u 19.30 sati po lokalnom vremenu (AST), finalisti 9 kategorija bit će na pozornici na međunarodnom stadionu Khalifa, stadionu koji će u studenom i prosincu ugostiti 8 utakmica Svjetskog prvenstva (iz Engleske-Iran 21. studenog do play-offa za 3. mjesto 17. prosinca), kako bi saznali pobjednike AIPS Sport Media Awards za 2021., koji su ove godine prikupili 1732 prijave iz rekordne 133 zemlje. Bit će to savršeno zatvaranje za vrlo dugo putovanje. Nakon inicijalne selekcije od strane stručnog povjerenstva i mentora AIPS-a, zadatak je stavljen u ruke članova Izvršnog odbora AIPS-a, koji su duge liste suzili u uže izbore za predstavljanje žiriju.
 
U travnju se žiri sastao u Italiji za sljedeće krugove glasovanja. Svi uži izbori predstavljeni su i o njima se raspravljalo u prepunom tjednu. Izglasano je za svaku kategoriju te su izvučeni i objavljeni 10 najboljih finalista. Sada je vrijeme da otkrijemo nominirane za postolje koji će biti pozvani na završnu gala svečanost. Ocjenjivački sud će se sastati dan prije, 11. lipnja, kako bi obavio posljednje glasovanje. Prije nego što saznaju svoje konačne pozicije (s nagradama u rasponu od 2.000 do 8.000 USD po kategoriji) na stadionu Khalifa, nominirani će imati priliku posjetiti Muzej sporta 3-2-1, još jedan most između sporta i kulture, jednu od temeljnih vrijednosti AIPS Sport Media Awards.
 
Kako obično kažemo, svi su oni pobjednici, ne samo zato što su prebrodili vrlo tešku konkurenciju po broju i kvaliteti, već i zato što automatski podižu ljestvicu za sljedeće generacije, postajući primjer u stvaranju videa, audio zapisa. , fotografija i pisanje.
 
Sudionici će imati priliku imati vrijedan snimak Katara dok se priprema za posljednji test prije Svjetskog prvenstva. Kontinentalne ljestvice s najboljim radovima po regiji također će biti objavljene tjedan dana nakon svečanosti, prije otvaranja razdoblja za predaju radova za izdanje 2022.
 
Tijekom najgore faze pandemije, koja nas je natjerala da organiziramo online ceremoniju u dvorcu Vigevano zbog izolacije i ograničenja putovanja, mogli bismo zamisliti kako bi se i kada taj ponovni susret mogao dogoditi, ako ikad. Sada znamo sve odgovore. Bit će to na stadionu Khalifa u Dohi, 12. lipnja 2022. godine, na gala svečanosti prepunoj iznenađenja i izravnom prijenosu za ostatak svijeta.
 
Srećom, budućnost je došla i sada je vrijeme da proslavimo zajedno.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 IZVOR: AIPS Media/Martin Mazur FOTO: AIPS/Getty Images