Šesnaesto ljetno izdanje Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) Banska Bystrica 2022. svečano je otvoreno na središnjem trgu grada domaćina.
 
Od 24. do 30. srpnja više od 2200 sportašica i sportaša iz 48 nacionalnih olimpijskih odbora natjecat će se u 10 sportova u četiri destinacije središnje Slovačke, uz potpunu ravnopravnost spolova na svim događajima.
 
Hrvatska je na EYOF-u zastupljena sa 44 sportaša i 32 sportašice u dobi od 14 do 18 godina, a nastupit će u osam sportova (atletika, badminton, biciklizam, gimnastika, judo, košarka, plivanje i rukomet). U kolektivnim sportovima sudjeluju tri naše momčadi/ekipe - košarkaši te rukometaši i rukometašice. Atletska sedmobojka Jana Koščak, vlasnica zlatne medalje s nedavnog mlađejuniorskog EP-a (U18) u Jeruzalemu, i iznimno  perspektivni rukometaš Petar Šprem nosili su hrvatsku trobojnicu u mimohodu sudionika na svečanosti otvaranja EYOF-a.
 
Već u ponedjeljak, 25. srpnja, brojni će naši aduti na sportska borilišta: od atletičara nastupaju  Anna Ćurković, Frane Delonga i Olja Galić, u badmintonu Jelena Buchberger i Roko Pipunić, u plivanju Mia Hren, Lucijana Lukšić, Roko Krpina i Vito Polanščak; rukometaši igraju s Islanđanima, rukometašice s Norvežankama, a košarkaši s Francuzima. 
 
Europski olimpijski odbori (EOO) prenosit će brojna natjecanja uživo na svom kanalu https://eoctv.org/live/, osiguravajući tako da se nezaboravni trenuci koje će stvoriti mlade europske zvijezde mogu gledati diljem našega kontinenta.
 

 HOO/Vinko Knežević