Dvije su točke dnevnog reda obilježile 65. redovnu sjednicu Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održane u u zagrebačkom hotelu Sheraton - dopuna Financijskog plana HOO-a s razradom po nacionalnim sportskim savezima i usklađivanje odnosa sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA). 
 
Nakon što je Vijeće HOO-a na 39. sjednici potkraj kolovoza jednoglasno podržalo odluku hrvatske Vlade o izdvajanju za sport dodatnih 58 milijuna kuna, posebno za kolektivne sportove koji su nam „u padu“, i članovi Skupštine HOO-a pozdravili su gestu vodećeg tijela hrvatske države, uz izravnu zahvalu predsjednika HOO-a Zlatka Mateše premijeru Andreju Plenkoviću, posebice zbog najave da će spomenuti dodatak ostati na snazi i pri izdvajanju za sport u 2023. godini. Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač pojasnio je kako, na temelju toga, i uvećano proračunsko izdvajanje za nacionalne sportske saveze sada iznosi 137,6 milijuna kuna te da će se dodatna sredstva moći trošiti sukladno kriterijima za raspodjelu i trošenje. Pojasnio je i da je za kolektivne sportove izdvojeno do 10 milijuna kuna po Savezu, a za pojedinačne - do milijun kuna, te da se pritom gledala i uspješnost pojedinih Saveza na olimpijskim igrama.
 
Puno složenija situacija je na antidopinškom planu. Naime, kako Hrvatska već desetak godina nema zasebnu Antidopinšku agenciju nego je ona u sastavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a pritom se i ne ispunjavaju uvjeti o razdvojenosti prvostupanjskog i drugostupanjskog Žalbenog tijela, Hrvatskoj je zaprijetio status države koja ne surađuje s WADA-om ili države neodgovorne spram dopinga. Tajnica HOO-ova Centra za prava u sportu Petra Pocrnić Perica pojasnila je da se sve to može izbjeći izmjenom Statuta HOO-a i prihvaćanjem HOO-ove ingerencije za drugostupanjsko Žalbeno vijeće. Na temelju toga, jednoglasno su prihvaćene izmjene Statuta HOO-a, Pravilnik o postupku pred Žalbenim vijećem za antidoping HOO-a i lista članova Žalbenog vijeća za antidoping HOO-a, što znači da će HOO u sklopu Centra za prava u sportu oformiti nezavisno tijelo za drugostupanjsku arbitražu.
 
Na sjednici skupštine HOO-a prihvaćena je i informacija o novom Zakonu o sportu koji kreće u saborsku proceduru, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnju iduće godine.
 
DEMONSTRACIJOM SPORTOVA U RIJECI I FESTIVALOM SPORTSKE REKREACIJE NA PLATKU U PGŽ-U OBILJEŽEN HOD
 
Proslava Hrvatskog olimpijskog dana u Primorsko-goranskoj županiji bio je vrlo sadržajan. U Rijeci je, odmah nakon podizanja zastave na Korzu, započeo "festival sporta i mladosti" na Bazenima Kantrida, a na Platku je u velikom stilu završen Festival sportske rekreacije 2022. Program na Platku bio je pravi rekreacijsko-sportski spektakl, a usprkos najavi lošeg vremena manifestacija je okupila veliki broj sudionika koji su već u ranim jutarnjim satima pohrlili na ovu popularnu izletničku destinaciju.
 
Hrvatski olimpijski dan na Platku započeo je svečanim podizanjem olimpijske zastave te intoniranjem olimpijske himne nakon koje su prigodne riječi okupljenima uputili predsjednik Saveza saveza sportske rekreacije "Sport za sve" PGŽ Mladen Pokrajčić, izaslanica župana Primorsko-goranske županije i tajnica Zajednice sportova PGŽ-a Katja Luketić te u ime HOO-a direktor ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvoje Balen. Svi su pozdravili okupljene te poželjeli što više ovakvih projekata koji propagiraju zdrav život.
 
Na Platku se okupio doista veliki broj sudionika svih generacija te je festival još jednom potvrdio kako je nukleus promocije i realizacije rekracijsko-sportskih događanja na ovom području. Predvođeni voditeljskim bravurama Dražena Turine Šajete, te ritmom kojeg je tijelog cijelog trajanja događanja davao DJ Luca Montecchi, sudionici su se uključivali u programe po svom ukusu i mogućnostima, a svi su programi privukli brojne sudionike. Nakon zagrijavanja kojeg je vodio popularni Mario Mlinarić, na svoje su rute krenuli nordijski hodači, planinari i biciklisti, a ostali su se uključivali u brojne sadržaje u samom središtu Platka. Igrala se odbojka na pijesku, košarka, šah, rukomet, a brojni su se uključili i u atletiku te streličarstvo, okušali u jahanju konja, dok je posebno atraktivna bila prezentacija skijaškog trčanja. Na posebnim punktovima su se predstavili i Društvo Crvenog križa PGŽ-a, Hrvatski zavod za javno zdravstvo programom "Živjeti zdravo", a Hrvatska olimpijska akademija (HOA) je održala olimpijske radionice za djecu. GSC Platak je ponudio "Dan otvorenih vrata" pa su svi zainteresirani po promotivnim cijenama uživali u korištenju sportskih terena, vožnji bicikla i autića na pedale, skakanju na trampolinu, disk golfu i tubingu. 
 
Veliki finale bio je MM Trening Marija Mlinarića, u kojem su sudjelovali brojni vježbači svih generacija pristigli iz cijele Hrvatske, te je ovim treningom spušten zastor na ovoljetni Festival sportske rekreacije koji je privukao nekoliko tisuća sudionika, kako na morskim tako i na gorskim programima. Naravno, kako to obično s FSR-om biva, već sad počinju pripreme za daljnje akcije, a sve s ciljem promocije i organizacije kvalitetnih programa koji slave zdrav život, boravak u prirodi i aktivnosti kojima poboljšavamo svoje zdravlje.
 
U sklopu obilježavanja HOD-a, u Rijeci i na Platku održane su demonstracije u ukupno 17 sportova. Na Kantridi su tako predstavljeni vodeni i borilački sportovi, kao i gimnastika. Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac istaknula je kako se ove godine HOD ipak nije organizirao na Korzu, što je bio slučaj prošlih sezona. S Kantridom se definitivno pogodilo jer su do izražaja došli i iznimno zdravi vodeni sportovi kao mamac za one najmlađe Riječane. 
 
Hrvatski olimpijski odbor 2007. godine pokrenuo je program Hrvatski olimpijski dan, čiji je cilj potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportom. To je ono što i Sportski savez PGŽ-a želi postići kroz ovakve programe, a u tome i uspijeva. 
 
 HOO/Vinko Knežević