Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u Zagrebu doček glavnini od 76 hrvatskih sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina koji su sudjelovali na ljetnom XVI. Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici (24. - 30. srpnja). 
 
Od 9 osvojenih odličja (5 zlatnih i 4 srebrne), 6 je stiglo iz atletike, 3 su iz plivanja, a zanimljivo je da su 8 osvojile sportašice, a samo jednu sportaš. 
 
Prije zagrebačkog dočeka Varaždinci su imali priliku pozdraviti tri svoje velike sportske uzdanice, osvajačice zlatnih medalja - skakačicu u vis Janu Koščak i plivačicu Lucijanu Lukšić (200 m slobodno) te srebrnog atletičara Janka Kišaka  (110 m prepone). 
 
Ispred Doma sportova u Zagrebu o dojmovima s EYOF-a govorile su dvostruka plivačka medaljašica Jana Pavalić (zlato na 50 m i srebro na 100 m slobodno), kao i medaljama okićene atletičarke - zlatne Lara Jurčić (200 m ) i Mia Wild (100 m prepone) te srebrne - skakačica u dalj Anna Ćurković i sprintašica Vita Penezić (100 m). Iz svega izgovorenog može se izvući zaključak da su prezadovoljne postignućima, a dodatno još i ozračjem koje je vladalo u hrvatskoj reprezentaciji na EYOF-u. 
 
Šefica Misije HOO-a na EYOF-u u Banskoj Bystrici Petra Nosso zahvalila je mladim sportašima i sportašicama na nastupu i iznimno uspjehu, ali i njihovim roditeljima na „odgoju divnih mladih ljudi koji su u svakom pogledu sjajno predstavljali svoju domovinu na ovom sportskom događaju“. 
 
Na ljestvici medaljaškog učinka Hrvatska je završila na podjeli vrlo respektabilnog 11. mjesta sa Švedskom, a na EYOF-u su nastupili mladi sportaši i sportašica iz 48 nacionalnih olimpijskih odbora europskih država. 
 
 

 HOO/Vinko Knežević