Prokušana i stara već metoda mnogih dosadašnjih vlasti u Hrvatskoj. Kada stignu “teški dani”, kriza i nestašica, a pitanje je kada je na ovim prostorima uopće i bilo obilja, po čemu se prvo “opali”? Po sportu, dakako! Na čemu se prvo štedi? Na sportu, jasno! Tri desetljeća tome već svjedočimo po cijeloj Hrvatskoj. Posljednji u nizu slučaja prijeti iz Vukovara.
 
Iz grada junaka, mitskog mjesta hrvatske obrane pa patnje, ali zatim uzdizanja iz pepela. Iz grada koji vapi za stanovnicima, koji žudi za djecom. U tom gradu danas najozbiljnije razmišljaju onemogućiti djeci bavljenje sportom. Baciti ih na ulicu. Koga briga za dječurliju, jel’! Jer, kriza je i teško, valja se štedjeti, a gdje ćete bolje i prije nego na sportu, dakako.
 
Naime, gradske vlasti Vukovara ozbiljno razmišljaju, a navodno su već klubove i izvijestile s mogućnošću da za koji dan, 15. kolovoza zatvore natkriveni bazen u Borovom naselju, a 1. rujna i otvoreni bazen. Razlog je povećanje troškova plina i električne energije.
 
DOGOVOR S GRADOM
 
Priupitali smo nadležne, je li to istina? Jesu li točne priče koje su došle do nas, da od Velike Gospe u Vukovaru nema više plivanja, vaterpola, nikakvih vodenih sportova, ali ni plivanja za građanstvo? Je li moguće da će se na meti štednje naći djeca i sport? Moramo priznati, dobili smo ekspresno brz odgovor. Nije prošlo ni desetak minuta, što je za hrvatsku administraciju svjetlosna brzina i na tomu svaka čast.
 
- U tijeku su postupci javne nabave za plin i električnu energiju, te će o cijenama ovisiti i potezi koje ćemo poduzeti nakon postupaka. Kao krajnji postupak moguće je zatvaranje bazena, ne i Plivališta Vukovar koji osim bazena ima i druge sadržaje. Sve daljnje aktivnosti poduzimat ćemo isključivo u dogovoru s Gradom Vukovarom koji je do sada poduzeo niz mjera radi smanjenja troškova uzrokovanim abnormalnim cijenama energenata i ova mjera ukoliko nastupi nikako neće biti prva, niti jedina mjera koju će Grad poduzeti. Još od početka godine i Grad, pa tako i naša Ustanova poduzimaju mjere uštede - naveo je u dopisu odgovora našoj redakciji, Ivan Szabo, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar.
 
Inače, glede odgovora kako “...Plivalište Vukovar ima i druge sadržaje, ne samo bazen i da se one neće zatvarati ...”, riječ je o teretani i dakako kafiću. Uh, baš nam je drago da kafić nije u opasnosti. Birtija u Hrvatskoj nikad nije skupa.
 
Godišnji računi za plin i struju za 9 sportskih objekata u gradu Vukovaru su dosad bili milijun i pol kuna. Istina, oni su sada enormno uvećani. Neki vele 5-6, neki čak i 10 puta. To je problem, ali naglašavamo i opet. Štedite na svemu što možete i stignete, samo vas preklinjemo nemojte štedjeti na sportu, na djeci.
 
SPLIT, ZAGREB, VUKOVAR ...
 
Na tom bazenu, u plivačkom i vaterpolskom klubu ima ukupno najmanje 150 članova. Sam bazen koji je izgrađen u ožujku 2017. iz godine u godinu bilježi rekorde posjećenosti. Prošle godine čak 165.000 korisnika! U gradu koji broji 24.000 stanovnika. U županiji koja ima dvije trećine neplivača, zatvarati bazen u kojem se uči i plivati je doista... suludo. Nimalo domoljubno.
 
Neka se gradski oci Vukovara, ali i JU Sportski objekti Vukovar kojima je zaštita i unaprjeđenje sporta, a ne njegovo dokidanje, temeljna svrha, razmile po gradu, Slavoniji i državi. Kumite, molite, prosite, tražite rješenja, pomoć, donacije. Postoji u Vukovaru jedna jako velika, moćna i bogata energetska tvrtka. Pokucajte na vrata, priupitajte za pomoć. Učinite nešto za svoj grad koji volite i djecu u koju se svi zaklinjemo. I prestanimo više štedjeti na sportu i oduzimati prvo, a nerijetko i jedino sportu. Jučer u Splitu, danas u Zagrebu, sutra u Vukovaru ... Sad je bilo dosta!
 
 Izvor: SN/Dean Bauer Foto: Vlado Kos/CROPIX