Na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po 16. put je nagradio najuspješnije sportaše i sportašice do 20 godina te proglasio najveće sportske nade (do 16 godina), a u glavnom izboru - laureati HOO-ove Nagrade 'Dražen Petrović' 2022. u pojedinačnoj konkurenciji su Zrinka Ljutić (skijanje) i Mili Poljičak (tenis).
 
Budući da su oboje zauzeti sportskim obvezama, nagrade su primili njihovi izaslanici - Zrinkina mama Martina Cvjetko Ljutić, i Robert Križanović, bliski prijatelj obitelji Poljičak. Ujedno su i pročitali njihove poruke.   
 
- Zahvaljujem HTS-u na nominaciji i HOO-u na izboru za ovu nagradu. Iznimno sam sretan što sam još jednom dobitnik nagrade koja nosi ime po velikom Draženu Petroviću - kratka je poruka senzacionalnog pobjednika ovogodišnjeg juniorskog Wimbledona Milija Poljička, ujedno i najveće hrvatske sportske nade iz 2018. godine.  
 
Nakon što je 2020. bila najveća nada HR-sporta, na temelju osvojenog zlata u slalomu i bronce u veleslalomu na juniorskom SP-u u Kanadi te 5. mjesta na finalu SK-a u slalomu, skijašica Zrinka Ljutić je najbolja mlada hrvatska sportašica u 2022. godini. Iz njezine dulje poruke, u kojoj je citirala i recept za uspješnost svog idola Dražena Petrovića, za izdvojiti je poruka:
 
- Čast mi je primiti ovu nagradu. Hvala svima koji stoje iza nje i koji su zaslužni za prepoznavanje i poticanje mladih sportaša. 
 
 
Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija je kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina, koja nas je razveselila kolovoškom broncom s EP-a u Portugalu, prvom nakon 12 godina, kada je isti reprezentativni uzrast također dohvatio kontinentalno postolje. Najbolja momčad je reprezentacija u rukometu na pijesku. Nakon vrlo uvjerljive prve faze natjecanja na SP-u u grčkom Heraklionu, mladi rukometaši na pijesku u završnici su pobjednički nanizali: Ukrajinu, Francusku te u finalu Brazil za veliko slavlje i zlatno odličje. 
 
Iz oba tabora - košarkašica i rukometaša - stiglo je obećanje o vrijednom radu i treniranju kako bi se nastavili ostvarivati rezultati i u nastavku bavljenja sportom, uključujući i seniorsku karijeru. 
 
Na juniorskom EP u Muenchenu mladi veslači Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončano odličje u dvojcu na pariće i tako najavili velike domete u budućnosti. Za taj pothvat zasluženo su primili Nagradu Dražen Petrović kao najuspješnija sportska posada. 
 
Velika konkurencija bila je i u izboru najvećih nada hrvatskog sporta, posebno u ženskoj konkurenciji, u kojoj je od sedam kandidatkinja jednoglasno izabrana atletičarka Jana Koščak, koja je na mlađejuniorskom EP-u u Jeruzalemu osvojila zlatno odličje u sedmoboju, uz pet osobnih rekorda. Nakon toga, trijumfirala je i u skoku u vis na Europskim olimpijskom festivalu mladih.
 
Sportaš - najveća nada hrvatskog sporta dolazi iz Zadra, a njegov sport su skokovi u vodu. Matej Nevešćanin zaslužio je ovaj laskavi naslov osvajanjem bronce u skoku s daske na visini od jednog metra na SP-u u Kijevu te četvrtim mjestom na istom natjecanju u disciplini skok s daske na visini od tri metra. Uz to, u kolekciji ima i europsku broncu u paru s Davidom Ledinskim
 
Domaćin svečanosti, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, apostrofirao je velika očekivanja od ovog sportskog naraštaja:   
- U analizama koje smo radili o bivšim dobitnicima ove nagrade, utvrdili smo da postoji kontinuitet uspješnosti, odnosno da su gotovo svi kasnije osvajali vrijedne medalja - na olimpijskim igrama, svjetskim ili europskim prvenstvima, pa u tom smislu računamo na vas. Dakle, u vašim sportskim karijerama ova nagrada nije kraj nego tek početak… 
 
Tradicionalno, za kraj, Biserka Petrović, majka „košarkaškog Mozarta“, kratko je poručila: 
- Dražen bi bio sretan da vidi koliko je mladih sportaša koji idu naprijed. Njegova poruka svima, a koju mogu prenijeti kao njegova mama, glasila bi: rad, rad i samo rad… 
 
Svi laureati HOO-ove Nagrade Dražen Petrović dobili su plakete, novčani dio nagrade i poklon pakete Toyote. 
---------------------------------------------------------------------------------------------
LAUREATI HOO-ove NAGRADE 'DRAŽEN PETROVIĆ' 2022.  
 
Najuspješnija sportašica mlađih dobnih kategorija
• Zrinka Ljutić (rođ. 26.1.2004.) - skijanje
Najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija
• Mili Poljičak (rođ. 13.7.2004.) - tenis  
Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija
• Kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina
(Petra Božan, Tonka Jakšić, Ella Majstorović, Josipa Milković, Gina Nikola Pirjak, Viktoria Rogić, Andrea Stanković, Jelena Brkičić, Zara Valčić, Lena Bilić, Hana Arnautović i Hana Budimir)
Najuspješnija muška ekipa mlađih dobnih kategorija
• Juniorska reprezentacija u rukometu na pijesku
(Gabriel Botić, Borna Bubalo, Fran Cvjetićanin, Antonio Fabek, Roko Filipović, Luka Glevendekić, Matija Jurasović, Vigo Konforta, Antonio Kranjčević i Josip Tomić)
Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija
• Juniorski dvojac na pariće Roko Bošković (rođ.19.5.2003.) 
i Davor Poljančić (rođ. 12.3.2003.) - veslanje
Sportašica - najveća nada hrvatskog sporta
• Jana Koščak (rođ. 19.5.2006.) - atletika
Sportaš - najveća nada hrvatskog sporta
• Matej Nevešćanin (rođ. 5.12.2006.) - skokovi u vodu 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 HOO/Vinko Knežević Foto: Lana Slivar Dominić/HINA