Momčad Primorca iz Biograda zbog bizarne situacije vjerojatno će biti eliminirana iz Hrvatskog kupa, iako je s uvjerljivih 4:0 slavila na gostovanju u Senju protiv Nehaja. Tih 4:0 lako bi se moglo pretvoriti u 0:3, odnosno u pobjedu poraženih domaćina "za zelenim stolom".
 
Naime, čini se da je Primorac Biograd, po svemu što smo doznali ni kriv ni dužan, prekršio pravila vezana za izmjene igrača, na temelju čega se Nehaj Senj ima pravo žaliti. Portal Dalmatinski nogomet napisao je da je klub žalbu već i podnio, ali iz povjerenstva još nismo dobili potvrdu. 
 
- Nikakva žalba nije stigla u Povjerenstvo. Rečeno nam je da je postojala nepravilnost prilikom izmjena igrača i da će nam biti dostavljena žalba, al trenutno nikakve nema. Sve skupa je pod znakom upitnika, tek kada vidimo na što se točno žale, znat ćemo je li primjenjivo po članku koji bi regulirao tu temu na određeni način. Zasad je sve pod znakom upitnika - rekao je povjerenik HNL-a Josip Brezni.
 
ŠTO SE TOČNO DOGODILO? 
 
Problem je nastao u 87. minuti, kada je Biograd već vodio s 4:0 i, jasno, izborio iduću fazu natjecanja. U tom momentu njihov je trener odlučio obaviti dvostruku izmjenu. Ključno za ovu problematiku je znati da je u nogometu dozvoljeno napraviti ukupno pet izmjena, ali moraju se obaviti u najviše tri navrata. Primorcu je ovo bio upravo taj treći put, prilikom kojega su dvojica igrača bila spremna za ulazak u igru. Prethodno je u dva navrata zamijenio ukupno trojicu. Dakle, sve je "čisto".
 
Potom je glavni sudac dozvolio da se obave izmjene, ali iz nepoznatih razloga svirao je nastavak utakmice, a tek je jedan igrač uspio kročiti na teren. Drugi nije uspio, nego je ostao stajati kraj četvrtog suca koji se očito potpuno zbunio. Koju sekundu kasnije lopta je otišla u aut, a četvrti sudac brže bolje je mahnuo glavnom tražeći dopuštenje za zamjenu, očito računajući da sve to može proći pod jednu zamjenu. Glavni sudac je ponovno dopustio zamjenu igrača i tako je i drugi igrač ušao u igru. Međutim, tehnički gledano Primorac je ukupno mijenjao u četiri navrata mijenjao igrače, što je materijalna povreda pravila, a kazna za to je gubitak utakmice rezultatom 3:0. Nema veze što se u ovoj situaciji radilo o lošoj komunikaciji između sudaca, zbog koje se dogodila bizarna pogreška, a sve se opet odvilo tako brzo da gosti iz Biograda nisu ni stigli reagirati.
 
Po pravilniku, senjski Nehaj će slaviti 3:0, što znači da će Primorac pretrpjeti veliku štetu, iako se ponašao baš kao i svaki drugi klub - najavio je zamjene u skladu s pravilima, barem tako tvrde u klubu, a pozivaju se i na video snimke. I pritom gostujuća klupa ni na koji način nije mogla utjecati na daljnji rasplet situacije, koji se dogodio zbog loše komunikacije sudačke postave.
 
To ipak neće pomoći Primorcu. Ako se Nehaj žalio - a uvjeravaju nas da je - Primorac će izgubiti utakmicu 0:3. Koliko god suci bili krivi za tu bizarnu situaciju, odgovornost za broj izmjena snose samo klubovi. Suca pak može kazniti samo njegova organizacija.
 
 Izvor: SN Foto: Jure Mišković/CROPIX