Manje je od mjesec dana do početka ljetnog Olimpijskog festivala europske mladeži 2022. u Banskoj Bystrici.
 
Najveći višesportski događaj koji je dosad organizirala Slovačka, održat će se od 24. do 30 srpnja. Tijekom šet natjecateljskih dana u Banskoj Bystrici mladim sportašima i sportašicama od 14 do 18 godina iz 48 država dijelit će se 40 kompleta medalja u atletici, badmintonu, biciklizmu, judu, gimnastici, košarci, odbojci, plivanju, rukometu i tenisu. 
 
Točno mjesec dana prije početka EYOF-a, njegova ambasadorica, trostruka olimpijska pobjednica u biatlonu Nastya Kuzmina, završila je virtualno putovanje eyofovske baklje s Plamenom mira od sjedišta Europskih olimpijskih odbora u Rimu do Banske Bystrice.  
 
Tijekom pet mjeseci Kuzmina je prešla ukupno 727 kilometara i bilježila je sportske domete putem posebne aplikacije, u kojoj su mogli sudjelovati također i fanovi te uspoređivati vlastite rezultate s njezinima. Najveći broj kilometara prevalila je skijaškim trčanjem (319 km), zatim pješačenjem (165 km) i trčanjem (126 km).
 
- Ovaj projekt nije povezan s profesionalnim sportom već s ljubavlju prema kretanju i druženju s obitelji ili prijateljima. Znatan dio prešla sam s djecom, mužem i četveronožnim ljubimcem - kazala je Nastya, koja je pješačila još 46 km, prevalila 48 km biciklom i uživala u preostalih 18 km na skijama. 
 
Fanovi su redovito slali prijeđene sportske kilometre, a najbolji su dobivali nagrade od organizatora EYOF-a Banská Bystrica 2022. Petorica najboljih natjecatelja  prešli su više od 2.500 kilometara u pet mjeseci, a jedan od njih - pomalo nevjerojatnih 4038 kilometara, što je više od 800 kilometara mjesečno...
 
Domaćin je gotovo u potpunosti spreman za događaj na kojem će ga pohoditi više od 6000 sudionika i gostiju, spremne su i medalje. Svečano otvaranje EYOF-a održat će se 24. srpnja 2022. u parku ispod Memorijala SNP-a u Banskoj Bystrici i prenosit će ga uživo slovačka nacionalna televizija.  
 

Izvor: EOO/HOO