Samo šest dana nakon 95. rođendana, Joachim Awuley Lartey, legenda afričkog sportskog novinarstva, dobio je od Međunarodne udruge sportskih medija (AIPS) na ceremoniji dodjele nagrada AIPS Sport Media Awards održanoj 12. lipnja u Dohi u Kataru.
 
Na pozornicu ga je dovezla predsjednica Udruge sportskih pisaca Gane (SWAG), Kwabena Yeboah, Lartey je izazvao divljenje publike svojim nasmiješenim licem, elokventnim glasom i zahvalnim srcem. Dobio je silne ovacije. Nagradu mu je uručio AIPS-ov glavni tajnik i rizničar Jura Ozmec, predsjednik HZSN.
 
- Hvala vam puno što ste me doveli čak iz Gane da primim ovu divnu čast. Došao sam u kontakt s ovom organizacijom (AIPS) početkom 1971. godine i ljudima koji su to omogućili ... Obojica su preminuli. Od osnivanja Udruge sportskih pisaca u Gani postignut je napredak i mislim da ćemo nastaviti napredovati. Zahvaljujem onima koji ste zaslužni za moj put do ovog mjesta i nagradu koju ste mi dodijelili. Želim još jednom zahvaliti onima koji su zaslužni za ovu prezentaciju - rekao je Lartey, koji je dobio ovacije nagrađenih i gostiju.
 
Popularno poznat kao 'Over To You' Joe Lartey, kultni emiter, rođen 6. lipnja 1927. u Accri, bio je prvi predsjednik Udruženja sportskih pisaca Gane (SWAG). 
 
- S 95 godina jedini problem mi je koljeno, što je posljedica nesreće koju sam doživio 1976. godine. Još uvijek me muči ali mislim da se u cjelini osjećam jako dobro. Morali smo proći kroz puno stresa i neugodnosti, ali uspjeli smo to učiniti tako da sam sretan što sam ovdje - rekao je i dodao da su nagrade vrijedne pažnje:  - Neka ostane. Svake godine, trebali bi imati ovo okupljanje. To bi održalo sve nacionalne udruge vrlo ohrabrenima i aktivnima. To je dobra ideja.
 
Larteyjevo putovanje novinarstvom započelo je u Gani Broadcasting Cooperation (GBC) 1961. godine nakon što ga je preporučio njegov stari prijatelj. Počeo je s Odjelom za intervjue i informacije prije nego što se preselio u Odjel za sport gdje je nastavio kao nogometni komentator. Nakon više od desetljeća pridružio se Radiju Nigerija gdje je ostao do 1990. godine prije nego što se ponovno pridružio GBC-u i vodio programe kao što su Sports Digest i Kuća slavnih na GTV -u. Mnogi veliki nogometni komentatori ne mogu govoriti o svojim karijerama bez spominjanja utjecaja Larteya. A Lartey također nikada nije umoran od dijeljenja svojih iskustava s mlađim generacijama. U svom domu je ugostio neke mlade sportske novinare kako bi obilježio 95. rođendan.
 
Govoreći o tome kako je prošlog tjedna proslavio rođendan, Lartey je rekao: 
- Imao sam malu zabavu s obitelji. I prijatelji su zvali telefonom, stavljali čestitke na internet, bilo je sjajno. Osjećao sam se uzvišeno i s 95 godina sportski novinari u Gani traže od mene da im organiziram nastavu i predavanja. Sve je to dio života i uživam u tome. 
 
Njegov savjet mladim novinarima je da ostanu predani. 
- Savjetovao bih im da budu predani onome što rade. Kad sam počeo pisati o sportu, nisam ni sanjao da ću doći ovako daleko. Majka mi je govorila, inzistirala je "dobro ime je bolje od bogatstva". Mislim da sam to dokazao. Dobro ime je zaista bolje od svih bogatstava u današnjem svijetu gdje novac igra vrlo važnu ulogu u životu. Ali, dobro ime je bolje od bogatstva i zato sam ovdje.
 
Prisjećajući se nekih nezaboravnih trenutaka u svojoj karijeri, Lartey je rekao: 
- Sjećam se svog komentara sa stadiona Surulere u Nigeriji. Kad sam se pridružio ljudima poput pokojnog Ernesta Okonkwoa, Sebastiana Ofurua i ostalih koji su komentirali sport. To nikada neću zaboraviti. Kevin Ejiofor je još uvijek živ, mislim da se više ne bavi sportom, ali sportska krv je u njemu i povremeno razgovaramo telefonom. Žao mi je što jedan ili dva od njih više nisu živi. Svi mi odlazimo, dođete do točke kada pokucate na vrata, Otvore se i nestanete, da vas više nikada ne vide.
 
 AIPS Media/ Chibuogwu Nnadiegbulam Foto: Carlo Pozzoni