Vodstvo NBA lige donijelo je odluku kojom će odati počast Billu Russellu, jednoj od najzaslužnijih figura svoje povijesti. U suradnji s udruženjem igrača (NBPA) objavili su da će na razini cijele lige umiroviti njegov dres s brojem 6 kojeg je nosio za vrijeme cijele karijere. U njemu je, podsjetimo, kao igrač Boston Celticsa osvojio rekordnih 11 naslova NBA-prvaka i postao jedan od najvećih košarkaša u povijesti igre.
 
Prvi će Russell postati igrač kojeg će NBA trajno štovati, pa će tako po uzoru na legendarnog hokejaša Waynea Gretzkog i njegov broj 99, odnosno bejzbolaša Jackieja Robinsona (broj 42 u MLB-u), Russellova "šestica" biti zabranjena za korištenje svakom klubu. Russellov umirovljeni dres dobit će i svoje mjesto pod svodom svake dvorane u kojoj se igra NBA liga.
 
- Njegov neponovljivi uspjeh na terenu mora biti poštovan na jedinstven i povijesni način. Trajno umirovljenje njegova dresa kroz cijelu ligu osigurava nam da će njegova karijera zauvijek biti primjer svima - rekao je Adam Silver, komisionar NBA lige.
 
Osim umirovljenja njegova dresa, svi NBA igrači tijekom sezone 22/23 nosit će prigodnu oznaku na njihovim dresovima, točnije na desnom ramenu. Također, njegovi Celticsi imat će posebnu svečanost, čiji će detalji biti objavljeni uskoro, a bit će im dizajnirani i posebni dresovi u kojima će nastupati sljedeće sezone.
 
Podsjetimo, Russell je osvojio 11 prstenova za NBA prvake u njegovih 13 sezona koliko je odigrao. Bio je i sveučilišni prvak sa San Franciscom 1965. i 1966. godine, a osvojio je i olimpijsko zlato s reprezentacijom SAD-a 1956. godine u Melbourneu. Pet puta je bio MVP lige, 12 puta je nastupao na All-star utakmicama, a 1975. godine dobio je i zasluženo mjesto u košarkaškoj Kući slavnih u Springfieldu.
 
Još za vrijeme igračke karijere postao je prvi tamnoputi trener u povijesti NBA lige, kada je 1966. zasjeo na klupu Celticsa.
 
 Izvor: SN Foto: Everett/Profimedia
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2. LIPNJA 1964: NBA DREAM TEAM I BILL RUSSELL U KARLOVAČKOM ŠANCU
 
Košarkaški Dream Team nastupio je u karlovačkom Šancu 2. lipnja 1964. Gotovo nevjerojatno zvuči da su na igralište u Karlovac došli i zajedno igrali Bob Pettit, Bill  Russell i Oscar Robertson koji su izabrani u najbolju NBA petorku svih vremena. Na trenerskoj klupi bio je Red Auerbach, najbolji i najtrofejniji NBA trener.