Tablica rekorda mitinga otkriva kakve su sve zvijezde u bogatoj povijesti nastupale u Zagrebu. Zahvaljujući hrvatskim divama Zagreb ima bolje rekorde i od slavnog Züricha. 
 
Posebnu priču o Hanžekovićevom memorijalu, ugledu, snazi kroz više od sedam desetljeća postojanja, pričaju rekordi mitinga. Ta tablica otkriva kakve su sve zvijezde nastupale u Zagrebu, ali to je samo manji jer mnogi, dakako, nisu među rekorderima. Uključujući, recimo, legendarnu Allyson Felix, jednu od najvećih atletičarki svih vremena, koja je ove sezone okončala karijeru. Amerikanka je do lani bila rekorderka zagrebačkog mitinga na 200 metara, ali ju je s 22.04 svrgnula Namibijka Christine Mboma.
 
Tablica otkriva i kakvi su vrhunski rezultati ostvareni na stadionima Maksimir i Mladost ili u novije vrijeme - kad je u pitanju muška kugla - na bacalištu pored Fontana. Velikog dijela se ne bi posramili ni mitinzi iz najelitnije serije, Dijamantne lige. Zahvaljujući našim atletskim divama, Blanki Vlašić i Sandri Perković, kao i stalnom gostu Ryanu Crouseru, rekordi Hanžekovićeva memorijala u ženskom visu i disku te muškoj kugli su, recimo, jači i od rekorda Züricha, najslavnijeg mitinga na svijetu.
 
Također, nijedan miting nema rekord u ženskom visu poput Zagreba. Blanka je 2009. uz Savu preskočila 2,08 m, centimetar manje od svjetskog rekorda koji je Štefka Kostadinova postavila 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Preskočila je Kostadinova godinu ranije 2,08 jednom manjem natjecanju u Sofiji.
 
CREAR I BOLT ZA POVIJEST
 
I Sandrinih 70,83, koliko je bacila 2017. godine, bolji je rekord nego na većini velikih mitinga. U Zürichu, primjerice, još od 1975. stoji 70,20 Faine Melnik. O vrijednosti lanjskih 22,84 Ryana Crousera na Fontanama dovoljno će reći podatak da je svijet kroz povijest vidio samo 20 daljih hitaca. Od toga veliki dio također u Crouserovoj režiji ... Puno je još velikih rezultata ostvareno na Hanžekovićevom memorijalu. Najveći sprinter svih vremena Usain Bolt, 2011. je istrčao 100 metara za 9.85, rezultat koji govori sam za sebe.
 
Jedan od najspominjanijih rezultata ostvarenih u Zagrebu svakako je onih famoznih 12.98 Marka Creara na 110 metara prepone. Miting je te 1999. preseljen na Mladost zbog devastacije staze na maksimirskom stadionu. Uz Savu još nije bilo ni reflektora, pa se trčalo u popodnevnim satima, na 36 stupnjeva. No, Crearu to nije smetalo, pobijedio je u Memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića i postavio - u to vrijeme - šesti rezultat u povijesti. I danas je to rekord mitinga, a Crear je s njim, 23 godine kasnije, u Top 20 svih vremena. Spomenimo još da najstariji rekord zagrebačkog mitinga drži Bugarka Anelia Nuneva koja je 1988. istrčala 100 metara za 10.92. Sa sigurnošću možemo reći da će taj rekord preživjeti još jednu godinu jer ženske stotke ove godine nema u programu. No, isto tako s priličnom sigurnošću možemo reći da će se tablice rekorda prepravljati i nakon ovogodišnjeg izdanja. Lani je srušeno pet rekorda ...
 
TRI DANA SVJETSKOG ATLETSKOG SPEKTAKLA U ZAGREBU
 
Boris Hanžeković memorijal najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj, održava se od 1951. godine u čast tragično preminulom atletičaru Borisu Hanžekoviću. Od 2020. miting je dio Continental Tour Gold kategorije.
 
72. izdanju Boris Hanžeković memorijal – Continental Tour Gold miting donosi tri dana (9., 10. i 11. rujna 2022) vrhunske atletike na tri lokacije u Zagrebu.  Najstarija hrvatska sportska priredba i jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu ove će godine više nego ikad prije približiti atletiku gledateljima. Bit će to večer brojnih rekorda i velikih obračuna i na Savi. A gdje ćete vi biti u nedjelju 11. rujna u 17 sati?
 
U petak 9. rujna od 14 sati na Trgu bana Jelačića prvi se put održava Zagreb City Challenge, natjecanje atletičarki u skoku s motkom i troskoku te atletičara u skoku u dalj.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Izvor: SN /V. Božičević Foto: HRT, Press