Banská Bystrica, 27. srpnja 2022. - Trećeg natjecateljskog dana na XVI. ljetnom Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici Hrvatska je bogatija za još jednu srebrnu medalju, treću u nizu, drugu iz "kraljice sportova".
 
Iznimno talentirana trkačica Vita Penezić, koja će u listopadu navršiti tek 16 godina, odlično je odradila finale utrke na 100 m. Kroz ciljnu ravninu prošla je kao drugoplasirana, uz istrčano vrijeme osobnog rekorda (11.81). Brža od nje bila je samo Talijanka Alice Pagliarini (11.69), dok je treće mjesto pripalo Čehinji Ester Parohovoj (11.87).
 
U disciplini 110 m prepone za atletičare kvalifikacije je uspješno prošao Janko Kišak koji je ostvario ukupno 5. najbolji rezultat (14.08) te se izravno plasirao u finale. Također, vrlo uvjerljiva u kvalifikacijama atletičarki na 200 m bila je Lara Jurčić. Ona se s ukupno 4. najboljim vremenom (24.66) izravno plasirala u polufinale.
 
Nakon srebra Anne Ćurković u skoku u dalj, medalja Vite Penezić samo je potvrda potencijala fantastičnog atletskog naraštaja, a još neke velike uzdanice (poput Jane Koščak i Lare Jurčić) tek očekujemo u borbi za odličja. Hrvatska je s tri osvojena srebrna odličja 19. na ljestvici država osvajačica medalja.
 
 HOO/Vinko Knežević