Izbornik Zlatko Dalić je stalno kudio LN, a upravo će ove 4 utakmice biti možda i presudno usmjerenje Hrvatske za Svjetsko prvenstvo – piše Robert Matteoni, novinar SN.
 
Ovaj smo osvrt započeli pisati u poluvremenu utakmice na Stade de Franceu. I to bez tereta što će se dogoditi u drugom dijelu. Jer neovisno o tome prezentacija Vatrenih na stadionu gdje su uglavnom upisivali više ili manje podređenosti bila je u prvih 45 minuta za udžbenike!
 
To se poluvrijeme, uz minimalno vodstvo, može uzeti kao okvir finiša crescenda Hrvatske u ovom iscrpnom turnusu Lige nacija. Zlatko Dalić je stalno kudio format, pogotovo ovaj lipanjski nelogični dril od 4 utakmice unutar 11 dana. No, paradoksalno je, upravo će ove 4 utakmice biti možda i presudno pozitivno usmjerenje Hrvatske za Mundijal u Kataru. Podizanje učinkovitosti Vatrenih, nakon velikog razočaranja u Osijeku protiv Austrije, redom kroz dvoboj s Francuzima u Splitu, pa kroz drugi dio u Kopenhagenu, te s krunom u ovom izvrsnom tehničko-taktičkom prvom poluvremenu u Parizu, postalo je potvrda podizanja standarda kroz kontinuitet. Upravo je taj segment nogometne igre, kontinuitet, ključan da bi Hrvatska postupno i sigurno podizala formu, samopouzdanje i time snažno podizala svoje akcije za finiš godine, to jest Mundijal.
 
U Parizu je najveću razinu složenosti u provjeri vrijednosti Dalićeva momčad odradila vrlo pozitivno. Svi znamo koliko su moćni igrači Modrić-Brozović-Kovačić, ali sada smo dobili jasnu potvrdu da su Šutalo i Erlić na putu vrhunskih iskoraka kao stoperi. Spoznali smo da Stanišić u odnosu na reprezentativni debi u Osijeku prošle godine sada djeluje vidno bolji, hitriji i kao takav veliki dobitak i za poziciju desnog bočnog. Uglavnom manje tretirani Juranović potvrdio je i protiv Francuske da može čvrsto odraditi lijevi bok, a Pašalić se pokazuje na desnom krilu taktički važnim jockerom za veznu liniju. Ivušić je bio sjajan kad su pritisnuli Francuzi, iskazavši visoku razinu koncentracije...
 
Da, na kraju je ostalo 1:0, i Hrvatska je nakon 24 godine međusobnih (i) povijesnih utakmica napokon skinula kompleks Francuske. Pobjeda s velikim P! Jer kakva god bila, u kojoj formaciji i koje forme, pogotovo na domaćem terenu, Francuska je (vjerojatno) najbolja reprezentacija svijeta. Hrvatska? Ona je kroz ovaj lipanj doživjela katarzu i doista više neće biti ista kao i prije ovog turnusa. U pozitivnom kontekstu!
 
-----------------------------------------------------------------
FRANCUSKA - HRVATSKA 0:1 (Modrić 5' p.)
PARIZ - Stade de France (Pariz - Saint-Denis). Gledatelja: 80,000. Sudac: Orel Grinfeld (Izrael)
FRANCUSKA (4-3-3): Maignan - Koundé (od 46. Pavard), Konaté, Kimpembe, Digne - Kamara (od 46. Tchouameni), Guendouzi (od 80. Griezmann), Rabiot - Nkunku (od 72. Coman), Mbappé, Benzema
HRVATSKA (4-3-3): Ivušić - Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Modrić, Kovačić (od 90.+1. Sučić) - Pašalić (od 65. Majer), Brekalo (od 72. Vlašić), Budimir (od 72. Kramarić)
-------------------------------------------------------------------
 
 Izvor: www.sportske.jutarnji.hr Foto: Ante Čizmić/Cropix, Profimedia