Prvi put u povijesti Hrvatska ima juniorskog osvajača Wimbledona. Tamo gdje su zaustavljeni Ivan Ljubičić (1996.) i Mario Ančić (2000.), svoj komadić povijesti zgrabio je Mili Poljičak. Splićanin je u finalu sa 7-6(2), 7-6(3) pobijedio Amerikanca Michaela Zhenga i na najbolji mogući način okrunio svoju juniorsku karijeru.
 
Split i Wimbledon, provjerena je to ljubav koja traje desetljećima, a pred momkom s Pojišana koji će u srijedu navršiti 18 godina otvaraju se široki horizonti Toura. Finale je odigrao kao da će u budućnosti biti pretplaćen na velike mečeve: poletan, napucan samopouzdanjem, nakon svakog važnijeg poena spreman animirati gledatelje.
 
- Od trenutka kad sam zakoračio na teren, osjećaj je bio čudesan. Presretan sam zbog pobjede, ali i zbog činjenice da sam prvi dečko iz Hrvatske koji je ovdje osvojio juniorsku titulu - rekao je Poljičak.
 
Uz smijeh je dodao "to je sve što mogu reći", ali onda još malo opisao put do trijumfa.
 
Mili je splitska senzacija! 
 
- Bio sam pun samopouzdanja, nisam uopće osjećao pritisak. Ja sam vam jedan smiren dečko, ne samo na terenu, nego i u životu. Što god da se desi, desi se, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Danas sam pobijedio i mogu biti jako sretan.
 
Pulen trenera Joze Dumanića treći je Hrvat koji je podignuo juniorski Grand Slam u muškoj konkurenciji. Marin Čilić to je učinio u Roland Garrosu 2005., a Borna Ćorić na US Openu 2013. godine. U ženskoj konkurenciji, Mirjana Lučić uzela je dvije titule (US Open 1996., Australian Open 1997.), baš kao i Ana Konjuh (Australian Open i US Open 2013.), dok su Jelena Kostanić i Petra Marčinko trijumfirale u Melbourneu 1998., odnosno 2022.
 
Javio se ponosni otac: 
 
- Doček? Ma sredit će prijatelji neku bakljadu!.
 

  Prenosimo: SN Piše; Vladimir Zrinjski Foto: Adrian Dennis/AFP