Prekrasnom ceremonijom na otvorenom na međunarodnom stadionu Khalifa, pod blistavim punim mjesecom u Dohi, zatvoreno je izdanje AIPS Sport Media Awards 2021. Bilo je suza, bilo je radosti i bilo je snažnih i emotivnih govora. Bila je to noć za novinare, noć u kojoj se s nogometnog igralište nije smjelo izvještavati s tribina, nego uskočiti i proslaviti profesiju koja nije posao, već misija i strast.
 
Nakon posljednjeg glasovanja žirija, u subotu je konačno otkriveno postolje pobjednika. Tijekom nešto više od jednog sata više od 30 novinara, fotografa i videografa postali su nova referenca izvrsnosti sportskih medija. Srbija, Kina, SAD, Francuska, Australija, Brazil, Bugarska, Alžir, Namibija, UK, Iran, Novi Zeland, Argentina, Portoriko, Gana, Uganda, Italija, Indija… Pet kontinenata predstavljenih na svečanosti kojom je obilježen prvi AIPS - dodjela nagrada nakon pandemije Covid-19. Gala večer, čiji je voditelj bila talijanska novinarka Valentina Clemente, započela je emotivnim trenutkom.
 
Mentor Riccardo Romani, koji je pratio rat u Ukrajini i bio prisutan u ratnim scenarijima u Afganistanu i Iraku, predstavio je priču o ukrajinskom novinaru Vladislavu Dunaienku koji je nakon što je bio dio Programa mladih reportera u Lausannei, u studenom 2019., odlučio postati vojnik nakon ruske invazije na njegovu domovinu.  
 
- Kada predajem svom razredu tijekom naših programa za mlade reportere, informiram naše mlade studente o izazovima koje postavlja stalna promjena u novinarstvu. Kažem im 'Prilagodi se ili umri'. Nikada, u svojim najmračnijim noćnim morama, nisam pomislio da bi te tri riječi mogle postati tako stvarne i zastrašujuće -  rekao je Romani koji je istaknuo moć sporta u izgradnji mostova za prevladavanje sukoba. 
 
- Mi smo, kao sportski novinari, graditelji tih mostova. Naša je dužnost sada raditi još više kako bismo ih učinili jačima. To dugujemo profesiji koju tako duboko volimo. Dugujemo to Vladu Dunajenku - rekao je.
 
 Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo izašao je na pozornicu:  
- Naša udruga organizira mnogo programa mladih reportera kao što je bio i Vlad, da im pokaže put. To je put kojim smo krenuli 2016. godine jer smo odlučili ulagati u kulturu. Naše je opredjeljenje održavati sport čistim a jedina mogućnost nam je graditi mostove, kako je rekao Romi - kazao je Merlo.  
 
U kategoriji Photography Sport Action pobjednik je bio Andrej Isaković (Srbija), za svoj nevjerojatan “The Halo Effect” (AFP), sliku F1 koja prikazuje Verstappenov automobil na vrhu Hamiltonovog, a guma gotovo dodiruje njegovu kacigu. Izakovića su slijedili André Durâo (Brazil) i Félix Sánchez Arrazola (Španjolska). 
 
- Nadam se da su vam se svidjele sve slike prikazane na podiju jer to je ono što radimo svaki dan. I danas sam uzbuđeniji nego kad sam slikao Formulu 1 - rekao je Isaković.
 
U kategoriji Writing - Best Colour Piece prvo mjesto pripalo je Wufei Yuu (Kina) i WIllu Fordu (SAD), a slijede José Encarnación (Portoriko) i Nick Hope (UK).
 
Will Ford je preuzeo nagradu i rekao: 
- Hvala Wufei Yuu koji je u Pekingu i nije mogao doći zbog COVID-a ograničenja  ali znam da gleda ceremoniju i hvala žiriju i AIPS-u na ovome. 
 
Ultramaraton na 100k u Kini, koji je završio tragedijom s 21 mrtvim trkačem, objavljen je u časopisu Runner's World. 
 
U kategoriji video dokumentarca pobjednik je Matthieu Darnon (Francuska), a slijede ga David Harrison (UK) i Christoph Nahr (Njemačka). 
 
Darnonov podnesak bio je Backdraft (Canal+) koji priča priču o Romainu Grosjeanu koji je čudom preživio užasnu nesreću F1 tijekom Velike nagrade Bahreina: njegov je automobil udario u prepreke, podijelio se na dva dijela i zapalio. Grosjeanu je trebalo 28 sekundi da te noći izađe iz svog zapaljenog automobila Haas. Dokumentarac otkriva kako su sam Grosjean i svjedoci doživjeli taj trenutak užasa. 
 
U kategoriji Audio prvo mjesto osvojila je Tracey Holmes (Australija), a slijede je Dario Ricci (Italija) i Ronny Blaschke (Njemačka).  
 
- Moram čestitati svakoj pojedinoj osobi koja sjedi tamo da nastavi inspirirati za promjenu, zahvaljujući AIPS-u koji nastavlja prepoznavati vrijednost našeg rada. Želio bih zahvaliti našim domaćinima, Kataru, u ovoj godini Svjetskog prvenstva 2022. koje dolazi s izazovima. To će se pamtiti po tome kako ste se vi suočili s tim izazovima, muškarcima i ženama iz Katara. Na kraju i afganistanskim sportašima, ženama, koje su tražile pomoć i čiji se glas čuo - rekao je Holmes.
 
Holmes je stvorila ne samo zadivljujući audio prilog za svoj podcast The Ticket već je uspjela postaviti i spasilačku misiju koja je spasila više od 100 afganistanskih sportaša i njihovih obitelji od talibanskog režima, a ona je sve to učinila dok je bila u hotelskoj karanteni nakon dolaska vratio se s Olimpijskih igara u Tokiju.
 
U kategoriji Photography Portfolio prvo mjesto osvojio je Ueslei Marcelino (Brazil), a slijede ga Clive Mason (UK) i Lo?c Venance (Francuska). 
 
Marcelino je napravio impresivan boksački portfelj Tokyo 2020 koji je pokazao strast prema sportu, od ambijenta do ključnog trenutka kušanja zlatne medalje. 
- Ovo je također za brazilske boksače koji su dali sve od sebe - rekao je Marcelino u suzama.
 
Istraživačko novinarstvo donijelo je troje pobjednika: Omar Boudi, Zoher Boudi za "Dramu alžirskih igrača i njihove djece s invaliditetom" (Echorouk TV), film koji prikazuje suigrače iz nogometne momčadi čija su djeca rođena s invaliditetom, možda povezane na tvari koje su im davali bez njihovog znanja o nuspojavama. Dimitar Tasev (Bugarska) napravio je još jednu doping istragu s “Dopingom u dubokoj vodi” (BTV Media Group). Michael Uugwanga (Namibija) nagrađen je za otkrivanje situacije loše plaćenih boksača koji riskiraju živote samo za nekoliko novčića (Confidente Sport).
 
U kategoriji Video Athlete Profile prvo mjesto osvojio je William Moss (SAD), a slijede András Muhi Pires (Mađarska) i Mengtong Niu (Kina). 
 
Moss je radio na priči o Jordanu Burroughsu (NBC), olimpijskom i svjetskom prvaku u hrvanju koji se pripremao za kvalifikacije za Olimpijske igre s jednom misijom: pokazati svojoj obitelji moć da nikada ne odustane. 
- Osoba kojoj želim najviše zahvaliti je Jordan Burroughs, koji je najnevjerojatnija i najnadahnutija osoba koju sam upoznao - rekao je Moss.
 
U kategoriji Writing - Best Column pobijedila je Kate Rowan (UK). Druga je bila Marcela Mora y Araujo (Argentina), a treća Emanuela Audisio (Italija). Njezina kolumna u The Telegraphu (UK) govori sama za sebe: to je priča o tome kako je postala jedna od rijetkih muških ragbi novinarki, te kako su je sustavno zlostavljali likovi sustava koji ne prihvaća žene. 
 
U kategoriji kratkih video zapisa pobjednik je bio Maziyar Koupidar (Iran). Druga je bila Heidi Iro (Austrija), a treći Julien Ababsa i Guillaume Papin (Francuska). Koupidar je radio na nezavisnoj produkciji kako bi ispričao priču o četiri afganistanske sestre izbjeglice u Iranu koje vole nogomet i Cristiana Ronalda. 
 
U kategoriji Mladi reporteri tri su pobjednika: Joe Allison (Novi Zeland) u fotografiji, José Encarnación (Puerto Rico) u pisanju i Francis Hema (Gana) u emisiji.  
 
- Želim se zahvaliti žiriju, AIPS-u, Dohi što su nas primili, a također i mom tati i mojoj majci koja gleda od kuće. Također hvala Getty Images što su mi pružili priliku. Nevjerojatna je privilegija biti ovdje - rekla je Allison. 
 
Encarnaciónova priča također je bila druga u kategoriji Best Color Piece. To je priča o trkalištu Camarero u Portoriku gdje je više od 1400 konja eutanazirano u čudnim okolnostima u istoj veterinarskoj ustanovi. 
- Ne znam odakle da počnem. Jedna stvar koja me je održala je strast. Želim se zahvaliti svom djedu koji mi je puno pomogao u ovoj istrazi i preminuo nedugo nakon što je objavljena. Zahvaljujem svima koji se i dalje bore protiv kriminala i korupcije u sportu - rekao je Encarnación. 
 
Posebne kategorije proslavile su karijeru Joea Larteya (Gana), 95-godišnje legende afričkog novinarstva. 
- Govorim hvala otkako sam napustio Ganu i doveden ovdje, i stalno govorim hvala. Od osnivanja nacionalne udruge u Gani, postignut je napredak. A napredak u sportskom novinarstvu nastavit će se do kraja vremena - rekao je Lartey koji je u najemotivnijem trenutku gala dočekao iznimne ovacije nagrađenih i gostiju. 
 
Posebne nagrade dodijeljene su za različite novinarske priče: 
 
Sport for Hope vidio je Davida Pickera (SAD) za “A Shared Pastime” (NBC) emotivni video o bejzbol momčadi koja je nastala odmah nakon katastrofe u Fukushimi u Japanu kako bi ponudila izlaz iz katastrofe. 
Sport za sljedeću generaciju bio je za Jonatana Taylora (Irska) za “Mariah, boksački san” (The Olympic Channel), pričajući priču o Indijancu koji želi ići na sljedeće Olimpijske igre. Sanket Jain (Indija) dobio ga je za Young Reporter Special Coverage (People's Archive of Rural India, India) za priču o hrvačima koju je napisao i fotografirao. 
José Ignacio Pérez Hernández i Miguel Carbonero (Španjolska) dobili su priznanje za Interactive Reportage (Marca, Španjolska), moderni izgled koji govori o tome kako je jedan čovjek, sadašnji kolumbijski veleposlanik u SAD-u.
Cristina Macfarlane, Ivy Nyayieka i Jo Shelley (UK) dobile su posebno priznanje za ljudska prava i ravnopravnost spolova, za Running as Equals (CNN). Temeljito izvješće koje objašnjava iz svih mogućih perspektiva problem transrodnih osoba i mnoge sportaše koji su ostali iza nemilosrdni sustav. 
Pier Bergonzi (Italija) dobio je priznanje za izvanredni intervju (La Gazzetta dello Sport) nakon svog rijetkog susreta jedan na jedan s papom Franjom u kojem govori o nogometu, fair-playu, opasnostima dopinga i drugim sportskim temama. Sa svojim dokumentarnim filmom “Standing Firm: Football's windrush story” (BT Sport), o utjecaju Kariba u britanskom nogometu,
Theo Lee Ray (UK) dobio je priznanje za borbu protiv rasizma i diskriminacije u sportu. 
Iz Ugande, Fred Mwambu nagrađen je za Originalnu priču, jer je izvijestio kako se manipulira testovima na COVID-19 kako bi se isključili najbolji igrači kada su morali igrati utakmice Afričke lige prvaka u inozemstvu, samo da bi otkrio da su bili negativni na ponovni ulazak (Monitor). 
Konačno, Emiliano Nunia (Argentina) dobio je posebnu nagradu za audio izvještavanje (Radio Villa Trinidad, Argentina) za intervju s ocem Pepa Guardiole, odmah nakon polufinala Lige prvaka. Nunia živi u vrlo malom gradu, ali odatle uspijeva napraviti intervjue koji se biraju po cijelom svijetu. 
 
Na kraju su prikazane fotografije koje predstavljaju Tihu olimpijadu. Bilo je to sjećanje na vrlo poseban Tokio 2021. 
 
- To je nešto stvarno posebno. Nakon ovoga moramo gledati u budućnost, a sljedeća Nagrada je budućnost, za dva dana otvaramo prijave za sljedeće izdanje. Želio bih na pozornicu pozvati šeika Faisala Bin Ahmada Al Thanija jer bez njega ne bismo mogli kreirati ovu nagradu - rekao je Gianni Merlo. 
 
- Nadamo se da ćemo budućnost gledati na bolji način. Mogu najaviti da ćemo sljedeće godine ići na otok, Kretu, u Grčku, godine 2024. bit će to u Parizu, na proslavi stote obljetnice AIPS-a - zaključio je Merlo. 
 
VIDEO Svečanost dodjele novinarskih nagrada AIPS-a za 2021. godinu: https://www.youtube.com/watch?v=_X4MWN1mSsM&ab_channel=AIPSMediaChannel  i https://www.youtube.com/watch?v=s-pcSJMKM_Y
 
AIPS SPORT MEDIA AWARDS 2021: KONAČNA LJESTVICA NAJBOLJIH 10
 
Zvijezde pozornice AIPS Sport Media Awards zablistale su na posebnoj ceremoniji održanoj 12. lipnja navečer na međunarodnom stadionu Khalifa, jednom od dugo očekivanih FIFA Qatar stadioni Svjetskog prvenstva koji se nalaze u Dohi. Popis je sastavljen od 1 do 10. Prikazuje konačne pozicije radova s najviše glasova za svaku kategoriju. Objavljeni su abecednim redom, dijeleći stav s ostalima sa sličnim glasovima.
 
FOTOGRAFIJA - AKCIJA
1:  Andrej  Isaković (Srbija) ,  Halo efekt  - AFP
2:  André Dur?o (Brazil) ,  Siguran udarac  - Globoesporte.com
3: Sanchez Arrazola Felix (Španjolska) ,  Pipci u pijesku  - Fotorunners
4: Alexander Fedorov (Rusija), Soccer Chumbleyws – Sport-Express
5: Luis Robayo (Kolumbija), Boks - AFP
6: Lo?c Venance (Francuska), Vendee Globe 2021. - AFP
7: Antonio Bronic (Hrvatska) , Ronjenje - Reuters
8: Alessandro Trovati (Italija), Skijaški planinarenje - Pentaphoto
9: Kevin C. Cox (SAD), Perpendicular Pylon Dive - Getty Images
10: Maurice van Steen (Nizozemska), autor za dlaku – Toronto Star
 
FOTOGRAFSKI PORTFOLIO
1: Ueslei Marcelino (Brazil) ,  Okus zlata  - Reuters
2:  Clive Mason (UK) ,  Olimpijsko jedrenje Tokio 2020.  - Getty Images
3:  Lo?c Venance (Francuska ),  Olimpijske igre Tokio 2020.  - AFP
4: Dario Belingheres, Dario Belingher biciklizam - Bettiniphoto
5: Joel Marklund (Švedska), Paraolimpijske igre u Tokiju - Bettiniphoto
6: Adam Pretty (Australija), Tokio 2020. Paraolimpijske igre - Bettiniphoto
7: Alexe Filippov (Rusija), Biatlon - Sputnik Slike
8: Matthiasma Hangst Atletika Tokio 2020 - Getty Images
9: Cheng Zhang (Kina), stolnotenisačica bez ruku oduševila Paraolimpijske igre u Tokiju - Novinska agencija Xinhua
10: Patrick Smith (SAD), Tokio 2021. - Getty Images PIŠE
 
NAJBOLJA KOLUMNA
1:  Kate  Rowan (UK) ,  pipala, udarala i pokazala kuhinju : Kako je zapravo biti žena u ragbiju  - The Telegraph
2:  Marcela  Mora y Araujo (Argentina) ,  Diego spava  - Theguardian.com
3:  Emanuela Audisio (Italija) ,  Tih 11 minuta poput snova  - La Repubblica
4: Ronny Blaschke (Njemačka) ),  Licemjeri - Ciceron
5:Anand Vasu (Indija),  "Da, engleski nogometni navijači bili su sramota. Ali tamnije nijanse strasti nisu ograničene ni na Englesku ni na nogomet" - The Times of India
6: Oliver Brown (UK),  Heading u nogometu sada mora biti uključen posuđeno vrijeme - The Daily Telegraph
7: Isabelle Westbury (UK), "Ženski sport je nova valuta u gradu - ali na svima nama je osigurati dugotrajnu promjenu" - Telegraph.co.uk
8: Dvora Meyers (UK ) , Zašto ne čudi da je Simone Biles navijala za Angelinu Melnikovu - Telegraph.co.uk
9: Sebastian Ignacio Torok (Argentina), "Kicker, nakon mraka. Povratak tenisača kažnjen zbog namještanja mečeva: "Bio sam posramljen "- La Nacion
10: Nazim Bessol (Alžir)  FIFA Arapski kup, meč za Saudijsku Arabiju - Middleeasteye.net
10:  Loanny Picado (Nikaragva), Biti sportski novinar u vrijeme diktature - Zona de Penal
10:  Hannah Ryan (UK), Kako je mizoginoar ugnjetavajuće crne sportašice - Edition.cnn.com
 
PISANO NOVINARSTVO
1.:  Will  Ford, Wufei Yu (SAD/Kina) ,  172 trkača započelo je ovaj ultramaraton: 21 se nikada nije vratilo  - Runnersworld
2:  Jose Encarnacion (Portoriko) ,  Trkalište Camarero: stroj za novac koji radi s ozlijeđenim i zlostavljanim konjima  - Centro de Periodismo Investigativo
3: Nick  Hope (UK) ,  'Izvanredan put paraolimpijca izbjeglice Ibrahima Al Husseina iz ratom razorene Sirije'  - Bbc.co.uk
4: Anders Christiansen (Norveška), Seksualno zlostavljanje u norveškom sportu: Kako sustav nije zaštitio djecu Norveška - Verdens Gang
5: Dariusz Faron, Marek Wawrzynowski  (Poljska), Zapamti da si nitko - Wirtualna Polska
6:  José Ignacio Pérez Hernández (Španjolska),  Čovjek u lancima kojem je nogomet pomogao da preživi - Marca
7: Pierbattista Bergonzi (Italija) , Intervju s papom Franjom - La Gazzetta dello Sport
8: Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka  Jo Shelley (UK, Kenija), Trčanje kao jednaki: elitni sportaši koji se bore za prihvaćanje - Edition.cnn.com / CNN International / CNN Sport
9: Christel Saneh (Libanon), Cathy Freeman: Trčanje za svoj narod - Worldathletics.org
10:  Daniel Gallan (Južna Afrika), Sport i klimatska kriza: 1. i 2. dio - Newframe.com
10:  Eryn Mathewson (SAD), maratonski napori - Edition.cnn.com
 
AUDIO
1:  Tracey Holmes (Australija) ,  Ulaznica: misija spašavanja Afganistana, Australija se pojačava  - Abc.net.au
2:  Dario  Ricci (Italija) ,  Od Londona do zaljeva Hauraki: Romano protiv Joea, beskrajno rivalstvo  - Radio24-IlSole24Ore
3: Ronny Blaschke (Njemačka), Acontested teren (nogomet u ratnim zonama) - Deutschlandfunkkultur.de
4: Horgan Mark (Irska), Gdje je George Gibney? Ep10: Plivanje u moru - Bbc.co.uk
5: Emiliano Nunia (Argentina), "Valentí Guardiola: Tata graditelj koji nikada nije zamišljao da ima sina poput Pepa" - Radio Villa Trinidad
6: Pablo Juanarena (Španjolska), "Majka zove Melina, kćer Irene i košarkaša po imenu Pau Gasol" - Omny.fm / Radio Marca
7: Athar Ahmad, Carl Johnston, Mick Tucker (UK) , File on 4: Borba protiv zlostavljanja na internetu u nogometu - Bbc.co .uk
8: José David Isabel López (Španjolska),Cerro de Pasco: Najviši stadion na svijetu - Audible - Amazon prime
9: Alexander Lundholm (Švedska), Jenny Fransson: Život kao osuđenica za doping - Sverigesradio.se
10: Jack Murley (UK),  BBC-jev LGBT sportski podcast: The jedan o povijesti Gay igara - Bbc.co.uk
 
VIDEO - PROFIL SPORTAŠA 
1:  Moss William (SAD) ,  Moja potraga: Život, naslijeđe & Jordan Burroughs  - NBC SPORT
2:  Muhi Pires Andr?s (Mađarska),  Jedan za sve  - ELF Pictures Vimeo
3:  Niu Mengtong (Kina) ,  Marbury: dječak iz Pekinga  - Xinhua News Agency
4: Tim Mullen, Jackie Decker (SAD),Moje ime je Ada Hegerberg - Espnpressroom.com
5:  Benoit Durand (Francuska), Tijela i duše - Francuska 2 TV
6: Cory Mull (SAD), Caitlin Little: Petnaest zauvijek - Milesplit.com
7: Diogo Oliveira (Portugal), Izvještaj TV “Ricardinho: srce šampiona” - Sport TV
8: Brock Boot (Kanada), Vježba - E21: Jednoglasni - Edmonton Oilers YouTube
8: Tim Tonder (Njemačka), Malaika Mihambo: Moj dugi pristup zlatu - NDR
9 : Nicolas Delloye (Španjolska), skejtborderica Margie Didal: “Radi ono što voliš” - Olympic Channel
10: Omar Boudi, Zoheir Boudi (Alžir),Slimani legenda - New Vision Prod YouTube
10: Sayon Kourouma Yamoussa (Gvineja), strast za životom svog sna - CIS TV
 
VIDEO - DOKUMENTARNI FILM
1:  Matthieu Darnon (Francuska) ,  Backdraft  - Canal+
2:  David Harrison (UK) ,  istrage Al Jazeere : Muškarci koji prodaju nogomet  - Al Jazeera Engleski
3:   Christoph Nahr (Njemačka) ,  Ujedinjeno za zlato: Njemački biatlonski savez  - ARD
4: Rayane Hatimi (Maroko), kus-kus - Beach Ratz YouTube
5: Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka Jo Shelley (UK / Kenija), Trčanje kao jednaki: Elitni sportaši se bore za prihvaćanje - CNN 
6: Arnaud Bonnin (Francuska), Moramo razgovarati - Canal+
7:  Omar Boudi, Zoheir Boudi (Alžir), Drama alžirskih igrača i njihove djece s invaliditetom - Echorouk TV
8 : Viktor Tihany (Mađarska), Trčanje u njezinoj krvi: Priča o Lívii Gereben - MTVA
9: Emanuele Corazzi (Italija),  Simpatično - EP1: Posljednji romantičari - DAZN
9: Benoit Penisvy (Francuska), Od srca do- srce s Les Bleusom - M6
9: Cole Sax (SAD), Svjetski debi: Od autsajdera do Olimpijskih igara - Olympic Channel
9:  Nan Shen (Kina),2020+1: Kroz pandemiju do Olimpijskih igara - Xinhua News Agency
9: Diogo Oliveira (Portugal), Report TV "The Kabul Rescue" - Sport TV Portugal
 
VIDEO - KRATKA PRIČA 
1:  Maziyar Koupidar (Iran) ,  Izgubljeni snovi: Priča o četiri sestre Afganistana  - Maziyar Koupidar YouTube
2:  Heidi  Iro (Austrija) ,  Armand 'Mondo' Duplantis  - RedBull TV 
3:  Julien Ababsa (Francuska) ,  Uvijek ustani  - France Télévisions
4: Ranran Yue (Kina), Kad su šanse poređane protiv vas - Novinska agencija Xinhua
5: David Picker (SAD) Zajednička zabava - NBC Sports
6: Jonathan Taylor (Irska), S vrha: Olimpijci i rock zvijezde - Olympic Channel
7: Wen Shu (Kina), Wudang kids - Xinhua News Agency
8: Nicklas Vinde (Danska), Rukometni dnevnici: Camila Micijevic - EHF
9: Nuria Ruano (Španjolska), Halfpipe hype: Radost jahanja - Olympic Channel
10: Olivia Nakate (Uganda), Vraćanje izgubljene slave - Urban TV
 
SPECIJALNE NAGRADE - ŽIVOT U SPORTU
Joachim Awuley Lartey (Gana)
 
ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO
Zoimar Boudi RE, Alžir),  Drama alžirskih igrača i njihove djece s invaliditetom  - Echorouk TV
Dimitar Tasev (Bugarska), Doping u dubokoj vodi  - BTV Media Group
Michael Uugwanga (Namibija),  Boksači koji zarađuju slabih 1000 dolara po borbi  - Confidénte
 
MLADI NOVINARI  
1:  Jose  Encarnacion (Puerto Rico) , trkalište Camarero: stroj za novac koji radi na ozlijeđenim konjima - Centro de Periodismo Investigativo
2:  Sanket  Jain (Indija) , U Kolhapuru: prehrana hrvača, teški problemi - Ruralindiaonline.org 
3:  Wufei Yu (Kina) , Od subkulture do mainstreama: uspon penjanja po stijenama u Kini - Supchina.com
4: Jackie Powell (SAD), WNBA konačno sustiže mentalno zdravlje - Sports Illustrated
5: Molly Mcelwee (UK), Posebna istraga: Zviždači pokreću Sportov #MeToo pokret - The Telegraph 
6: Trygve Ulriksen Skogseth (Norveška),  Peter Karlsson: Bolna presuda o ubojstvu švedskog hokejaša 1995. - bbc.com
7:  George Ramsay ( UK), "Depresija ju je dovela blizu samoubojstva.  Sada, olimpijac Raven Saunders želi 'destigmatizirati' mentalno zdravlje" - cnn.com
8:  Benjamin Church (UK ),   "Umrijeti za mir: prva olimpijka u Afganistanu kaže da žene  neće dati lako povećajte svoje slobode" - cnn.com
8: Samuel Gacharira (Kenija), Amy Lasu: Sjajna nada za južnosudanski nogomet - Nation.africa
8:Martin Schauhuber (Austrija ), Moj prijatelj koji je doplivao u komu - Der Standard 
8: Fiona Tomas (UK) , "Problem s nošenjem potpuno bijelog: Kako testni kriketaši upravljaju anksioznošću oko menstruacije" - The Telegraph
8: Daniel Jerovsek (Austrija), Moćne žene: Ženska strana snage - Kleine Zeitung
 
MLADI REPORTERI - EMITIRANJE
1:  Francis  Hema (Gana) , Protiv svih izgleda: Pra bebe se nadaju da će prebroditi nevolje - TV3 Ghana Limited
2:  Thomas Rathgeb (Austrija) , Auto utrke bez granica: Portret Benjamina Doppelreitera - OrfSportPlus
3:  Abdallah Chikawe Fatma (Tanzanija), Žena ima jednako pravo igrati nogomet čak i ako dolazi iz zemalja koje prakticiraju islam - Azam TV
4: Chidiebere Anugwolu (Nigerija),  dokumentarni: Nogometaš društvenih mreža - Nigerija Info FM
5: Alla Vas'kovs'ka (Ukrajina) ,  Zimske planine. Dva uspona na vrh Hoverle - PravdaTUT Lviv        
6: Laada Alekseeva (Rusija), najnevjerojatnija obožavateljica Fernanda Torresa - Match TV
7: Sakyibea Ofori (Gana),  Upoznaj Anatu Sadat: nogometna senzacija u Gani koja nosi hidžab - TV3 Network Limited Gana
8: Clarisse Sih (Kamerun), Za ljubav nacije - Kamerunska radio i televizija
9:  Kelvin Kimathi (Kenija),Margaret Nyairera: Kenijska sportašica se bori s depresijom i transrodnom stigmom - K24 TV
10: Mateo Vazquez (K24 TV), Lucas Rocha, navijač Plaza Colonia koji je slavio unatoč pandemiji            MLADI REPORTERI
 
FOTOGRAFIJA
1:  Joe  Allison (Novi Zeland) na lopti - Getty Images
2:  Luiza  Moraes (Brazil) , Messijev prvi naslov s Argentinom - Instagram - Copaamerica
3:  Zeinali Alireza (Iran) , Ljudski katapult - Footballi.net
4:  Zhenbin Zhong (Kina),  Opasna akcija - Sport. sina.com.cn
5:  Andrej Galica (Slovačka), Olimpijski fokus - Slovački olimpijski i sportski odbor
6: Florian Schroetter (Austrija), Udari munje - AP Slike
7: Anna Szilágyi (Mađarska), Kao kitovi - Instagram - szilagyi_anna_
8: Christel Saneh (Libanon),  Yulimar Rojamp u Tokiju 2020. Instagram - Christelsaneh
9: Mohammad Javad Abjoushak  (Iran),  Let - Mizan.news
9:  Matteo Arnoul (Italija), Iz druge perspektive - L'Eco del Chisone
9: Yuri Laurindo (Brazil), Julija na licu odražava dječački san - The Players Tribune
9:  Mattia Ozbot (Italija), Otvorena zabava na stadionima - Getty Images
9: Zhang Xiaoyu (Kina),  Konačno počinje - Novinska agencija Xinhua
 
CERTIFIKATI ZA ZASLUŽNE - SPORT ZA NADU
David Picker  (SAD),  Zajednička zabava  - NBC
 
SPORT ZA SLJEDEĆU GENERACIJU
Jonathan Taylor (  SAD) Mariah, boksački san  - Olympic Channel
 
POSEBNA POHVALA MLADIH
NOVINARA Sanket Jain (Indija),  U Kolhapuru: Hrvačka prehrana, teški problemi  - Ruralindiaonline.org
 
INTERAKTIVNA IZVJEŠĆA José
Ignacio Perez Hernandez, Miguel Carbonero (Španjolska),  Marca Man u lancu 
 
LJUDSKA PRAVA I RAVNOPRAVNOST SPOLOVA
Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka, Jo Shelley (Kenija / UK),  Trčanje kao jednaki  - CNN
 
IZVANREDNI INTERVJU
Pierbattista Bergonzi (Italija),  Intervju s Papom Francescom  - La Gazzetta dello Sport
 
BORBA PROTIV RASIZMA I DISKRIMINACIJE U SPORTU
Theo  Le Standing Ra (Theo Le Standing ) firma: Nogometna priča o vjetru  - Bt Sport
 
ORIGINALNA PRIČA
Fred Mwambu (Uganda),  Kako su CAF klubovi, zemlje "naoružali" covid  - Monitor
 
AUDIO POSEBNA POHVALA
Emiliano Nunia (Argentina),  Valentí Guardiola: Tata građevinar koji nikada nije zamišljao da ima sina poput Pepa  - Radio Villa Trinidad
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AIPS Media/ Martin Mazur Foto: Carlo Pozzoni