Fantastična hrvatska muška seniorska reprezentacija u rukometu na pijesku nastavlja sa zlatnim ljetom i nevjerojatnim postignućima. Treće zlato ovog ljeta osvojeno je u noći s petka na subotu u američkom Birminghamu, na Svjetskim igrama. Jedino je to najsjajnije odličje koje je nedostajalo zlatnoj hrvatskoj pjeskaškoj kolekciji.
 
Pjeskaška turneja u Americi trajala je od 11. – 15. srpnja 2022. godine, a svoj put prema najvišem postolju Svjetskih igara, Hrvatska je započela u skupini A i uvjerljivo upisala dvije pobjede. Prvo protiv Novog Zelanda, a zatim i protiv Katara, obje pobjede s 2:0 u setovima. U glavnoj fazi natjecanja, prvi protivnik bio je Portoriko. I tu utakmicu naši seniori glatko su dobili s 2:0. U drugoj utakmici glavne faze uslijedio je poraz od Argentine 2:1, ali unatoč porazu, Hrvatska je osigurala polufinale Svjetskih igara kao prva reprezentacija u I skupini glavne faze natjecanja. U polufinalu Hrvatsku je čekao ambiciozan domaćin, Sjedinjene Američke Države, a naši pjeskaši su u izrazito zahtjevnoj utakmici, stigli do slavlja nakon ruleta raspucavanja. Završilo je 2:1. Kao “šlag na kraju“, uslijedio je ponovni susret s Katarom i povijesna prilika za Hrvatsku da bogatoj riznici medalja pridoda i zlato sa Svjetskih igara. I upravo to se i dogodilo, hrvatski pjeskaši pobijedili su Katar s 2:1 i ispisali novu, veličanstvenu stranicu u povijesti hrvatskog rukometa, ali i općenito rukometa na pijesku.
 
Zlatnu medalju na Svjetskim igrama osvojili su: Ivan Jurić, Ivan Dumenčić, Lucian Bura, Josip Leko, Valentino Valentaković, Josip Đukes, Tomislav Lauš, Nikola Finek, Dominik Marković i Filip Goričanec
 
Uz čudesne igrače, tu i je stručni stožer: izbornik Mladen Paradžik, pomoćni trener Mario Močilac i fizioterapeut Goran Krušelj koji su također, nezamjenjivi dio ove povijesne priče.
 

Izvor: www.hrs.hr Foto: Jozo Cabraja / kolektiff