U izdanju DuLista u utorak je u hotelu Valamar Lacroma dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti predstavljena knjiga ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ autora Željana Konsua, istaknutog sportskog djelatnika i publicista, člana Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.
 
Konsuo je u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica odigravanja prve službene utakmice u Dubrovniku, svoju treću knjigu u potpunosti posvetio počecima i razvoju dubrovačkog nogometa. Ona obiluje zapisima iz dubrovačkog Arhiva, dosad nikad objavljenim fotografijama te razgovorima sa zaslužnim dubrovačkim nogometašima i trenerima. Razotkriva i poneke intrigantne ‘nesporazume’ koji su se vješto uvriježili posljednjih desetljeća u dubrovačkoj sportskoj javnosti. O tome se ponešto moglo čuti i na večerašnjoj promociji.
 
- Počnite čitati knjigu od uvoda jer kad ga pročitate bit će vam ključ cijele knjige u potpunosti jasan i bit će vam jasno i zbog čega pišem o nogometu. Dobit ćete odgovor na sva pitanja, a o nogometu sam pisao zbog vaterpola. Naime, prije pet, šest godina prikupio sam jako puno arhivske građe i dokumentacije kako sam radio knjigu o povijesti VK Jug te tad ni na koji način nije bilo moguće obuhvatiti i nogometno djelovanje Juga. Ova je knjiga prvotno bila zamišljena kao knjiga o nogometnom klubu Jug, međutim djelovanje nogometnih klubova u prošlom stoljeću je bilo toliko isprepleteno, toliko su se često gasili, spajali, razdvajali da je bilo nemoguće izdvojiti samo rad nogometnog kluba Jug nego se pratilo djelovanje Juga i ostalih klubova s kojima se spajao - objasnio je Konsuo razloge nastanka knjige.
 
Dodatni razlog bila je i polemika na koju je naišao istražujući dokumentaciju u Arhivu.
 
Nakon što je apostrofirao i prepričao nekoliko iznimno zanimljivih tematskih poglavlja iz knjige, Konsuo se dotaknuo i suradnika jer da bi knjiga bila kvalitetna, rekao je, treba imati i kvalitetne suradnike. Njezinu izlasku doprinijeli su i poznati suradnici, poput povjesničara sporta Jurice Gizdića, odvjetnika i sportskog zanesenjaka Saše Pavličića Bekića te sportskih novinara Bernarda Jurišića i Tončija Vlašića.
 
Predstavljanju knjige nazočio je, između ostalih, i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, a bili su tu i Ile Topuzović, član Izvršnog odbora HNS-a, predsjednik Županijskog nogometnog saveza i Zajednice športa DNŽ Blaž Pezo te predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović.
 
Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač rekao je kako ga ništa nije moglo spriječiti u dolasku na promociju ‘Povijesti nogometa u Dubrovniku’.
- Prvi razlog tome je Željan koji je u brojnim konstruktivnim raspravama pokazao širinu. On je čovjek od kojeg se može naučiti puno stvari, ima znanje i širinu, a to je pokazao i u ovoj knjizi. Ona je velika ostavština, koja će mnogima koristiti za buduće smjernice mladih naraštaja da vide kako je to bilo i u kojem smjeru treba usmjeriti današnji nogomet. Ovom knjigom Konsuo je obogatio sportsku povijest Hrvatske i dubrovačkog nogometa - rekao je Krajač.
 
Oduševljenje knjigom nije krio ni Jurica Gizdić, ugledni kroničar Hajduka i Hrvatskog olimpijskog odbora. Naime, upravo je Gizdić, kao kroničar koji je do sada izdao respektabilnih 80 knjiga sportske tematike, u ovoj knjizi o dubrovačkom nogometu, na koju se čekalo 50 godina, pisao o Dubrovčanima u Hajduku i onima koji su iz Hajduka došli u Dubrovnik.
- Knjiga ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ doista je grandiozno djelo i doprinos očuvanju sportske baštine, ne samo u Dubrovniku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, a ponajviše nogometne baštine. Što se tiče Hajduka i dijela koji sam obrađivao, sasvim je jasno, cijela Dalmacija pa tako i Dubrovnik žive za Hajduk. Najbolji dokaz je ona slika u noći kada smo slavili 100 godina Hajduka kada su zidine bile opasane bakljama. To je stvarno raritet i ta je slika obišla svijet - kazao je Gizdić te se prisjetio osoba koje su povezivale i povezuju Dubrovnik i Hajduk.
 
- Tu su i Hajdukovi Božo Broketa, Jozo Matošić, Šime Milutin sve do današnjeg našeg predsjednika Lukše Jakobušića koji je vratio Hajduku pobjednički duh i stari dišpet. Kada je pobjednički duh prisutan, trofeji se lakše osvajaju. Osvojili smo Kup i nadam se da idemo dalje. Lukša je čovjek koji je preporodio klub. Dok je Dubrovnika, bit će i Hajduka i obratno - naglasio je Jurica Gizdić.
 
Brojni sportski uglednici u osvrtima na knjigu istaknuli su da je Željan Konsuo ostvario još jedan sjajan publicistički pothvat kojim je otrgnuo od zaborava vrijedne činjenice iz povijesti sportskog Dubrovnika.  
 
DULIST/HOO/Vinko Knežević Foto: Dulist