Najbolja hrvatska roniteljica Mirela Kardašević je na Svjetskom bazenskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu je postavila dva nova svjetska rekorda, osvojila dvije zlatne medalje te jednu srebrnu, a uz nju zlatne medalje su osvojili Vanja Peleš i Budimir Šobar te broncu Boris Milošić.
 
Prvog dana Svjetskog prvenstva Kardašević je nastupila u disciplini DNF (dinamika bez peraja) gdje je preronila 201 m što je bio svjetski rekord, međutim poljska je predstavnica srušila taj rekord i uzela zlatnu medalju. U disciplini DYNB (dinamika s bifin perajama) Kardašević je osvojila zlatnu medalju i postavila novi svjetski rekord preronivši 250 m. U posljednjoj disciplini, DYN (dinamika s monoperajom) preronila je 275 m što joj je donijelo još jedno zlato i još jedan svjetski rekord. 
 
- Konkurencija je bila vrlo jaka, najjača do sada, tako da su ova postignuće izrazito velika. Sav trud, rad i veliko odricanje se isplatilo. Još uvijek sam preplavljena emocijama jer je za mene ovo bilo najuspješnije Svjetsko prvenstvo do sada. Ovaj uspjeh je odraz upornosti, zdrave motivacije i velikog odricanja. Ne bih ovo postigla bez svoje obitelji i svojih sinova, trenera Ivana Drviša, kluba DPS i Slavena Ćubrića. Svaki uspjeh je timski uspjeh i zato im svima hvala - rekla je Mirela Kardašević.
 
Hrvatska reprezentacija je najuspješnija u Beogradu. Hrvati su osvojili šest medalja na prvenstvu od kojih su tri zlata, dva srebra i jedna bronca. Vanja Peleš je srebrni u dinamici bez peraja s preronjenih 226 m, Budimir Šobar zlatni u statici s devet minuta i 12 sekundi i Boris Milošić brončani u statici s osam minuta i dvije sekunde.
 
Mirelu sada očekuje kratki odmor i nakon toga kreću pripreme za dubinsku sezonu i Svjetsko dubinsko prvenstvo u listopadu.
 

 Izvor HINA Foto: Privatna arhiva