U organizaciji Ministarstva turizma i sporta održano je predstavljanje nacionalnih Smjernica za provedbu učinkovite strategije za zaštitu djece u sportu u okviru zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe Child Safeguarding in Sport.
 
Smjernicama su definirani ciljevi i aktivnosti u svrhu zaštite djece te vremenski okvir za njihovo provođenje, a izrađene su zajedničkim naporima svih dionika koji imaju ulogu u sprječavanju uznemiravanja i zlostavljanja najmlađih sudionika u sportu od svih oblika nasilja te u zaštiti žrtava.
 
Ministarstvo turizma i sporta s pet zemalja partnera (Republika Austrija, Kraljevina Norveška, Kraljevina Belgija, Država Izrael i Republika Portugal) priključilo se projektu Child Safeguarding in Sport u siječnju 2021. godine, čiji je cilj pružanje tehničke podrške javnim vlastima i sportskim organizacijama te usmjeravanje i praćenje europskih zemalja prema učinkovitoj zaštiti djece u sportu. Projekt se temelji na rezultatima istraživanja koja pokazuju kako po pitanju zaštite djece postoji znanje te određeni alati i usluge namijenjene sportskom pokretu, ali u mnogim slučajevima ne postoji osoba zadužena za njihovu provedbu putem neposrednog kontakta s djecom te ih se ne može koristiti u kontekstu sveobuhvatne zaštite djece i mladih (a koja uključuje zaštitu od svih oblika nasilja, uključujući psihološko, emocionalno, fizičko i seksualno). Važan cilj projekta jest i uspostava uloge povjerenika zaduženih za zaštitu djece u sportu u cijelom sustavu sporta, od nacionalne do klupske razine.
 
- Dostupni podaci Vijeća Europe govore kako je jedno od petero djece u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Također, analizom podataka o doživljaju nasilnog ponašanja od strane sportskih trenera na nacionalnoj razini utvrđeno je da su mladi sportaši najčešće izloženi verbalnom nasilju, njih oko 50 posto doživjelo je vrijeđanje ili uvrede od strane trenera, dok je nažalost i oko 30 posto mladih sportaša bilo izloženo i fizičkom nasilju od strane trenera. Ovi vrlo zabrinjavajući podaci ukazuju kako je nužno brzo i promptno reagirati. Zadatak koji je sada pred nama je utvrditi standarde ponašanja kojima se definiraju granice u odnosu na nasilje i neprihvatljivo ponašanje u sportu te kreirati procedure kojima se utvrđuje odgovornost i pomoć žrtvama - istaknula je ministrica Nikolina Brnjac te dodala kako je uključivanje u ovaj projekt nastavak svih aktivnosti Ministarstva na ovu iznimno važnu temu, koja je istaknuta i u prvom strateškom dokumentu za sport Nacionalnom programu športa 2019. - 2026.
 
Ministarstvo turizma i sporta nacionalni je koordinator projekta, a u projektu sudjeluju i Hrvatski olimpijski odbor, Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrabri telefon te različiti nacionalni sportski savezi i akademske institucije.
 
Uz predstavljanje Smjernica za učinkovitu strategiju za zaštitu djece u sportu premijerno je prikazan i promotivni videozapis izrađen u okviru projekta. Jedni od najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera Janica Kostelić, Ivano Balić i Zlatko Dalić kao i pravobraniteljica za djecu i ministrica turizma i sporta, svojim su sudjelovanjem u promotivnom videozapisu podržali ciljeve ovog hvalevrijednog projekta te na taj način omogućili da se važne poruke prenesu široj javnosti, a posebice djeci i mladima u sportu. 
 
UGOVOROM O SPONZORSTVU S HOO-OM, ACI POSTAO ČLAN OLIMPIJSKE OBITELJI
 
 Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i ACI (Adriatic Croatia International Club) d. d. iz Rijeke potpisali su sponzorski ugovor, kojim je vodeća nautička kompanija na   Mediteranu postala dijelom hrvatske olimpijske obitelji.
 
 Ugovor o sponzorstvu u ime ACI-ja potpisali su predsjednik Uprave Kristijan Pavić te član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju Josip Ostrogović i član   Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse Ivan Herak. U ime partnera, Hrvatskog olimpijskog odbora, ugovor je potpisao glavni tajnik HOO-a Siniša   Krajač.
 
 Tijekom sastanka u HOO-u, Ostrogović i Herak su istaknuli da je ACI ponosan sponzor i partner sportaša i sportašica s tako vrhunskim postignućima. Dodali su da   potpisivanjem ovog ugovora, ACI nastavlja politiku marketinškog povezivanja (kobrendiranja) s vrhunskim hrvatskim sportašima, koji svojim uspjesima značajno   pridonose jačanju imidža Republike Hrvatske u svijetu, a time i njezinom uspješnijem pozicioniranju kao poželjne turističke destinacije.
 
 S druge strane, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša kazao je da sinergija sporta i turizma uvijek donosi višestruku korist, izrazivši želju da HOO-ovo sponzorstvo s   ACI-jem, liderom nautičkog turizma kod nas i na Sredozemlju, bude na obostranu korist partnera. 
 
 KARATAŠ ANĐELO KVESIĆ OSVOJIO SREBRNU MEDALJU NA SVJETSKIM SPORTSKIM IGRAMA
 
 Sjajni karataški reprezentativac Anđelo Kvesić osvojio je srebrnu medalju u kategoriji iznad 84 kg na Svjetskim sportskim igrama u američkom gradu Birminghamu   (savezna država Alabama).
 
 Novi pothvat 27-godišnjeg Kvesića, koji je u nešto više od pola godine osvojio: zlato na EP-u u karateu u Gaziantepu (Turska) i na Mediteranskim igrama u Oranu   (Alžir), broncu na SP-u u Dubaiju (UAE), medalje na turnirima Svjetske karate lige, te sada srebro na Svjetskim igrama u SAD-u.
 
 Svjetske igre su višesportski događaj koji se održava svake četiri godine, a koji je ove godine okupio 3600 sportaša iz više od 100 zemalja. Prvenstveno je riječ o   natjecanju sportaša u neolimpijskim sportovima. No, kako su na ovim Igrama u programu primjerice i natjecanja iz streličarstva, kanua, karatea, ritmičke   gimnastike, sportova koji su bili i na OI u Tokiju, prava bi podjela zapravo bila na Svjetske igre u umjetničkim, borilačkim sportovima i sportovima snage, loptačkim,   sportovima preciznosti i tzv. trendovskim sportovima, poput orijentacije, sportskog penjanja, rolanja...
 
 Na karate turniru u teškoj kategoriji (+84 kg) Anđelo Kvesić još jednom je bio izvrstan. U skupini je bio bolji od Egipćanina Taha Mahmouda 5-3 i Australca Tielena   Daniela 9-0, a izgubio je od Amerikanca Briana Irra 2-0. U polufinalnom susretu pobjeda i protiv Ukrajinca Rizvana Talibova 7-2, a u finalu Kvesić je izgubio od   Španjolca Sackha Babacara 1-0.
 
 Nadomak medalje ostao je Ivan Kvesić u poluteškoj kategoriji (-84 kg). Do polufinala je također ostvario dvije pobjede i jedan poraz. Svladao je Francuza Jessieja Da Costu 8-6 i Čileanca Fabiana Huaiquimana 7-1, a izgubio od Amerikanca Kamrana Madanija 2-1.
 
Egipćanin Yousef Badawy ušao je u finale nakon 4-4 polufinalnog ishoda s našim Ivanom na osnovu "senshua", odnosno pravila prvog osvojenog boda. U borbi za broncu mlađi Kvesić vodio je do deset sekundi prije kraja u još jednom okršaju protiv Amerikanca Madanija 5-4, ali je na kraju dobio četvrtu, diskvalificirajuću opomenu i ostao bez odličja.
 
Srebro Anđela Kvesića šesta je hrvatska medalja u karateu na Svjetskim igrama. Zlato je osvojila Jelena Kovačević 2009. u Kaohsiungu (Tajvan), srebro četiri godine poslije u kolumbijskom gradu Caliju, također u kategoriji -55 kg. Osvajači bronce bili su Danil Domdjoni (-60 kg) i Ema Aničić u open kategoriji 2009, te Alen Zamlić u kategoriji +80 kg u njemačkom gradu Duisburgu 2005. godine. Svjetske igre u Birminghamu traju do nedjelje. (hks/hoo)
 
 Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Anđelu Kvesiću osvajanje srebrne medalje na Svjetskim sportskim igrama u SAD-u!
 
MATEŠA I KRAJAČ PRIMILI U HOO-U ZLATNU SEDMOBOJKU JANU KOŠČAK, U DRUŠTVU OCA I TRENERA PATRIKA KOŠČAKA
 
 Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su prijam za 16-godišnju zlatnu hrvatsku sedmobojku Janu   Koščak, s kojom je u pratnji bio njezin otac i trener Patrik Koščak. 
 
 Mlada Varaždinka je početkom srpnja osvojila u Jeruzalemu prvu hrvatsku zlatnu medalju na mlađejuniorskim europskim prvenstvima (U18). Tijekom dva dana u   sedam je disciplina osvojila 6106 bodova, čak 300 bodova više od prve pratiteljice. To je, ne samo novi hrvatski mlađejuniorski rekord, nego i najbolji rezultat ove   godine u svijetu. Pritom je poboljšala i pet osobnih rekorda. 
 
 Nakon što su iz prve ruke saznali kako se osvaja europska mlađejuniorska zlatna medalja, predsjednik HOO-a Mateša i glavni tajnik Krajač čestitali su Jani na   osvojenom zlatnom odličju, iskazujući i zadovoljstvo što ju je HOO otprije prepoznao kao vrhunski sportski potencijal, uvrstivši je u Program hrvatskih olimpijskih   nada. Potkraj ovoga mjeseca Jana Koščak bit će jedna od naših atletskih uzdanica na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici u   Slovačkoj.   
 
 Glavni tajnik Krajač obećao je daljnju HOO-ovu potporu Jani Koščak, a nakon uručenja prigodnih darova HOO-a, glavni majstor "obiteljske radionice" iz koje je   proizašla perspektivna atletičarka, Patrik Koščak, zahvalio je čelnicima HOO-a na srdačnom prijamu. 
 
 
 
 HOO/Vinko Knežević